Mardin Müzesi Hakkında Bilgi

Mardin ili çok eski zamanlara dayanan tarihi ve çok çeşitli kültürüyle ülkemizin tarih kokan şehirlerinden birisidir. Mardin Müzesi de Mardin’de gezilecek yerlerden biri olarak kentin bu tarihi dokusunu yansıtmaktadır. Eski Tunç Devri, Pers, Hellenistik,  Grek, Asur, Urartu, Bizans, Roma, Artuk, Büyük Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin uzun yıllar boyunca hüküm sürdüğü bu topraklar, çok çeşitli tarihi eserleri de bünyesinde barındırmaktadır. Mardin Müzesi de bu eserlerin muhafaza edilmesinde büyük bir önem arz eder. Mardin’e gittiğiniz zaman, gezilip görülecek yerler arasında, özellikle de değişik atmosferiyle ilginizi çekebilecek bir müzedir.

Mardin Müzesi

Müze, ilin merkezinde 1. Caddede Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk heykelinin yanında bulunmaktadır. Meryem Ana Kilisesi müzenin doğu tarafına bitişik şekildedir. Çevresinde Süryani evleri vardır. Antakya Patriği İgnatios Benham Banni tarafından Süryaniler için Katolik Patrikhanesi olarak 1895’de yaptırılmış, uzun yıllar Patrikhane olarak kullanılmıştır. Sonraları kooperatif binası, askeri garnizon, il teşkilatı, polis karakolu ve sağlık ocağı olarak kullanılan müze, 1988 yılında Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edilmiş ve 1995 yılında Mardin Müzesi olarak hizmete girmiştir.

Mardin Müzesi Binası
Mardin Müzesi Binası

Müze üç katlı olup, içinde etnografik ve arkeolojik eserler mevcuttur. Birinci katta danışma, dinlenme, sergi ve konferans salonları, ikinci katta etnografya eserlerinin bulunduğu salonlar ile eserler ve kütüphane depoları, üçüncü katta ise kazılardan çıkarılan ya da müze için satın alınan eserlerin bulunduğu salonlar ile müze idaresi bulunmaktadır.

Müzenin salonlarında M.Ö. 4000’den M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan zamanlardan miras kalan eserler bulunmaktadır. Arkeoloji eserlerinin bulunduğu salonlarda, eskiden bu topraklarda hüküm süren toplumlara ve dönemlere ( Eski Tunç Devri, Helenistik Dönem, Persler, Urartular, Grekler, Asurlular, Bizanslılar, Romanlılar, Artuklular, Büyük Selçuklu ve Osmanlı ) ait kült kapları, damga ve silindir mühürler, tabletler, metal bızlar, figürünler, bakır, gümüş ve altın sikkeler, kandiller ve gözyaşı şişeleri sergilenmektedir.

Etnografya bölümünde ise, Mardin, Midyat ve çevresine ait gümüş işlemeciliğinin en güzel ve seçkin örnekleri sergilenmektedir. Küpe, kolye, halhal, bilezik, saçlık ve alınlıklar ile kahve takımları, kılıçlar, eski zamanlardan kalan giysiler, ısınma araçları, hamam takımları, bakır eşyalar ve tespihler sergilenmektedir.

Mardin Müzesi
Mardin Müzesi

Mardin Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzeyi haftanın her günü ziyaret etmeniz mümkündür. Yaz döneminde (Nisan-Ekim arası) ziyaret 09:00-19:00 saatleri arasındadır. Kış döneminde ise (Kasım-Mart arası) ziyaret 08:00-17:00 saatleri arasındadır. Müzeye giriş ücreti 12,5 TL’dir. Yapılan tadilat nedeniyle müze, 15.04.2016 tarihine kadar ziyaretçilere kapalıdır. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Mardin Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Mardin Müzesi, şehrin merkezinde 1. Caddedeki Cumhuriyet Meydanı’nda bulunmaktadır. Mardin Otogarı’ndan şehrin merkezine giden otobüslere binerseniz müzeye ulaşım sağlamış olursunuz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Mardin Dara Harabeleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum