Burdur Mısırlılar Evi Hakkında Bilgi

Burdur’da gezilecek yerlerden biri olan ve bir 19. yüzyıl yapısı olan Burdur Mısırlılar Evi, Burdur Merkez Oluklaraltı Caddesiyle, Cumhuriyet Caddesinin kesiştiği köşededir. İki katlı olan bu ev küçük bir bahçe içinde taş zemin üzerine bağdadi mimari ile inşa edilmiştir.

Güney cepheden girilen bu eve ara bir derhizden geçilerek her iki yanda bulunan ara kat odalara ve bahçe içerisindeki ahşap merdivenle üst kata çıkılabilir. Evin batı cephesinde üstü kemerli iki çeşme yer almaktadır. Bu çeşmelerden biri bahçe duvarına diğeri ise asıl duvarına bitişik olarak yapılmıştır. Alt katta kışlık odalar ve kiler bulunmaktadır. Binaya girişten sonra derhizden geçilerek ara katlara geçilir.

Ara katları üst kata bağlayan bahçe içerisinde beş basamaklı kesme taş merdiven bulunmaktadır. Batıya yönelen ahşap merdiven, üst kata girişin önünde ahşap kafesle çevrelenmiş şekilli bir tahtaboşla nihayetlenmektedir. Tahtaboşun üzeri saçakla örtülüdür. Bu saçaklar kuzey yönünde üç adet direkle desteklenmiştir. Çatısı alaturka kiremitlerle örtülmüştür. Tahtaboştan camekânlı bir giriş kapısıyla ortalarındaki ince uzun planlı sofraya girilir. Bu şekil üzerinde ahşap sedir oturma yerleri düzenlenmiştir. Sofraya karşılıklı olarak dört tane oda açılır. Sofraya girişten sonra sol taraftaki oda restore edilerek mutfak ve yemek odası olarak ikiye ayrılmıştır. Bu odadaki tavan alçı sıva ile badadi teknikle ile süslenmiştir.

Burdur Mısırlılar Evi
Burdur Mısırlılar Evi

Evin tavanlarında bol miktarda ahşap işlemeler bulunmaktadır. Aydınlatması ise ahşap kepenkli pencerelerle sağlanmaktadır. Odaların hepsinde ahşaptan yapılmış tavan, taban ve yüklükler mevcuttur. Ayrıca her odada alçıdan yapılmış şerbetlikler bulunmaktadır. Her odada bulunan tavan süslemelerinin ve alçı şerbetliklerinin en güzeli boş odada bulunmaktadır. Daha çok özenilerek yapılan bu odadaki tavan süslemeleri daireler oluşturularak çiçek motiflerinin süslendiği orta göbeğin etrafına baklava dilimli motiflerle süslenerek gayet hoş bir bordür oluşturulmuştur.

Geç dönem Osmanlı Mimarisinin güzel bir örneği olan Mısırlılar Evi 1980‘li yıllarda Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış ve onarılmıştır. Uzun süre müze lojmanı olarak kullanılan bu ev bakanlıkça kültür ve sanat evi düzenlemesi amacı ile Burdur’a verilmiştir.

Burdur Mısırlılar Evi
Burdur Mısırlılar Evi

Burdur Mısırlılar Evi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Ulaşım; Burdur merkezde bulunan Mısırlılar Evi’ne, meydandan her 5-7 dakikada bir hareket eden Sanayi Meydan Hattı, her 30 dakikada bir hareket eden Kışla Meydan Hattı ve her 15-20 dakikada bir hareket eden, Çerçin Meydan Hattı otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Burdur Mısırlılar Evi Adresi: Sakarya, Olukaltı Caddesi, 15200 Burdur /Merkez – Google Maps Konumu

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Burdur Sagalassos Antik Kenti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir