Konya Ereğli Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi

Konya’da gezilecek yerler listesi, genellikle il merkezinden oluşmasına rağmen Konya’nın ilçelerinde de bir Konya Ereğli gezilecek yerler gibi hayli turistik yer bulunmaktadır. Bunlar bir tanesi de Konya Ereğli’de gezilecek yerlerdir.

Konya’nın ilçelerindeki turizm faaliyetleri ile ilgili olarak daha önce Seydişehir Gezilecek Yerler hakkında yazmıştık. Bu yazıda ise Ereğli’nin tanıtımı ve gezilecek yerlerini yazdık.

Konya Ereğli Gezilecek Yerler Nereler?

Aksaray, Niğde, Karaman ve Mersin illerine sınırı bulunan Ereğli ilçesi, Konya şehir merkezine 147 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Ereğli’de; Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Bizans hakimiyetine girmiştir. Anadolu Selçukluları döneminde Türklerin idaresine giren Ereğli, Karamanoğulları Beyleği’nin ilk başkentidir. Ereğli’nin Osmanlı topraklarına katılması ise Fatih Sultan Mehmet döneminde gerçekleşmiştir.

Konya Ereğli gezilecek yerler listesindeki noktalara alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Konya Ereğli Gezilecek Yerler
Konya Ereğli Gezilecek Yerler

Kwangjin Parkı / Kore Kardeşlik Parkı

Konya Ereğli’de yer alan Kore Kardeşlik Parkı, Kore’nin Kwangjin Belediyesi ile Ereğli Belediyesi’nin ortak olarak yaptıkları bir parktır. Ereğli ilçe merkezinde yer alan bu park, Kore Savaşı sırasında Ereğli ilçesinden verilen şehit anısına yaptırılmıştır.

Kwangjin ve Ereğli şehirlerinin dostluklarını simgeleyen Kardeşlik Parkı, bölge halkının sık sık uğradığı bir yerdir. Parkın bir kısmı, kır düğünleri için kullanılmaktadır ve Ereğli’nin en gözde düğün salonlarından biri olan Kwangjin Düğün Salonu, burada yer almaktadır. Konya Ereğli gezilecek yerler listesindeki park içerisinde çay bahçesi ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Parkın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ereğli Kwangjin Parkı
Ereğli Kwangjin Parkı

Yunus Emre Parkı

Ereğli şehir merkezinde yer alan Yunus Emre Parkı, konumu nedeniyle çok sakin olmasa da şehir merkezinde yeşil alan arayanlar için soluklanabilecek bir yerdir. Yunus Emre Meydanı’nın karşısında yer alan park, ilçede gezilebilecek yerlerdendir.

Ereğli Yunus Emre Parkı
Ereğli Yunus Emre Parkı

Atatürk Kültür Parkı

Konya Ereğli gezilecek yerler listesindeki mesire alanları listesinde üst sıralarda yer alan Atatürk Parkı, Konya-Adana karayolunun yanında yer almaktadır. Ersu Fabrikası’nın kuzey tarafındaki Atatürk Kültür Parkı, özellikle yaz aylarında oldukça ilgi görmektedir.

Ağaçlarla kaplı Ereğli Atatürk Kültür Parkı içerisinde suni gölet, anfi tiyatro, basketbol sahası, voleybol sahası, bisiklet parkuru, çocuk oyun alanları, yüzme havuzu ve piknik alanları bulunmaktadır.

Ereğli’nin önemli yeşil alanlarından olan Atatürk Kültür Parkı, Ereğli’de piknik yapmak isteyenlerin ilk tercih ettiği yerdir.

Ereğli Atatürk Kültür Parkı
Ereğli Atatürk Kültür Parkı

Ereğli Müzesi

Ereğli’de gezilecek yerlerden biri olan Ereğli Müzesi, 1968 senesinde kurulmuştur. Müze koleksiyonunda M.Ö. 7000 yıllarından başlayarak Neolotik dönemden beri kurulan medeniyetlere ait eserler sergilenmektedir.

Neolitik Dönem’den kalma bir yerleşim yeri olan Can Hasan bölgesindeki kazılardan elde edilen çeşitli eşyalar, müze vitrinlerinde sergilenmektedir. Bu eşyalar; el baltaları, duvar freskleri, pişmiş toprak kaplarıdır.

Konya Ereğli gezilecek yerler listesindeki müzenin Eski Tunç Çağı eserleri bölümünde hayvan ve insan figürleri ile damga mühürler sergilenirken, Asur Ticaret Kolonilerine ait bulleli testiler, idoller de bulunmaktadır.

Hitit Çağı; pişmiş toprak meyvelikleri, silindir ve damga mühürleri, hiyoroglif ve çizi yazılı ile hazırlanmış heykeller, Frig Çağı; fibula, gaga ağızlı testiler, Helenistik Dönem; Lekythos, Athena sikkeleri, altın varaklar, Roma Dönemi; mimari parçalar, mezar stelleri, Bizan Dönemi; mimari parçalar, Selçuklu ve Karamanoğulları; sırlı kaseler, alçı süslemeler, Osmanlı Dönemi; el yazması Kur’an-ı Kerimler, silahlar, halı ve kilimler bulunmaktadır.

Ereğli Müzesi
Ereğli Müzesi

İvriz Kaya Anıtı / Kabartmaları

Ereğli’nin en turistik noktası olarak gösterilen İvriz Kaya Anıtı, Hitit döneminden kalma bir kaya kabartmasıdır. Ereğli ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki İvriz Köyü’nde yer alan kaya anıtı, M.Ö. 1180 ile M.Ö. 700 yılları arasında yani Geç Hitit Dönemi’nde yapılmıştır. Tuvana üklesinin kralı olan Varpalawas tarafından yaptırılan anıt, Geç Hitit Dönemi’nin en önemli yapılardan bir tanesidir.

Fırtına Tanrısı Tarhundas ile Kral Varpalavas’ın tasvir edildiği kabartmada, Tanrı figürü güçlü bir insan görünümünde yapılmıştır. Kral Varpalavas giysileriyle beraber, Tanrı figüründen biraz daha küçük bir şekilde betimlenmiştir.

İki kabartmanın ortasında hiyeroglif yazı bulunmaktadır. Yazıda: “Ben hakim ve kahraman Tuvana Kralı Varpalavas sarayda bir prens iken bu asmaları diktim, Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin.” yazmaktadır.

Ereğli İvriz Kaya Anıtı
Ereğli İvriz Kaya Anıtı

Ulu Camii

Ereğli’nin Cami Kebir Mahallesi’nde yer alan Ulu Cami, Karamanoğlu Mehmet Bey adı 1426 yılında inşa edilmiştir.

Karamanoğulları Dönemi’nin önemli yapılardan bir tanesi olan Ulu Camii, 26×39 metre ölçülerinde kufe tipindedir. 1940 yılında mihrap kısmı onarılmıştır. Sekiz köşeli mermerden kaide üzerinde bulunan ve 40 metre yüksekliğe sahip olan caminin minaresi, kırmızımsı kesme taştan inşa edilmiştir.

Ereğli Ulu Camii
Ereğli Ulu Camii

Rüstem Paşa Kervansarayı

Konya Ereğli gezilecek yerler listesindeki Rüstem Paşa Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilmiştir. 1552 yılında Sadrazam Rüstem Paşa tarafından yaptırılan kervansaray, 90’lı yıllarda onarılarak orijinalliği korunmuştur.

Dönemin mimarisinden farklı bir yapı sergileyen Rüstem Paşa Kervansarayı, dikdörtgen şeklindedir ve revaklı bir avluya sahiptir. Arka tarafında tonozlu odalar bulunmkatadır.

Ereğli Rüstem Paşa Kervansarayı
Ereğli Rüstem Paşa Kervansarayı

Şifa Hamamı

Ereğli Ulu Cami’nin güney tarafında bulunan Şifa Hamamı, Ereğli Eski Hamam olarak da bilinmektedir. Selçuk döneminde inşa edilen Şifa Hamamı, Karamanoğulları Dönemi’nde de kullanılmaya devam etmiştir.

Ereğli Şifa Hamamı’nın kitabesi olmadığı için yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Hamam, günümüzde toprak altında kaldığı için batı kısmında bulunan on basamak ile giriş yapılabilmektedir.

Konya Ereğli gezilecek yerler listesindeki Şifa Hamamı içerisinde soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümleri bulunmaktadır. Üzerin kubbe ile örtülü olan yapının kubbelerinden bir kısmının yıkıldığı için yerine ahşap örtü yapılmıştır.

Ereğli Şifa Hamamı
Ereğli Şifa Hamamı

Bölgedeki bir başka ilçe hakkında bilgi almak için Konya Beyşehir Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir