Adana Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi Hakkında Bilgi

Her alanda tarihe ışık tutan ve milli mücadelenin de önemli merkezlerinden biri olan Adana, Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi ile de çoğu tarihi olmak üzere 10000 civarında Adana fotoğraflarına yer vermektedir. Coğrafi şartları çok avantajlı olan Adana, pek çok medeniyetin üzerinde yaşadığı ve her medeniyetin bir parça da olsa etkisinde kalan ya da o medeniyetten izler taşıyan bir şehirdir. Bu özeliği ile Adana fazla sayıda tarihi yapıya sahiptir. Yapılardaki farklılıkları ve değişik mimarileri ile dikkatleri de üzerine çekmektedir.

Hatay’ın Erzin ilçesinin, Gökdere Köyü’nde 1944 yılında doğan Baltacı’nın yaşamını, bulunduğu köye gelen seyyar bir sinemada izlediği film değiştirmiş ve sinema makinesinin büyüsüne kapılmıştır. 8 yaşındayken bir fotoğraf makinesi edinerek, anı fotoğrafları çekmeye başlamıştır. Entelektüel yapısı, analitik düşünme kabiliyeti yaşının çok ilerisinde bulunan Baltacı, fotoğraf tutkusunun önüne geçememiş ve yaşadığı yere sığamayarak, bir gezgin olmuş, şehir şehir gezerek fotoğrafçılığı öğrenmeye başlamıştır. Uzun yıllar memleketinden uzak olan Baltacı, 1975 yılında memleketinden gelen ‘dön’ çağrısına karşın, Çukurova’nın merkezi olan Adana’ya taşınmıştır. Burada stüdyo 75’i kurarak Adana’da Endüstriyel ve Tanıtım fotoğrafçılığını başlatmıştır.

Adana Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi
Adana Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi

Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD) başkanlığı yapmış çalışkanlığı sayesinde AFAD’ı Türkiye’nin en önemli derneklerinden biri haline getirmiştir. Bu sebepten kendisine AFAD Onursal Başkanı unvanı layık görülüp verilmiştir. Baltacı 1960’dan itibaren 8 defa Türkiye turu yapmış ve ülkemizin neredeyse her bölgesinin, özellikle Adana’nın tarihi ve kültürel özelliklerini yansıtan fotoğraflar çekerek, fotoğrafçılığa olan tutkusunu fotoğraflarına yansıtmıştır.

Bunları düzenli bir şekilde saklayarak arşiv fotoğrafçısı olarak nitelendirebileceğimiz bir sisteme oturtmuştur. En büyük hayali, Türkiye’de henüz fotoğraf müzesi kavramı bile yokken arşivinde yer alan fotoğrafları ve fotoğraf makinelerin koleksiyonunu bir müzede sanatseverlerle buluşturmaktı. 2007 de aramızdan ayrılan Baltacı bu hayalini hayatta iken gerçekleştirememiştir. Ölümünden sonra Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi 2008 yılında Adana’da açılmış ve Balıkesir’den sonra, Türkiye’nin ikinci fotoğraf müzesi olmuştur.

Müze 2005–2006 yılları arasında Adana Valiliği İl özel idaresinin, Adana Valisi Abidin Paşa’nın 1881-1983 tarihleri arasında Askeri Rüştiye olarak yaptırdığı binayı alarak restore ettirmesiyle buraya açılmıştır.

Adana Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Türk Ocağı Mahallesi Ulus Caddesi Seyhan/ ADANA adresinde yer alan müzeye Yüreğir’den ya da bulunduğunuz yerden Seyhan’a gelen bütün minibüs ve dolmuşlar gitmektedir. Bundan dolayı müzeye ulaşımda sıkıntı yaşanmamaktadır. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Adana Sinema Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum