Bursa Muradiye Külliyesi Hakkında Bilgi

Muradiye Külliyesi, Osmanlı padişahları tarafından Bursa’da yaptırılan son külliyedir. Sultanlıktan kendi isteği ile vazgeçen ilk ve son hükümdar olan II. Murat, Bursa’da gömülen son Osmanlı padişahı olduğu için Bursa’da yapılan son külliye olma özelliği taşımaktadır.

Bursa Muradiye Külliyesi

Osman padişahlarından Sultan II. Murat tarafından 1425-1426 yıllarında yaptırılan külliyenin bulunduğu semte. II. Murat kendi adını vermiştir. Muradiye külliyesi; cami, hamam, medrese, darüşşifa ve türbeden oluşmaktadır. Bu türbeye, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Beyazıd dönemlerinde yapılan türbeler de eklenmiştir.

Rüya ile hakikati, ölüm ile yaşamı, hüzün ile huzuru bir arada hissedebileceğiniz, tadabileceğiniz, bu mistik mekanın bahçesinde yer alan servilerin ile çınarların gölgesinde ve çiçeklerin arasında hem ruhen hem de bedenen rahatlayabilirsiniz.

Muradiye külliyesi içerisinde yer alan Muradiye Camii, en yalın biçimdeki zaviyeli plan tipi camilerden biridir. Bu yalınlığına sahip olmasına karşın hem dış cephesinde hem de iç mekan süslemelerde oldukça gösterişli bir yapıya sahiptir. İç kısmında çeşitli renklerde ve motiflerde çini sanatı hakimken, dış cephesinde taş ve tuğla işçiliğinin örnekleri gözlemlenmektedir.

Bursa Muradiye Külliyesi
Bursa Muradiye Külliyesi

Muradiye külliyesi içerisinde yer alan II. Murat Türbesi, külliyenin merkezinde yer almaktadır. Kare planlı olan bu yapıda, II. Murat’ın mezarının bulunduğu kısmın kubbesi açık bırakılarak, yağmur sularının mezarın üzerine gelmesi sağlanmıştır. Böyle yapılmasının nedeni ise Sultan II. Murat’ın vasiyeti olarak bilinen sözlerinde, ‘’Allah’ın rahmeti isterse cennetin yağmuru veya çiği olsun üzerime yağsın’’ cümlesinin yer almasıdır. Gösterişten hoşlanmayan ve uhrevi aleme bağlı olan II. Murat’ın Türbesi oldukça sade bir yapıya sahiptir ve mezarın yer aldığı odanın yanında iki büyük oğlunun ve bir kızının mezarı yer almaktadır.

Muradiye külliyesi içerisinde yer alan Muradiye Türbelerinde ise, Osmanlı hanedan üyelerinden 12sinin türbesini yer almaktadır. Bu türbeler nedeniyle II. Murat külliyesi, Bursa’nın Osmanlı türbeler şehri olarak anılmasında büyük paya sahiptir. Muradiye Türbelerinde bulunan türbeler ise; Şehzade Mustafa Türbesi, ŞEhzade Mahmet Türbesi, Şehzade Ahmet Türbesi, Şehzade Alaaddin Türbesi, Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, Gülruh Hatun Türbesi, Şirin Hatun Türbesi, Ebe Hatun (Fatih Sultan Mehmet’in ebesi), Gülşah Hatun Türbesi, Mükrime Hatun Külliyesi ve Saraylılar (Cariyeler) Türbesidir.

Muradiye külliyesi içerisinde yer alan II. Murat Medresesi, içerisinde kütüphanenin yer aldığı, öğrencilerin kalabileceği 14 odaya ve büyük bir dershaneye sahip medresedir. Bu medrese, 1951’de restore edilerek 2005 yılına kadar Verem Savaş Dispanseri olarak kullanılmıştır. 2005 yılından sonra ise Döne Ocak Kanser Erken Tanı Merkezi olarak kullanılmaktadır. Bu yapının içerisinde bir de sağlık müzesi bulunmaktadır.

Bursa Muradiye Külliyesi
Bursa Muradiye Külliyesi

Bursa Muradiye Külliyesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Bursa’da ulaşım oldukça gelişmiştir. Hem özel halk otobüsleri hem de belediye otobüsleri çalışmaktadır. Bunun yanı sıra tramvay da kullanılmaktadır.

Bursa otogarından Muradiye külliyesine ulaşmak için, otogar durağından terminal durağına yürümelisiniz. Bu iki durak arasındaki mesafe yaklaşık 6 dk sürmektedir. Terminal durağından 38 / B – 1 hattının otobüsüne binerek, stadyum durağında inmelisiniz. İki durak arası yaklaşık 15 dk sürmektedir. Stadyum durağından Muradiye medresesine yürüyerek yaklaşık 7 dk içerisinde ulaşabilirsiniz. Yürüme hızınıza göre toplamda yaklaşık 22-28 dakika içerisinde Muradiye Külliyesi’ne ulaşabilirsiniz. Külliyenin tam konumunu Google Maps üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Bursa Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum