Trabzon Gregorius Peristera Manastırı

Yeşilliği ile herkesi kendine hayran bıraktıran Karadeniz’in, Trabzon ilinde yer alan bu manastır, Gregorius Peristera Manastırı olarak anılır. Türkler ise buraya Hızır İlyas manastırı demektedir.

8. yüzyılın ortalarında Trabzon’un Maçka ilçesinin Şimşirli Köyü yakınlarında kurulan bu manastır, Sümela Manastırı kadar dikkat çeken ve tarihi yerleri seven turistler için görülmesi gereken yapılar arasında yerini alır. Fakat günümüzde bu manastırın yalnızca temelleri ulaşabilmiştir.

Trabzon bölgesinde yer alan diğer manastırlar gibi bu manastır da ayazmanın ve kutsal bir mağaranın etrafında, yaklaşık 300 metrelik bir kaya kütlesinin tepesine kurulmuştur. Bu özelliği ile Yunanistan’da yer alan Meteora manastırını anımsatır.

Karadeniz’in bir çok yerinde hakim olduğu gibi, burada temiz hava ve muhteşem bir manzara hakim olduğu için turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Trabzon Gregorius Peristera Manastırı
Trabzon Gregorius Peristera Manastırı

Trabzon Gregorius Peristera Manastırı Konaklama

Özellikle yoğun şehir akışından uzakta bir tatil geçirmek için hem yerli hem de yabancı turistlerin tercih ettiği bu yere oldukça yakın ve tatilinizi yapabileceğiniz, ziyaretçileri tarafından oldukça beğeni gören otellerde ya da pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Bu otellerin ve pansiyonların fiyatları, bütçenize oldukça uygun. Otellerde kişi başı oda ve kahvaltı fiyatları dahil olarak ortalama 400 TL gibi uygun bir fiyata tatilinizi yapabilirsiniz. Pansiyonları ise ahşap yapılara sahip ve sezona bağlı olarak fiyatları değişmektedir fakat pansiyonları da bütçenize oldukça uygundur.

Trabzon Gregorius Peristera Manastırı
Trabzon Gregorius Peristera Manastırı

Trabzon Gregorius Peristera Manastırı Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Peristera Manastırı Trabzonu’nun Maçka ilçesine bağlı Esiroğlu beldesinin Şimşirli (Kuştul) Köyünde yer alır. Bu köye ulaşmak için öncelikle Esiroğlu beldesine varmak gerekir. Buraya ilçe otobüsleri ya da dolmuşları ile ulaşabilirsiniz. Beldeye varıldığında arabanız yoksa minibüs ya da jip kiralayarak, İkidere Köyüne gitmelisiniz. Bu köye ulaştığınızda ikiye ayrılan bir yol göreceksiniz. Soldan gidilen yol daha kısa olmasına rağmen ulaşımın en iyi sağlanacağı yol sağ taraftakidir. Bu yoldan Konaklar Köyüne ulaşarak katırla ya da yaya olarak manastıra ulaşmanız yaklaşık bir iki saatinizi alacaktır. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden erişebilirsiniz.

Ayrıca il içerisinde gezilen turlara katıldığınızda, turistler mutlaka manastırları ziyaret ettikleri için, Sümela Manastırı’ndan sonra buraya gelerek yol konusunda daha az zaman harcamış olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir