Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Ankara’da gezilecek yerlerden biri olan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, turizm değerinin hızla arttığı ilçelerden biri olan Altındağ’da yer almaktadır. Ankara’da gezilecek müzeler listesinde yer alan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Ankaralılar tarafından az bilinen bir yer olmasına rağmen gidenlerin oldukça memnun kaldığı bir müzedir.

Gerek çalışanların ziyaretçilere olan ilgisi ve başarılı anlatımları gerek ziyaretçileri de müze tanıtımına dahil eden karşılıklı diyalog havası gerek uygun giriş ücreti ile müzenin artıları bir hayli fazla. Sıradan bir müze olmaktan çok yaşayan müze havası veren Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Ankara gezi listenizde mutlaka olması gereken yerlerden bir tanesi.

Prof. M. Öcal OĞUZ tarafından kurulan müzede, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin katkıları oldukça fazla. Müzecilik ve halkbilimi konusunda tecrübe sahibi olan Prof. M. Öcal OĞUZ, Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne müze binasını tahsis ediyor ve Ankara Kalkınma Ajansı başta olmak üzere çeşitli kuruluşların yardımıyla müze açılıyor.

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir?

Müzenin adını gören ziyaretçiler, öncelikle bu ismin nereden geldiğini merak ediyorlar. Somut olmayan kültürel miras, genel olarak toplulukların, grupların hatta bazı durumlarda bireylerin kültürel mirasın parçası olarak tanımladıkları uygulamaları, temsilleri, anlatımları, bilgileri, becerileri ve bununla ilişki olan araç-gereç ile birlikte kültürel mekanları ifade ediyor aslında. Daha resmi bir tanımlama gerekirse; UNESCO tarafından hazırlanan Somut Olmayan Kültüren Mirasın Korunması Sözleşmesi’ne göz atabilir. 2003 yılında hazırlanan bu sözleşmeye göre somut olmayan kültürel miras, beş ana başlıkta derleniyor. Bu başlıklar ise şöyle sıralanıyor:

– Sözlü anlatımlar ve sözlü gelenekler,
– Gösteri sanatları,
– Toplumsal uygulamalar, ritüeller ve festivaller,
– Halk bilgisi, evren ve doğa ile ilgili uygulamalar
– El sanatları geleneğidir.

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Müze iki kattan ve bahçe kısmından oluşuyor. Müze binasına girdikten sonra hemen sol tarafta Karagöz-Hacivat oyununun sergilendiği kısım bulunuyor. Müzeye giren ziyaretçilere ilk olarak burada bir gösteri düzenleniyor ve kültürümüzde oldukça önemli bir yer edinmiş olan perde oyunu sergileniyor. Daha sonrasında ise yine bu kısımda bulunan ebru ve patates baskısı gibi çeşitli el sanatları ve atölyeler hakkında somut örnekler veriliyor.

Müzenin ikinci katı, tipik Ankara Evi olarak hazırlanmış. Burada oturma odası, mutfak, misafir odası, haremlik-selamlık gibi bölümler bulunuyor. İkinci kata çıktıktan sonra buradaki müze görevlisi odaları tek tek gezdiriyor. Odaları gezerken sözlü kültür ile ilgili hikayeler anlatılıyor, örnekler veriliyor ve ziyaretçilerle birlikte soru-cevap yapılarak etkileşim arttırılıyor. Örneğin ”İşler tıkırında” deyiminin nereden geldiği ve günümüze nasıl ulaştığı anlatılıyor.

Müzenin bahçe kısmında ise seksek, topaç, demir tekerlek gibi kültürel çocuk oyunları gösteriliyor. Hatta istenirse ziyaretçiler de bu oyunlara eşlik edebiliyorlar.

Müze, etkileyici sunumunun yanında etkinlikleriyle de adından söz ettiriyor. Hıdırellez ve Ramazan Ayı gibi kültürümüzde önemli yeri olan dönemlerde pek çok etkinlik düzenleniyor. Meddah Gösterileri, Aşık Etkinlikleri, Çiğdem Şenliği, Türk Ezgileri ve çeşitli atölye çalışması bu etkinliklerden bazıları.

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, birçok müze gibi pazartesi günlerinde ziyarete kapalıdır. Bu nedenle Salı gününden Pazar gününe kadar ziyaret etme şansınız bulunmaktadır. Müze, ziyaretçilere sabah 09:00’da açılmaktadır ve 18:00’a kadar açık kalmaktadır. Müzenin güncel etkinliklerini öğrenmek için Instagram’daki @ankarasokum hesabını inleyebilirsiniz.

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin giriş fiyatları oldukça uygun. Öğrenci veya öğretmenseniz, müzeyi 5 TL karşılığında gezebiliyorsunuz. Tam bilet almak isteyenlerin ise 10 TL ödemesi yeterli oluyor.

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ne yakın metro istasyonları; Ulus Metro İstasyonu (2 kilometre) ve Kurtuluş Metro İstasyonu’dur. (1,5 kilometre) Müzeye metro ile gitmek isteyenler, Kurtuluş Metrosu’ndan çıktıktan sonra Hamamönü üzerinden keyifli bir gezi yapıp, restore edilmiş tarihi evlerin arasından geçerek gidebilirler. Veya bu iki metro istasyonundan taksiye binebilirsiniz.

Dolmuş ile gitmek isteyenler ise Ulucanlar, Altındağ Belediyesi dolmuşlarını kullanarak müzeye ulaşabilirler. Müze, Altındağ Belediyesi’nin hemen yan sokağında bulunmaktadır. Ayrıca buraya kadar gelmişken 200-300 metre kadar yukarıda bulunan Ankara Satranç Müzesi‘ni de görmenizi öneririz.

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Telefon Numarası: 0 312 311 20 34
Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Adresi: Talatpaşa Bulvarı, Öz Sokak Altındağ/Ankara

Şehirdeki bütün müzeleri öğrenmek için Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir