Edirne Sweti George Bulgar Kilisesi Hakkında Bilgi

Edirne’de gezilecek yerlerden biri, Sweti George Bulgar Kilisesi’dir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile büyük ilgi gören Edirne, son zamanlarda gerek yerli turistlerin gerek ise yabancı turistlerin ilgisi haline geldi.

Edirne’de yer alan Sweti George Bulgar Kilisesi Türkiye’deki ilk prefabrik yapı olma özelliğini taşır. Bazı kaynaklara göre büyük bir nebi, bazı kaynaklara göre ise vali olan Sweti George’un Roma İmparatorunu Hristiyanlığa davet ettiği için dört kez öldürülmek ve üç kez dirilmek cezasına çarptırılması üzerine Sultan II. Abdülhamit Han emriyle Sweti George’un anısına 1880 yılında, Bulgar asıllı vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Kıyık semtinde Kilise inşa edilir. Halk arasında buraya Bulgar Kilisesi adı da verilir. Osmanlı Tarihi boyunca bünyesinde bir çok azınlığı barındıran bu yer, 2004 yılında tekrar ibadete açıldı.

Edirne Sweti George Bulgar Kilisesi
Edirne Sweti George Bulgar Kilisesi

Sweti George Bulgar Kilisesi Yemek ve Konaklama

Sweti George Bulgar Kilisesi Edirne Merkez’de yer alması nedeni ile bir çok yemek mekanına yakındır. Sabah kahvaltılarınız için börek salonlarının yani sıra unlu mamüller yapan yerlerde de kahvaltınızı yapabilirsiniz. Akşam yemekleriniz için çevrede fırın, et lokantası, kebap salonu gibi yemek ihtiyacınızı karşılayacak bir çok mekan bulunmaktadır.

Ayrıca yine Kıyık semtinin merkezde olması nedeni ile kalmak isteyenler için Kıyık Caddesi üzerinde hoteller bulunmaktadır.

Sweti George Kilisesi
Sweti George Kilisesi

Sweti George Bulgar Kilisesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Edirne Şehir Merkezi’nde, Barutluk Mahallesi’nde yer alan ve kendisi ile aynı ada sahip Sv. Georgi Kilisesi Sokak’ta bulunmaktadır. Buraya ulaşmak için ETUS Edirne Toplu Ulaşımı kullanabilirsiniz. Sizlere vereceğimiz güzergahlarda arasında yer alan kıyık caddesine geldiğinizde nalbur 1 ve nalbur 2 caddelerinde ilerleyerek bu kiliseye ulaşabilirsiniz. Kilisenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kıyık merkezi ve uzun bir cadde olduğu için farklı güzergah imkanlarınız bulunmaktadır. Bu güzergaha giden hat isimleri; ETUS 5/A, ETUS 5/C, ETUS 6 ve ETUS 6/A’dır.

Sizlere yardımcı olması amacıyla bu hatların güzergahlarını geçtikleri yer sırasına göre belirteceğiz;

ETUS 5/A (Sultan 1. Murat (Yeni) Devlet Hastanesi – Eski TOKİ) hattı için güzergah;

YENİ DEVLET HASTANESİ / YENİ TOKİ / KAVGAZ OKULU / NİMETER SİTESİ / MİLLİ PİYANGO ANADOLU TİCARET VE MESLEK LİSESİ / NİMETER SİTESİ / 75.YIL İLKOKULU / GÖÇMEN EVLERİ  / TABYA / BARIŞ PARKI / BAŞARMAR / EGEŞAH /  ÇEŞME / CEMEVİ / ÖNDER MARKET / SERHAT KOLEJİ / ŞÜKRÜPAŞA ANITI / BUÇUKTEPE / SONBAKKAL / KIYIK KARAKOL / RAKİP MARKET / KIYIK  MERKEZ / SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / HALK EĞİTİM MERKEZİ / ORDUEVİ  / ÜÇŞEREFELİ CAMİ / DEFTERDARLIK / İMAMHATİP LİSESİ / FEN İŞLERİ  ve ESKİ TOKİ şeklindedir.

ETUS 5/C (Gazimihal – Sultan 1. Murat (Yeni) Devlet Hastanesi) hattı için güzergah;

YENİ DEVLET HASTANESİ / YENİ TOKİ / KAVGAZ OKULU / NİMETER SİTESİ / İBRAHİM ZAGRA CADDESİ / ABDİ İPEKÇİ CADDESİ / KÜLTÜRKENT (KAPTAN HALISAHA) / SERHAT KIZ MESLEK LİSESİ / ABDİ İPEKÇİ CADDESİ / MEVLANA CAMİİ / ŞEHİT CEM DİLAY KERMAN BULVARI / ŞÜKRÜPAŞA KIŞLA DURAĞI-SON BAKKAL / KIYIK KARAKOL / KIYIK MERKEZ / HALK EĞİTİM MERKEZİ / ÇINARALTI / BANKALAR ve GAZİMİHAL şeklindedir.

ETUS 6 (Eski TOKİ – Tredaş) hattı için güzergah;

ESKİ TOKİ / BELKOOP / ŞÜKRÜPAŞA KIŞLASI / SON BAKKAL / KIYIK KARAKOL / KIYIK MERKEZ / HALK EĞİTİM MERKEZİ / ÇINARALTI / ORDUEVİ / ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ / SGK / AYŞEKADIN CAMİİ / AYŞEKADIN KARAKOL / CAREFOUR / E.G.S. SOSYAL TESİSLER / İTFAİYE ARKASI / ADLİYE / SANAYİ ve TREDAŞ şeklindedir.

Hafta sonlarında bu hatta çalışma yapılmamaktadır.

ETUS 6/A (Eski TOKİ –  Karaağaç) hattı için güzergah;

ESKİ TOKİ / TOKİ CAMİİ / BELKOOP / ŞÜKRÜPAŞA KIŞLASI / SON BAKKAL / KIYIK KARAKOL / KIYIK MERKEZ / SAĞLIK MÜD. / HALK EĞİTİM MERKEZİ / ÇINARALTI / BANKALAR / BALIK PAZARI / PAZARTESİ PAZARI / İKİ KÖPRÜ ARASI / EMİRGAN / SÖĞÜTLÜK / ORMAN İŞLETME / KAFELER / BUZHANE / KARAAĞAÇ / ÇINARALTI CAMİİ ve FEN LİSESİ şeklindedir.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Edirne Büyük Sinagogu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir