Muğla Köyceğiz Gezilecek Yerler

Muğla Köyceğiz gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Ege Bölgesi’nin popüler tatil yerlerinden olan Köyceğiz, özellikle yaz sezonunda yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri haline gelmektedir.

Muğla’nın 13 ilçesinden biri olan Köyceğiz, tarihi oldukça eskiye dayanan bir bölgedir. Bölgenin tarihi, M.Ö. 3400 yıllarına kadar uzanmaktadır. Köyceğiz’de hüküm süren bilinen ilk uygarlık, Karyalılar’dır. Daha sonra sırasıyla İskitler, Asurlular, İyonyalılar, Dorlar, Akalar, Persler, Hellenler, Seleykoslar, Romalılar, Selçuklular, Menteşeoğulları ve Osmanlılar Köyceğiz ‘in kontrolünü elinde tutmuştur.

Ünlü tarihçi Heredot, Coğrafyacı Strabon ve İngiliz Arkeolog Hoskin, bölge ile ilgili bilgileri ilk aktaran kaynaklar olarak gösterilmektedir. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bölge, günümüze kadar ulaşmış eserlerle beraber görülmesi gereken bir turizm noktası haline gelmiştir.

Köyceğiz ilçesi, Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nin kesiştiği noktada yer almaktadır. Doğal güzellikleri, narenciye bahçeleri ve sakinliği ile bilinen ilçenin adı, Köyceğiz Gölü’nden gelmektedir. Köyceğiz ilçesinin kıyı kesimlerinde Akdeniz İklimi görülürken, dağlık bölgelere doğru Karasal İklime rastlanmaktadır. Ayrıca bölge, Rize’den sonra Türkiye’nin en çok yağış alan yerlerinden biridir.

Mugla Koycegiz Gezilecek Yerler 1

Köyceğiz’de Gezilecek Yerler Nereler?

Köyceğiz Gölü: İlçe merkezinin hemen yanında bulunan Köyceğiz Gölü, ilçeyle özdeşleşmiş turistik yerlerin başında gelmektedir. Tatlı su gölü olan Köyceğiz Gölü’nün üzerinde bir de küçük ada bulunmaktadır. Adadaki kalıntılar, Cenevizliler döneminde hapishane olarak kullanılan tarihi bir yapıya aittir.

Köyceğiz Gölü’nün bir başka özelliği, bağlı olduğu kanallardır. Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biri olan Dalyan, Dalyan Kanalı ile Köyceğiz’e bağlanmaktadır. Dalyan’da bulunan kaplıca ve çamur banyoları, göle sadece 10 kilometre uzaklıktadır. Bu bölgeler hakkında bilgi almak için Dalyan Çamur Banyosu ve Dalyan İztuzu Plajı başlıklı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Sultaniye Kaplıcaları: Köyceğiz Gölü’nün güney kıyısında yer alan kaplıcalar, bölgenin şifa deposu olarak adlandırılmaktadır. Çeşitli hastalıklara iyi gelen Köyceğiz Kaplıcaları’na hem ilçe merkezinden dolmuşla hem de Dalyan’dan tekneyle ulaşım sağlanabilmektedir.

Sultaniye Köyü’nde bulunan bu kaplıcalarda hem soğuk hem de sıcak su bulunmaktadır. İlçenin termal turizminde en önemli noktası, bu bölgedir. Bölgedeki kaplıcaların tarihi, oldukça eskiye dayanmaktadır. Milattan önce de kullanıldığı düşünülen kaplıcalar; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de halk tarafından kullanılmıştır. Hatta Roma döneminde 400 hasta kapasiteli bir hastane olarak kullanılan kaplıca bölgesinin girişinde ”Tanrılar adına buraya ölüm giremez” şeklinde bir yazı olduğu iddia edilmektedir. Ölemez Dağı, adını bu kaplıcalardan almıştır.

Köyceğiz Gölü - Sultaniye Kaplıcaları

Ekincik Koyu: Köyceğiz ilçesinin Akdeniz kıyısında Ekincik Koyu, bölgede denize girmek için en çok tercih edilen yerdir. Yaz sezonunda Köyceğiz’de denize girilecek yerler listesinin başında gelen Ekincik’te geniş bir plaj, koy ve yat limanı bulunmaktadır. Yüzmeye oldukça elverişli olan bu bölgede su sörfü ve su kayağı gibi aktiviteler de yapılmaktadır. Ekincik, Köyceğiz ilçe merkezine 40 kilometrelik orman içi yolla bağlanmaktadır.

Sandras (Sandıraz) Dağı: Köyceğiz’de kış turizminin yapıldığı bir yer alan Gölgeli; Sandras, Altınsivrisi ve Beşparmak zirvelerinin bulunduğu noktada yer almaktadır. Kış sporları ve dağcılar için son derece uygun bir nokta olan Sandıraz, Yayla (Ağla) Köyü’ne 10 kilometre uzaklıktadır.

Ocak-Nisan döneminde kar yağışının yaşandığı bölgede hem kış sporları yapılmakta hem de Altınsivri Tepesi’nin hemen altında yer alan düz arazide kamp aktivitesi gerçekleştirilmektedir. Bölgedeki dağcılık parkurları, 1 saat ile 2,5 saat arasında değişmektedir.

Ekincik Koyu - Sandras Dağı

Kulak Mesire Yeri: Köyceğiz Kulak Piknik Alanı, Kargıcak Çayı’nın göle döküldüğü noktada bulunmaktadır. Ağaçla çevrili bu alan, özellikle Köyceğiz’de kamp yapmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerden bir tanesidir.

Yuvarlakçay: Yuvarlak Çayı, Köyceğiz ve Ortaca ilçelerini birbirinden ayıran sınır niteliğindedir. Yuvarlak Çayı, bölgedeki alabalık işletmeleri ile ünlenmiştir. Çayın suyundan faydalanarak kurulan tesisler, işletme bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer almaktadır.

Kulak Yuvarlakcay
Muğla Köyceğiz Gezilecek Yerler

Muğla Köyceğiz Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Köyceğiz, Muğla-Fethiye karayolu üzerinde; Muğla şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktadır. Bölgeye en yakın havalimanı, Dalaman Havaalanı’dır ve 35 kilometre mesafededir. Muğla şehir merkezinden kalkan Köyceğiz arabalarına binerek yaklaşık 1 saatte ilçeye ulaşabilirsiniz. Özel araç ile Köyceğiz’e gidecek olanlar ise İzmir-Aydın otoyolunu kullandıktan sonra Muğla yönünden Gökova’ya inebilir, oradan da ilçeye ulaşabilirler.

Muğla Köyceğiz’e hava yoluyla gidecek olanlar Dalaman uçak bileti için internet üzerinden uçak bileti satışı yapan siteleri kontrol edebilirler. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şeylerden bir tanesi ise ucuz uçak bileti satın almak için erkenden rezervasyon yaptırmanızdır. Bu sayede ekonomik bir şekilde gezinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bazı şehirlerin Köyceğiz’e mesafeleri şu şekildedir:

Antalya-Köyceğiz: 257 Kilometre
İzmir-Köyceğiz: 270 Kilometre
Ankara-Köyceğiz: 612 Kilometre
İstanbul-Köyceğiz: 740 Kilometre

✈Türkiye’nin online bilet sitesi biletbayi.com‘dan Ucuz uçak bileti ve Muğla otobus bileti fiyatlarını  sorgula ve karşılaştır, yurt içi ve yurt dışı uçak bileti ✈ fiyatlarını tek bir ekranda karşılaştırın ve daha ucuza alın.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir