Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi Hakkında Bilgi

Göreme Açık Hava Müzesi, sadece Nevşehir’de gezilecek yerlerden biri olarak değil aynı zamanda Türkiye’nin önemli turizm merkezi olarak da turistlerin ilgisini çekmektedir. Yaklaşık beş bin yıllık tarihi geçmişi olan Nevşehir ilimizin, ilk sahibi olarak Hititler bilinmektedir. O dönemlerde bölgenin sahibi olarak Hititler bölgeye “Nissa” ismini vermişlerdir. Büyüleyici manzaraları ve doğa harikalarıyla sizleri kendisine hayran bırakacak bu şehir, tarihimize de önemli ölçüde ışık tutmaktadır.

Göreme Açık Hava Müzesi de tarih kokan ve gezi listenizin baş sıralarında olması gereken bir yerdir. Şehir her yerinde tarihin etkisini fazlasıyla hissettirse de Göreme Açık Hava Müzesi’ne gittiğinizde ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Müzede yoğun bir şekilde manastır hayatının yaşandığı gözler önünde olup, kayaların içerisine oyulmuş kiliseler, yemekhaneler, şapeller, mutfaklar ve yaşam alanları yer almaktadır. Hıristiyanlık düşüncesine birçok yenilik getiren Aziz Basil tarafından dini eğitim ve düşünce merkezi olarak kurulan bu yer, onun fikirlerinin ilk olarak öğretilmeye başlandığı yerdir.

Göreme Açık Hava Müzesi; Elmalı Kilise, Rahibeler ve Rahipler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Çarıklı Kilise, Karanlık Kilise ve Tokalı Kiliseyi kapsayan büyük bir müzedir. Nevşehir Karanlık Kilise başlıklı yazımızdan yapıyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi
Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi

Kız öğrencilerin eğitim gördüğü Rahibeler Manastırına girişte onun hemen karşısında ise erkek öğrencilerin eğitim gördüğü Rahipler Manastırına rastlamaktayız. Rahibeler manastırı 7 katlı büyük bir yapıdır ve yapılar birbirine tünellerle bağlanmıştır. Rahipler Manastırı ise çok katlı bir yerdir ancak katlar arası geçiş doğal yıkıntılar nedeniyle kapanmıştır.

Yine müzenin girişinde yer alan Aziz Basil adına yapılan kilisenin girişlerinde bulunan ve esas bölümden kolanlarla ayrılan Narteks adında bir bölüm vardır. Kiliseden çıkınca sizleri güvercinliklerle süslü hoş görüntüsüyle vadi manzarası karşılamaktadır. Sonrasında bir tünelden geçerek süslemeleriyle adeta bir sanat eseri olan Elmalı Kilisesine varmaktasınız. Kilisenin önünde muhteşem vadi manzarası seyrinin tadına varıp Aziz Barbara Kilisesine geçebilirsiniz. Bu kilise kırmızı boya ile dayanıklı olmasından dolayı kaya üzerine boyama tekniği kullanılarak boyanmıştır. Akabinde girişindeki dama tahtasını andıran süslemesi ile Yılan Kalesi, 4 kolonlu ve kubbeli Karanlık Kilise ve Çarıklı Kilise sizlerle olmaktadır.

Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Müzeyi yaz dönemlerinde (Nisan-Ekim) 08:00-19:00, kış dönemlerinde ise 08:00-16:00 saatleri arasında, 150 TL ücret karşılığında ziyaret edebilirsiniz. Tatil günü olmadığı için müze ziyaretlerini her gün bu saat aralıklarında yapabilirsiniz. Ayrıntılı ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Göreme Açık Hava Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Nevşehir’e 13 kilometre uzaklıkta ve Göreme-Ürgüp yolu üzerinde olan müzeye Meteris’ten kalkan minibüslere binerek gidebilirsiniz. Ulaşım açısından kolay olup, bineceğiniz minibüs sizi müzenin önünde indirmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum