Trabzon Kalesi Hakkında Bilgi

Trabzon Kalesi, Trabzon’da gezilecek tarihi yerlerden bir tanesidir. Trabzon merkezde bulunan ve şehrin en yüksek kısmında olan kale, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmıştır.

Kale, Deniz kıyısından başlar şehrin diğer tarafında ki tepelere kadar uzanır. Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerine inşa edilmiştir.

Yukarı, Orta ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtların taşlarından toplanarak yapılmıştır. Yüzyılımızın başlarında aynı kalenin taşları yeni binaların yapımında da kullanılmıştır. Yukarı Hisarın kuzeyinde ki tiyatrodan ise günümüze hiçbir tarihi kalıntı ulaşmamıştır.

Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi Yapısı ve Tarihi

İç kalenin koruyucusu niteliğinde olan Yukarı Hisar, aynı zamanda akropol görevindedir. M.Ö 2000li yıllarda ilk kalenin yapıldığı söylenmektedir. Çoğu eski kaynaklar da hipodrom kalıntıları, kule, hamam ve saray gibi yapıların burada olduğundan söz edilmektedir. Saray diye kesinleşen yapıların kalıntılarından anlaşıldığına göre kesme taştan yapılmış kare plânlı olduğu anlaşılmaktadır. İmparator 2. Aleksios’un yaptırdığı Orta Hisar ve Yukarı Hisar İç Kale’nin devamı olup, düzenli bir görünüme sahip değildir.

Hisarın batı kısmında İmaret ve Zağanos kapıları bulunmaktadır. Hisarın diğer bölümlerinde ise Tabakhane ve Kule kapıları bulunmaktadır. Burada ayrıca; Orta Hisarın Camisi, Yeni Cuma Camisi, Hükümet Konağı, Kule Hamamı ve Çifte Hamam vs. gibi birçok bölüm bulunur. Aşağı Hisar, batıdan Zağanos burcunun hemen yanından denize kadar inmektedir. Doğusunda Pazar ve Mumhane kapıları bulunan surlar güney tarafında orta hisar ile birleşmektedir. Aşağı Hisar’ın çevresinde Molla Siyah Camisi, Hoca Halil Camisi, Pazar Kapı Camisi ve yarım Bıyıkoğlu Evleri, Sekiz Düzenli Hamam, Tophane Hamamı, Hacı Arif Hamamı ve İskender Paşa Çeşmeleri gibi tarihi eserler yer almıştır.

Trabzon’un Araklı ilçesinde bulunan kale, denize sıfır bir şekilde inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet Hanın Trabzon u fethi üzerine Karadeniz den gelebilecek saldırılara karşı yaptırdığı bir kaledir. Kale, tarihten günümüze bozulmadan gelen eserlerin başında yer alır.

Trabzon Kalesini ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, konaklama imkânları çok fazladır. Araklı ilçesinde konaklayabileceğiniz gibi şehir merkezine yakınlığından faydalanarak merkezdeki otelleri de tercih edebilirsiniz. Araklı ilçesinde rahat edebileceğiniz ve bütçenize uygun birçok otel mevcuttur. Trabzon kalesinin belirli bir ziyaret saati bulunmaktadır. Hafta içi her gün 17:00 a kadar açık olan kale içi hafta sonları ziyaretçiye kapalıdır. Girişte herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur.

Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kale, Trabzon şehir merkezinde; Zağnos Vadisi Parkı‘nın hemen üst tarafındadır. Kalenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir