Isparta Lavanta Vadisi Hakkında Bilgi

Ülkemizin en önemli lavanta üretim alanı Isparta Lavanta Vadisi’nde bulunmaktadır. Lavantalar genellikle Kuşçular, Kuyucuk Ardınçlı ve Aydoğmuş köylerinde üretilmektedir.

Kuyucuk köyüne varmak üzeriyken yol boyunca sağlı sollu tepelere kadar uzanan lavanta tarlaları görselliği ile muhteşem görünmektedir. Kuyucuk köyü turistlerin akınına uğramamış saf, güzelliği bozulmamış bir köydür.

Köyün belirgin büyük bir meydanı bulunmamaktadır. Sokakların da kerpiç evleri ve kaldırım kenarlarından fışkıran kocaman lavanta öbekleri bulunmaktadır. 1975 yılında yörenin gül tüccarı Zeki Konur tarafından Fransa’dan getirilen lavanta fideleri otuz aileye on beş kök şeklinde dağıtılmıştır. İlk başlarda gül tarlalarının kenarlarına dikilmiş, ticari amaçla ekimlere ise 1990’lı yıllarda başlanmıştır. Susuz ve kurak olan tarlalar boş kalmasın diye lavanta fideleri ekilmiştir. Bugüne kadarda 3000 hektarlık alana kadar yayılmıştır.

Köyde herhangi bir kooperatifleşme bulunmamaktadır. Lavantaların hasat sonrasında bir kısmının yağı çıkarılır, bir kısmı da desteler yapılarak kurutulup, düğün, davet ve organizasyon firmalarına satılmaktadır. Lavantalar haziran sonunda morarmaya başlar. Temmuz ayında ise çiçekleri patlayınca mosmor olur. Temmuz sonu ağustos başında ise hasat dönemi başlar. Hasat sırasında lavantalar orak veya hızar tarzı bir bıçakla dipten değil ortadan kesilir. Bir sonraki yılda ise kesilen yerden lavantalar tekrar büyür. Bir kökten on beş hatta yirmi yıl boyunca üretim yapılır.

Isparta Lavanta Vadisi
Isparta Lavanta Vadisi

Isparta Lavanta Vadisi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Araçla: Keçiborlu’ya varmadan kılıç tabelasını gördüğünüzde tabelanın gösterdiği yöne sapın. Kılıç istikametini takip edin. Lavanta turizmi başlamadığı için köye kadar herhangi bir tabela ile karşılaşmayacaksınız. Bölgenin tam konumuna Google Maps haritasından ulaşabilirsiniz.

Otobüsle: Kuyucak- Isparta arası 50 kilometredir. Uçak ya da otobüsle Isparta ya ya da Keçiborlu ya gelinir. Keçi Borlu’dan minibüs veya dolmuşlarla Kuyucuk Köyü’ne ulaşım sağlanabilir.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Isparta Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir