Amasya Hazeranlar Konağı Hakkında Bilgi

Amasya Hazeranlar Konağı, Amasya merkez Hatuniye mahallesinde sur duvarları üzerine 1865 senesinde, Amasya mutasarrafı olan Ziya Paşa’nın defterdarı Hasan Talat Efendi tarafınca yaptırılmıştır.

Konağın ismi burada uzun yıllar Hazeran Hanımın yaşamasından dolayıdır ki ‘’Hazeranlar’’ adını almıştır. Konağın iki ayrı girişi vardır. Bunlardan bir tanesi sübyan mektebi ile evler arasında Arnavut kaldırımlı dar yolun bulunduğu avlu kapısıdır. Konak geleneksel. Antik dönemde ki sur duvarları üzerine; bodrum üzeri iki katlı ahşap çatkı arası kerpiç dolgulu olarak yapılmış olan konak, haremlik ve selamlık olacak şekilde iki bölüm halinde düzenlenmiştir. Geleneksel Osmanlı konut mimarisinin seçkin örneklerinden olan bu yapı, orta soalı, dört eyvanlı olan biçiminde, iç avlulu, dışa kapalı plan tipine sahiptir.

Yalı botu, Yeşilırmak sahil şeridi üzerinde bulunan 19. Yüzyıl sivil mimarlık örneği yapılar arasında önemli bir yere sahip olan, Hazeranlar Konağı 1976 senesinde Bakanlığımız tarafından kamulaştırılmıştır. Konağın restorasyon uygulamalarına 1979 senesinde başlanmış ve 1983 yılında da tamamlanarak 1984 senesinde etnografik eserlerin tanıtıldığı ‘Müze Ev’ olarak hizmete açılmıştır. Hazeranlar konağında depremler nedeniyle meydana çıkan sorunların giderilmesi ve teknolojik müze donanımlarının tesis edilmesi amacı ile yeni restarasyon çalışmalarına, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce 1998 yılı sonlarında başlanmış, Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü’nün de katkılarıyla uygulamalar, 12 Haziran 2001 tarihinde tamamlanarak yeni düzeni ile Hazeranlar Konağı ‘Müze Ev’şeklinde yeniden ziyarete açılmıştır.

Amasya Hazeranlar Konağı
Amasya Hazeranlar Konağı

Amasya Hazeranlar Konağı Mimarisi

Konak, geleneksel Osmanlı sivil mimarisinin örneklerinden birkaç tanesini bünyesinde barındıran, Kastamonu, Kula ve Safranbolu evleri ile benzerlik göstermektedir.  Konağın yapısı kuzey güney yönünde, bodrum katı dahil üç katlı, açık avlulu, iki ana girişli, işlevsel olarak haremlik selamlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Binanın bodrum katı bir zamanlar ahır olarak kullanılmıştır. Şimdiler de ise Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak tekrar düzenlenmiştir ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Konağın bu bölümü, m.s. 2. Yüzyılda moloz taşlardan yapılmış olan, 3 metre kalınlığında ki sur duvarlarına oturtulmuştur. Bina, ahşap kalaslara bindirme tekniğinden yararlanılarak, 5 adet ahşap direkle Yeşilırmak yönünde dışa taşırılmıştır. Böylece yapının kullanım alanı oldukça genişletilmiştir. Konutun doğu cephesi hariç tüm cephelerinde cumbalar vardır.

Amasya Hazeranlar Konağı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Konağa Nisan ve Ekim ayları arasında sabah saat 08:00 da girebilirsiniz kapanış saati ise 19:00’dır. Kasım ve Mart ayları arasında ise açılış saati 08:30 kapanış saati ise 17:00 olarak belirlenmiştir. Konağa giriş ücreti ise 12,5 TL’dir. Güncel ziyaret bilgileri ve giriş ücretleriyle ilgili bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Amasya Hazeranlar Konağı Nerede?

Konak Amasya şehrinin merkezinde bulunur. Merkezde olması sebebiyle her türlü ulaşım ağıyla kolayca konağı ziyaret edebilirsiniz. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Bölgedeki bir başka müzeyle ilgili bilgi almak için Amasya Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir