Karabük Yenice Ormanları Hakkında Bilgi

Karabük’te gezilecek yerlerden biri, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Karabük Yenice Ormanları’dır. Asırlık ağaçları ve muhteşem tabiatıyla Yenice Ormanları ülkemizde kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden biridir. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından 1999 yılında “acil olarak korunmaya alınması gereken 100 Avrupa ormanı” ndan biri olarak belirlenmiştir. Biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın sayılı ormanları arasında yer alan Yenice Ormanları, çok çeşitli ağaç ve hayvan türlerini bünyesinde barındırır.

Karabük Yenice Ormanları Hakkında Bilgi

Karabük ili sınırları içinde olan Yenice, Yenice Çayı’nın her iki tarafına kurulu, Karabük Yenice Ormanları ile çevrili şirin bir Batı Karadeniz ilçesidir. Karabük iline 35 kilometre uzaklıkta olup ilçeye 35 tane tünelden geçilerek varılır. Son yıllarda yapılan yol çalışmaları sayesinde il merkezinden ilçeye ulaşım daha da kolaylaşmıştır.

Karabük Yenice Ormanları, doğaseverler tarafından tatil amaçlı olarak ülkemizde gezilebilecek nadir güzellikte olan yerlerden biridir. Çok yağış alması ve suyunun bolluğu bitki örtüsünün daha da çeşitlenmesinin sebebidir. Tipik bir Batı Karadeniz iklimine sahip olan Yenice Ormanları, yeşilin türlü tonlarını da bünyesinde barındırır. Ormanın bazı yerleri güneş ışığına geçit vermeyecek biçimde sık ağaçlarla kaplıdır. Ayrıca sayısız hayvan türüne de doğal ortamlarında yaşama imkânı sunar.

Karabük Yenice Ormanları
Karabük Yenice Ormanları

Yenice Ormanları Yürüyüş Parkurları

Karabük sınırı içinde olan ormanların güvenle ve rahat bir şekilde gezilmesi amacıyla Yenice Belediyesi tarafından çalışmalar yapılmış olup halen yapılmaya devam etmektedir. 15 yürüyüş parkuru, 5 kamp merkezi ve 7 bisiklet rotasına sahiptir. Belediye tarafından ormanda kaybolma tehlikesine karşı yürüyüş ve bisiklet parkurları işaret ve yön levhaları ile donatılmıştır. Birkaç saatlik kısa yürüyüş parkurları, 4-6 saat süren günübirlik parkurlar ve 2-6 günlük uzun yürüyüş parkurları mevcut olup uzun rotalı yürüyüşler için kamp yerleri de düşünülmüştür. Yürüyüş parkurlarının tamamı 396 kilometreyi bulmaktadır. Ayrıca dağ bisikleti rotası da 292 kilometredir.

Yenice Ormanları Yürüyüş Parkurları
Yenice Ormanları Yürüyüş Parkurları

Yenice’de Nerede Kalınır? Konaklama

İlçede bulunan oteller ve kent ormanında bulunan pansiyonlar konaklamak için ideal yerlerdir. İlçede bulunan Otel 78 (Tel: 0370 712 70 60) ve Akay Konağı (Tel: 0370 766 44 99) , Yenice’de konaklamak isteyenler için uygundur. Ayrıca Karabük’ün başka bir ilçesi olan ve Yenice’ye 40 kilometre mesafede bulunan Safranbolu’da da konaklamak için uygun otel ve konaklar vardır.

Yenice’de Nerede Kalınır? Konaklama
Yenice’de Nerede Kalınır? Konaklama

Yenice Ormanları Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

İstanbul ya da Ankara’dan Karabük’e karayolu ile ulaşmak mümkündür. En yakın havaalanı ise Zonguldak-Çaycuma’dadır. İstanbul’dan 6 saat, Ankara’dan ise 3 saat süren karayolu yolculuğundan sonra Karabük terminalinden Yenice’ye giden minibüsler vardır. 35 kilometrelik yol yaklaşık yarım saat sürmektedir. Tercih edenler için Karabük-Yenice arası tren seferleri de vardır. Karabük Garı’ndan günde iki kez yapılan tren seferi yaklaşık 40 dakika sürmektedir.

Bölgedeki turistik noktalar için Karabük Yenice Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir