Bolu Akşemseddin Türbesi Hakkında Bilgi

Bolu’nun Göynük ilçesinde gezilecek yerlerden biri olan Akşemseddin Türbesi, 1464 yılında, Fatih Sultan Mehmet tarafından hocası Akşemseddin için yapıldı. Akşemseddin Türbesi, Gazi Süleyman Paşa avlusunda yer alır. Türbe içerisinde Akşemseddin Hazretleri ve oğulları Sadullah ve Emrullah Çelebilerin kabirleri bulunur.

Altıgen planlı yanı, kefeki taşından yapılmış kasnaksız bir kubbe ile örtülüdür. Türbenin girişi doğu yönündedir. Türbe kapısının üzerinde sivri kemerli bir alınlık yer alır. Akşemseddin Türbesinin içi çok sadedir. Türbe kubbesinin oturduğu pandantifler ilgi çekicidir.

Akşemseddin Hazreti sandukası 2.50×0.50 boyutlarındadır ve türbeye girince sağ tarafta yer alır. Osmanlı ağaç işçiliğinin güzel bir örneği olan bu sanduka, ceviz üzerine kabartma yazı ile süslemiştir ve ilk günkü orijinalitesini muhafaza etmektedir.

İlçedeki diğer turistik noktaları Göynük Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bolu Akşemseddin Türbesi
Bolu Akşemseddin Türbesi

Akşemseddin Hazretleri Anma Etkinlikleri

Akşemseddin Hazretleri Anma Günü 1988 yılında başladı ve her yıl büyük bir coşku ile kutlanıyor. Her yıl İstanbul’un Fethinden bir hafta önce yani Mayıs ayının üçüncü haftasında, Pazar günü, yaklaşık 40000 kişinin katılımı ile ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu Valiliği, Göynük Kaymakamlığı, Göynük Belediye Başkanlığı, Akşemseddin Hz. Vakfı ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile tertipleniyor.

Anma gününde; Tasavvuf Musikisi, Sema Gösterisi, Mehteran, havai fişek gösterisi ile ülkemizin seçkin hafız ve Mevlidhanları tarafından Gazi Süleymanpaşa Camiinde Mevlid-i Şerif ve Kuran-ı Kerim okunur ve gelen misafirlere aş dökümü(pilav) ikram edilir.

Akşemseddin Türbesi Yemek ve Konaklama

Akşemseddin Türbesi Bolu’nun Göynük ilçesinde yer almaktadır ve türbeye yakın mesafede yol üzerinde cafe ve restorant bulunmaktadır. Bolu’nun Göynük ilçesinde bulunan bu yerin yakınlarda kalmanız için oteller bulunmaktadır ve bu yerler de güzergahınız üzerinde yer almaktadır.

Bolu Akşemseddin Türbesi
Bolu Akşemseddin Türbesi

Akşemseddin Türbesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Akşemseddin Türbesi Bolu’nun Göynük ilçesinde yer almaktadır. İlçe olması nedeni ile şehir merkezindeki gibi otobüs ve minibüsler ile ulaşım söz konusu değildir fakat ilçe otobüsleri bulunmaktadır. Bu otobüsler ile de Göynük’e ulaşabilirsiniz.

Arabanız ile Akşemseddin Türbesi’ne giderken Bilecik dışından Tem’den ayrılarak Geyve-Taraklı tabelalarını takip edin. Taraklı’yı geçtikten 23 km sonra Göynük’e ulaşmış olacaksınız.
Göynük’e ulaştığınızda Göynük Belediyesi taksi durağı yönünde biraz ilerledikten sonra, Hz. Akşemseddin Parkı’na varmadan, taksi durağının karşı yönünde yol kenarına yakın Gazi Süleyman Paşa Camii’yi göreceksiniz. Gazi Süleyman Paşa Camii’nin yakınında yer almaktadır.

İstanbul yolu üzerinden gelenler için; İstanbul’dan Adapazarı’na kadar otoyoldan gelip Bilecik, Eskişehir, Antalya istikametine dönüp 28 km ilerledikten sonra Geyve-Taraklı yol ayrımı karşınıza gelecektir. Taraklı’dan ilerleyerek Göynük’e ulaşabilirsiniz.

Bursa yolu üzerinden gelenler için; Bursa’dan Gemlik, Orhangazi, İznik yolundan Adapazarı istikametine dönüp 46 km sonra Ali Fuat Paşa’ya varacaksınız. Buraya ulaştıktan sonra Geyve-Taraklı yolu ayrımında Taraklı’yı takip ederek Göynük’e ulaşabiliriz.

Ankara yolu üzerinden gelenler için; Ankara’dan Nallıhan’a geldikten sonra 10 km daha ilerleyip sola Göynük istikametine dönmelisiniz. 50 km daha yol aldıktan sonra Göynük’e ulaşabilirsiniz.

Bolu’dan gelenler Mudurnu Yolu girişine gelip buradan sağa dönerek Göynük Nallıhan istikametine girmelisiniz. 5 km daha ilerledikten sonra tekrar sağa Göynük Akyazı istikametine girmelisiniz. 13 km daha ilerledikten sonra Göynük yol ayrımına geleceksiniz. Buradan Göynük’e ulaşabilirsiniz.

Türbenin tam konumunu öğrenmek için Google Maps linkine bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir