Konya Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Konya Arkeoloji Müzesi hakkındaki detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. Konya, içerisinde zengin bir kültürü barındıran, önemli müzeleriyle ve tarihi geçmişiyle geleceğe ışık tutan, Mevlana gibi yetiştirdiği önemli İslam âlimleri ile gönüllerde yer eden ve Mevlana Müzesiyle bize o duyguları yaşatan, ipek yolu tarihinde ticaret ve konaklama açısından önemli bir yere sahip olan ve bu yüzden müzeleriyle çok ünlü bir şehirdir. Konya’yı ziyaret etmek isterseniz, Arkeoloji Müzesi görmeniz gereken yerlerden sadece biridir.

Müze, şu an Konya İlinin, Meram İlçesi’nde, Karma Ortaokulunun çaprazında, Rektörlüğün karşısında bulunmaktadır. Arkeoloji Müzesi ilk defa 1901 yılında açılmıştır. 1927 yılında Mevlânâ Müzesi’ne taşınarak eserler sergilenmiştir, daha sonra 1953 yılında İplikçi Camii’ne taşınmıştır. 1962 yılında ise bugünkü yerine taşınarak hizmete sunulmuştur.

Yapı, mescit, türbe, imaret, hangah ve çeşmeden oluşan bir külliye şeklinde inşa edilmiştir. Müze, 1250 yılında, Anadolu Selçuklu sultanlarından II. Keyhüsrev’in oğlu II. Keykubat zamanında Başvezir Emirdad Sahipata Hüseyin oğlu Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır.

Konya Arkeoloji Müzesi Bölümleri

Müze Neolitik Çağdan başlamak üzere, Eski Tunç, Orta Tunç, Demir Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans Devrine ait eserler ziyaretçilere sergilenmektedir.

Prehistorik Eserler

-Elde yapılmış pişmiş toprak kaplar, çakmak taşından yapılmış ok ve mızrak uçları bulunmaktadır.

-Beyşehir Gölü çevresinden gelen, üzeri yivli pişmiş toprak kaplar sergilenmektedir.

-Çarkta yapılmış toprak kaplarla, hayvan şeklinde kaplar, salkım şeklinde kandiller, bronz halkalar, silindir mühürler sergilenmektedir.

Konya Arkeoloji Müzesi
Konya Arkeoloji Müzesi

Demir Devri Eserleri

-Üzeri figürlü Frig Devri kap parçaları, boyalı kapları, bronz iğneler, üzeri figürlü plakalar bulunur.

-Çeşitli formlarda yapılmış, üzeri parlak tabaklar, çanaklar ve derin oymalı bir kap kalıbı parçası yer almaktadır.

-Bronzdan yapılmış, Roma Devri Eros, Hermes ve boğa heykelcikleri vardır.

Roma devri eserlerinin sergilendiği salonda ise;

-Çeşitli heykeller, pişmiş toprak lahitler, koku kapları, parfüm kapları, yatay vitrinlerde Roma devrinden kalma pişmiş toprak kandiller, deney tüpleri, cam gözyaşı şişeleri, bardaklar, sürahiler ve cam bilezikler, altın yüzük ve küpeler, fildişi tarak ve manikür aletleri sergilenmektedir.

-Bronz kapı tokmakları, kazan kulpları, haçlar, markalar, rölikerler (Hz.İsa’nın çarmıha gerildiği haçın parçalarının saklandığı kutu) ve ok uçları vardır.

Bahçede Sergilenen Eserler

-Taş ve mermerden yapılmış mimari parçalar ve mezar taşları

-Ön bahçede, taş ve mermerden yapılmış heykeller, lahitler (yeryüzünde sergilenen mezar), mezar sandukaları, kül kutuları, mezar aslanları, sütun başlıkları ile yazıtlar sergilenmektedir.

Konya Arkeoloji Müzesi
Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzenin yaz dönemine denk gelen Nisan-Ekim aylarında açılış saati 09.00, kapanış saati 18.40’dır. Kış dönemine denk gelen Kasım-Mart aylarında ise açılış saati 09.00, kapanış saati 16.40’dır. Pazartesi günü hariç haftanın diğer günleri ziyaretçilerine hizmet veren müzeye girişler ücretsizdir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Konya Arkeoloji Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Müze Konya Merkezde olup Meram İlçesi’nde Larende Caddesi üzerindedir. Zafer Çarşı diye bilinen Konya’nın meşhur çarşısına girmeden sağ tarafta bulunan Müze’ ye ulaşım çok kolaydır. Tramvayla ulaşabilmenin dışında 85, 84, 98, 45, 53, 4, 37, 99, 2, 6, 9, 106, 12, 15, 63, 64 hatlarının dışında Kültür Parka giden tüm otobüs hatlarıyla, müzeye kolayca ulaşım sağlarsınız. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Konya İnce Minare Medrese başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir