Konya İnce Minare Medrese Hakkında Bilgi

Konya’yı ziyaret edecek olursanız, Konya İnce Minare Medrese (Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi) diğer tüm müzeler gibi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Konya, içerisinde zengin bir kültürü barındıran, Mevlana gibi yetiştirdiği İslam âlimleri ile gönüllerde yer eden, ipek yolu tarihinde ticaret ve konaklama gibi etmenlerle önemli bir yere sahip olan ve bu yüzden müzeleriyle ünlü bir şehirdir.

Müze, Konya İlinin, Meram İlçesi’nde, şehrin meşhur tepesi olan Alaeddin Tepesi’nin batısında bulunmaktadır. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus zamanında Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yapılmıştır. Hadis ilmi öğretilmek amacıyla 663 H.(1264 M.) yılında inşa ettirilmiştir. Yapının mimarı Keluk bin Abdullah’tır.

Divanhaneye çapraz tonozlu girişi olan bölümden girilir. Ortasında havuzu bulunan yapının üzeri kubbeli, planı kare olan avlunun karşılıklı olarak sıralanmış beşik tonozlu dikdörtgen planlı öğrenci hücreleri bulunmaktadır. Kubbeye geçiş bir inşaat tekniği olan pandantiflerle sağlanmıştır. Kubbe kasnağında Kur’an harfleri çevresinde oluşmuş bir hat sanatıyla yazı ile “El-Mülkü-Lillah” “Ayet’el Kürsi” yazılıdır. Yapı ışığını, şık tasarımıyla dikkat çeken mazgal ve dikdörtgen pencereler ve kubbeye yerleştirilmiş olan fenerden sağlamaktadır.

Konya İnce Minare Medrese
Konya İnce Minare Medrese

Girişin karşısında bir avlu bulunur. Girişten basamakla çıkıldığında basık tonozlu eyvan ( üç tarafı kapalı, tek tarafı açık mimari eser) vardır. Eyvanın iki tarafa ayrılan kare planlı girişe benzer kubbeli bir yapıyla birer dershane odası vardır. Tarihi yapının ön cephesi kesme taşlardan ve yan duvarlarının dış cepheleri moloz taşlardan inşa edilmiştir. İç mekânlarda ince uzun yapılı açık kahverengi tuğlalar hem statik, hem de dekoratif amaçla yapılmıştır.

Konya İnce Minare Medrese

Kuzeyinde yer alan mescitten geçmişte yaşanan olayların sonucunda sadece tuğla örgülü mihrabı kalmıştır. Müzeye adını veren minarenin kaide kısmı kesme taşla kaplı tuğla kullanılarak yarı piramit formlu üçgenle ve on iki köşeli, gövde köşeleri turkuaz mavi sırlı tuğladan yapılmıştır ve bütün beden bu tuğlalarla kaplıdır. Sekiz köşeli gövdesi bombeler halinde inşa edilmiştir. İki şerefeli olarak inşa edilen yapının bir şerefesi 1901 yılında düşen yıldırımla tahrip olmuştur. Müze 19. yüzyılın sonuna kadar faaliyetini sürdürmüştür. 1876-1899 yılları arasında tamir edildiği bilinmektedir. 1956 yılında yapılan son onarım çalışmalarıyla Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Konya İnce Minare Medrese’de Selçuklu ve Karamanoğlu devrine ait taş ve mermer üzerine oyma tekniği ile yazılmış tamir kitabeleri, ahşap malzemeye oyma tekniği kullanılarak yapılmış geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiş kapı ve pencere kanatları, Konya Kalesi’ne ait yüksek kabartma rölyefler, eskilerde avizelerin asıldığı ahşap tavan göbeği adıyla genelde daire şeklinde olan süsleme örnekleri ve mermer üzerine işlenmiş mezar şahidesi ve sandukalar ziyaretçilere sunulmaktadır.

Konya’nın sembolü haline gelmiş, zamanında Selçukluların da sembolü olan çift başlı kartal figürleri de müzede sergilenmektedir.

Konya Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi
Konya Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi

Konya İnce Minare Medrese (Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi) Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzenin yaz dönemine denk gelen Nisan-Ekim aylarında açılış saati 09.00, kapanış saati 18.40’dır. Kış dönemine denk gelen Kasım-Mart aylarında açılış saati 09.00, kapanış saati 16.40’dır. Haftanın her günü ziyaretçilerine hizmet veren müzeye giriş ücreti 15 TL’dir. Güncel ziyaret bilgileri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Konya İnce Minare Medrese (Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi) Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Konya İnce Minare Medrese, Konya merkezde olup Meram ilçesinde Alaaddin Bulvarı üzerindedir. Zafer Çarşı diye bilinen Konya’nın meşhur çarşısının içerisinde olan Müze’ ye ulaşım çok kolaydır. Tramvayla ulaşabilmenin dışında 45,53,4,37,99,2,6,9,106,12,15,63,64 gibi Konya İnce Minare Medrese (Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi)’nin hemen sağ tarafında bulunan Kültür Parka giden tüm otobüs hatlarıyla müzeye kolayca ulaşım sağlarsınız. Şehirdeki bir başka turistik yapı için Konya Sırçalı Medrese başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir