Mersin Silifke Cambazlı Kilisesi Hakkında Bilgi

Mersin’in turistik ilçelerinden biri olan ve bölgede gezilecek yerlerden; Silifke Cambazlı Kilisesi, görülmeye değer bir yapıdır. Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Cambazlı Köyünde bulunan, Hüseyinler Köyü’nden sonra Adam Kayalardan geçilir ve cambazlar köyüne ulaşılır. Bizans ve Roma dönemlerinde önemli bir yerleşim yeri olan cambazlı köyü antik bir yolla Uzuncaburç ve Ura ile Kızkalesi ne bağlı olup uzunca bir süre günümüze kadar gelmiş en zengin kalıntılarından anlaşılmaktadır.

Kaya mezarlarının yanı sıra mabede benzeyen anıt, lahit, sarnıç ve köyün girişinde olan kilise gezip görmek için önemli tarihi yerlerdir. Diğer tarihi yerlerin yanı sıra cambazlı kilisesi özelliklerini korumuş orijinal olarak kalmış birkaç yerden biridir. V. Yüzyıla ait olan kilisenin kuzey cephesi tamamen kapalı ve yapının içerisinde bulunan birkaç sağlam kalmış sütunları sayesinde ayakta kalmaktadır. Dönemin en iyi taş işçiliğine sahip olan bu kilise temenos duvarları da halen ayaktadır. Bazı duvarlarında çok sayıda kabartmalı yazılar göze çarpmaktadır.

Yerli ve yabancı turistlerin gezerken bu bölgede rahatlıkla dolaşabilmeleri için Silifke belediyesi broşürler ve restorasyonlar yapmıştır. Antik değerini kaybetmeden yalnızca çevre düzenlemelerini yapan Silifke Belediyesi bu işler için özel donanımlı ekiplerle çalışmalarını sürdürmüştür. Silifke Cambazlı Kilisesi tarihin Mersin’e bıraktığı en büyük değerlerden yalnızca biridir.

Mersin Silifke Cambazlı Kilisesi
Mersin Silifke Cambazlı Kilisesi

Bölgede Konaklama ve İhtiyaçlar

Yerli ve yabancı Turistlerin ilgi odağı olan bu gözde yerleşim alanında lüks sayılabilecek mekânlar olmasa da yörenin kendisine ait olan yemek yiyebilecek restoranlar, alış-veriş yapılabilecek mağazalar mevcuttur. Rehber olarak çok bilgili olmasalar da yöre halkı yardımcı olmaya çalışmaktadırlar.

Bölge turist açısından zengin olduğu için bölgeye küçük çaplı oteller kurulmuştur. Yöre halkı kazanç sağlamak adına evlerinin belirli odalarını, konaklamak isteyen yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunmaktadırlar. Çok içten ve cana yakın olan yerli halk bölgenin zenginliğine ekstra puan katmaktadırlar.

Silifke Cambazlı Kilisesi
Silifke Cambazlı Kilisesi

Mersin Cambazlı Kilisesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Silifke Cambazlı Kilisesi Silifke Belediyesi sınırları içerisinde yer almaktadır ve ulaşım konusunda kısıtlı imkânları bulunmaktadır. Köyün kendi otobüsleriyle yalnızca köy merkezine kadar gidebilir burada indikten sonra 10-15 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde olan kiliseye gitmek mümkündür. Tarihi yerleri gezmek için düzenlenen turlar ya da kendi aracınızla rahatlıkla gitmeniz mümkündür. Silifke merkeze 25 kilometre olan cambazlı köyü yolları bakımından düzenlenmiş olup turistler içinde rahatlıkla gezilmesi kolay hâle getirilmiştir. Kilisenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

İlçedeki diğer turistik noktaları Silifke Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir