Trabzon Çal Mağarası Hakkında Bilgi

Trabzon ilinde yer alan Çal Mağarası, Trabzon’da yeşil alanlarda zaman geçirmek istemeyen turistler için adeta saklı bir cennet konumundadır.

Mağara, 2003’te İl Özel İdaresi tarafından ışıklandırma ve ahşap yürüyüş yolu yapılarak ziyaretçilerin hizmetine açıldı. Üzerinde yer alan tarihi kale ve içerisinde yer alan dere ile dünyanın en uzun ikincisi mağarasıdır. Dışında yer alan doğal güzelliklerin yanı sıra içerisinde bulunan sarkıt ve dikitleri ile gelen turistlerin gözlerini kamaştırıyor.

Mağara girişi oldukça geniş olmasına rağmen, ilerledikçe bu genişlik zaman zaman değişiklik gösteriyor. Mağara girişinden yaklaşık 200 metre ilerledikten sonra ayrılan yolun sol tarafında, uzun bir kolun sonunda yer alan odada oval şeklinde erime çukuru olarak da bilinen, kalker platolar üzerinde görünen ve dolinden gelen suyun akmakta olduğu bir baca yer alıyor.

Mağara içerisinde yer alan uzun yürüyüş yolunda ilerlerken sağ tarafta bulunan göl ve çağlayan gelenleri büyülüyor. Özel yapısı sayesinde astım ve sinüzit hastalarına iyi geldiği söylenen bu yerin içerisinden geçen derenin debisi mevsimler olarak değişiklik gösteriyor. Faya bağlı olarak gelişen bu yerin 8 milyon yılda oluştuğu tahmin ediliyor. Taşıdığı özellikler ile her yönünden turizme elverişli olan bu yere çok kısa sürede binlerce yerli ve yabancı turist akın etmiştir. Mağaranın yalnızca 1 km’si turistlerin ziyaretine açıktır.

Trabzon Çal Mağarası
Trabzon Çal Mağarası

Çal Mağarası Etrafında Yemek Mekanları

Burada çok fazla tesis olmamasına karşın gezinizi tamamladıktan sonra mağaranın üst kısmında bulunan yerde çay içebilirsiniz. Mağaranın içi oldukça soğuk olduğu için buna ihtiyaç duyacaksınız. Yemek ihtiyacınızı gidermek için Trabzon merkezde yer alan, hem yöresel lezzetleri hem de farklı tatları ile turistlerin oldukça ilgisini çeken restorantlara gidebilirsiniz.

Çal Mağarası Etrafında Konaklama

Her yıl doğal güzellikleri ile dikkat çeken Trabzon, turistlere alışkın bir il olduğu için, diğer turistlik yerlerde olduğu gibi mağara yakınlarında da turistleri kalabileceği yaklaşık 6, 7 km uzaklıkta bütçenize uygun oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır.

Çal Mağarası
Çal Mağarası

Çal Mağarasına Giriş Ücreti Ne Kadar?

Çal Mağarası için sabit fiyat bulunmaktadır. Kişi başına giriş ücreti; 12,5 TL’dir. Trabzon’daki turistik yerlerin giriş ücretleri ve ziyaret saatleriyle ilgili güncel bilgilere trabzon.bel.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Çal Mağarası Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Trabzon’un Düzköy ilçesinde yer alan Çay Beldesi’nde bulunmaktadır. İlçede bulunduğu için arabanız ile gitmeniz daha olacaktır. Fakat yolun belli bir kısmından sonra büyük araçlar gidemeyeceği için küçük araçlar ya da servis aracılığı ile gitmelisiniz. Gideceğiniz yolu şu şekilde tarif edebiliriz; Karadeniz sahil yolundan ilerleyerek Akçaabat – Söğütlü köprüsünden dönün. Düzköy yoluna girdikten sonra yukarıya doğru düz ilerlediğinizde, bu yol sizi Çal Mağarası’na götürecektir.

Grup halinde gelenler için buraya servisler mevcuttur. İlçeye gelen minibüsler bulunmakta fakat seferleri sıklıkla olmamaktadır.

Şehirdeki bütün turistik noktaları öğrenmek için Trabzon Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir