Didim Milet Müzesi Hakkında Bilgi

Didim Milet Müzesi, Aydın ilinin Didim ilçesindeki Balat köyünün yakınlarında bulunan, Milet Antik Kenti içerisinde yer almaktadır. 1973 yılında hizmet vermeye başlayan müze binasının, zaman içerisinde statik yapısı bozulmuştur. Bu durumun insanların can güvenliğini tehlikeye atacağı düşünüldüğü için müze ziyarete kapatılmıştır. Eski müze binası kapatılınca yeni bir bina yapımı için çalışmalar başlatılmıştır. 1200 metrekare kullanım alanına sahip olan yeni müze binası 2011 yılının Mayıs ayında açılmıştır. Müze bahçe teşhiri ve kapalı alan teşhiri olmak üzere iki ana bölümden oluşturulmuştur. Bahçe teşhirin de Miletin şehir sembolü olan aslan heykelleri, mezar stelleri, lahitler, yazıtlar ve sütun başlıkları sergilenmektedir.

Kapalı teşhir alanı Müzenin idari binasında bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 600 m2’lik alanda; Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti ve Didim Apollon Tapınağı buluntularıyla doludur ve insanların görmesi için sergilenmektedir.  Milet Müzesi’nde Minos dönemine ait mutfak eşyaları ve mezarlar bulunmaktadır. Didim Apollon tapınağından Milet Antik Kentin’e giden kutsal bir yol buluntuları ve tapınağın adak eşyaları bu müzede sergilenmektedir.

Didim merkezine 15 km uzak olan bu müzenin yeri otobüs mesafeleri açısından çok zor ulaşıma sahiptir. Turizm şirketleri sürekli olarak geziler düzenlemektedir. Fakat tatil merkezlerinden uzaklığı da antik tarihe sahip yerin gezilmesini zorlaştırmaktadır. Otel konusunda kısır kalmış olan Balat Köyü gelişmeye çalışmakta ve ziyaretçi çekmeyi amaçlamaktadır.

Didim Milet Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Milet Müzesi hafta içi ve hafta sonu mesai saatlerinde ziyarete açıktır ve giriş ücreti 25 TL’dir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlçede gezilecek yerlerin tamamına ulaşmak için Didim Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Didim Milet Müzesi
Didim Milet Müzesi

Didim Milet Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Didim merkezden Balat Köyü’ne ulaşım için, Balat minibüslerine binerek Balat Köyü merkezinde inebilirsiniz. Buradan yaklaşık 2,5 km yürüyerek, Milet Müzesine ulaşmanız mümkündür. Eğer kendi aracınız ile geliyorsanız, Didim otogarından Balat tabelalarını takip ederek ilerleyip, Balat Köyü meydanına geldikten sonra, Gülbahçe yoluna dönmeniz gerekir. Buradan ilerledikten sonra karşınıza çıkan ilk ayırımdan sağa dönmelisiniz. Zaten karşınıza Milet Müzesi ve İlyas Bey Külliyesi yazan tabela çıkacaktır. Buradan da 2,5 km kadar düz ilerleyip, müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir