Konya Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi Hakkinda Bilgi

Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi, Konya gezilecek yerler listesindeki yapılardan biridir. Mevlana şehri olarak bilinen Konya, insanlık tarihi açısından önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bünyesinde zengin kültürlerin izlerini barındırmaktadır. Tarihimizin en eski ve nadide eserlerine rastlayacağınız, tarihi ipek yolunun da merkezi olarak bilinen ilimiz bir müze kenti kimliğini taşımakta ve turistlerin de ilgi odağı olmaktadır. Yolunuz düşerse mutlaka gitmeniz gereken Konya Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi de sizlere adeta mücadele günlerinin belgesi olarak sunulmaktadır. Tarih kokan bu müze herkes tarafından mutlaka gezilip görülmesi gereken bir müzedir.

Konya Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi

1904-1905 yılları arasında dönemin belediye başkanı olan Bostan Bey zamanında belediye binası olarak inşa edilmiştir. Sonrasında belediyenin başka bir binaya taşınması, bu binanın müze olması için bakanlığa bağışlanmasına olanak sağlamıştır. Yapılan bakım ve onarımlardan sonra 5 Temmuz 1966’da  ‘Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak’ ziyarete açılmıştır.

Bina tuğla ve bağdadi malzemelerden yapılmış, taş temelli, üzeri kırma çatı ile örülerek iki kat olarak inşa edilmiştir. Katlar birbirinden bir silme ile ayrılmış, üst katta dikdörtgen kemerli pencereler bulunmaktadır. İdari bölüm müzenin zemin katında yer almakta, üst kat ise o zamandan günümüze kadar orijinalliğini korumaktadır. Ayrıca müzenin zemin katına yapılan çok amaçlı salonda Anıtkabir Müzesinden gelen Atatürk’e ait eşyalar sergilenmiştir. Ahşap merdivenlerden çıkarak varacağınız üst katta, sekiz oda bulunmakta ve bu odaların kapıları büyük bir salona açılmaktadır. Bu odalardan biri Atatürk’e ait olup Büyük Taarruz kararının alındığı odadır.

Konya Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi
Konya Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi

Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Müzenin yaz aylarında ziyarete açılış saati 08:00, kapanış saati 18:50, kış aylarında ise açılış saati 08:00, kapanış saati 16:50’dir ve ziyaret ücreti alınmamakta olup her gün ziyarete açıktır. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri hakkında bilgi almak için dosim.kulturturizm.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Müze Akşehir merkezdedir. Konya otogarından Akşehir’e seferi olan Lüks Adana, Metro, Aksu gibi firmalardan biletinizi 50 TL-100 TL ücret ödeyerek aldıktan sonra, yaklaşık bir saat gibi kısa bir sürede, Akşehir şehir merkezine varabilirsiniz. Merkeze ulaştıktan sonra Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi’ne giden minibüsleri kullanarak, kolaylıkla müzeye gidebilirsiniz.

Konya’daki bir başka turistik bölge için Ereğli Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir