Nevşehir Çavuşin Kilisesi Hakkında Bilgi

Nevşehir ili Nevşehir Çavuşin Kilisesi gibi eşsiz doğal güzelliklere sahip olan bir turizm bölgesidir. Bölgenin muazzam güzelliklerinin iç içe olması gezmek için mükemmelliğini artırmaktadır. Nevşehir Çavuşin Kilisesi göremeye çok yakın bir bölgede bulunmasının avantajına sahip bir kilisedir. Kilisenin içerisin de işlenen ana temalar diğerlerinde olduğu gibi İncil ve Hz. İsa’nın hayatıdır.

Nevşehir Çavuşin Kilisesi

Nevşehir Çavuşin Kilisesi Kapadokya Bölgesinde bulunan en eski kilisedir. Kilisenin duvarları Hristiyanlığın önemli olaylarını anlatan ve önemli kişiliklerin resimleri ile süslüdür. Çavuşin Kilisesi diğerlerine nazaran daha eski tekniklerle boyandığı için kayanın aşınmasıyla birçok tahribata uğramıştır. Özellikle kilisenin ortasındaki duvarında hiçbir resim kalmamıştır. Fakat yine de güçlükle de olsa insanların tahribatından korunması başarılmıştır. Bu sayede kilisenin çoğu duvarındaki resimler kurtarılmıştır. Yapay ışığın tarihi yapıya verdiği zarardan ötürü fotoğraf çekerken flaş kullanılması yasaklanmıştır. Bu genellikle bütün kilise ve tarihi yerlerde geçerli bir kuraldır.

Birçok kiliseye göre karşılaştırıldığında yüksek bir tavanı bulunmaktadır. Hristiyanlığın önemli olaylarının resmedildiği bu kilise de Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi ve ölüm sahneleri sıkça yer almaktadır. Resimler farklı şekillerde yorumlanmaya müsaittir. 5. Yüzyıla ait bir kilse olması resimlerin ilkelliği ve bunları söylememize yeterlidir. Hz. Muhammed (sav) in doğumundan bile eski bir tarihe sahiptir. Bir rehberiniz olmadan buraya gitmeniz yalnızca o resimlerin oraya o devirde nasıl çizildiğini düşünmenizi sağlar. Eğer yanınızda orayı size anlatabilecek bir rehberiniz olursa tarihi gözünüzde bulunduğunuz yerde yaşayabilirsiniz.

Hz. İsa’nın hayatına dair kesitler bulunan bu kilise Hristiyanların uğrak noktasıdır. Dua etmek için kullanılan merdivenle çıkılabilen bir bölüm bulunmaktadır. Dua bölümünde küçük bir pencere bulunmakta ve bu küçük pencereden ne kadar geniş bir alanın görüldüğünü kelimelerle ifade etmek mümkün değildir.

Nevşehir Çavuşin Kilisesi
Nevşehir Çavuşin Kilisesi

Nevşehir Çavuşin Kilisesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Bu kiliseyi görebilmek haftanın yedi günü mümkündür. Fakat yaz ve kış sezonlarında giriş – çıkış saatleri değişmektedir. Yaz aylarında 08.00 – 19.00 saatleri arasında, kış aylarında ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaretçi alabilmektedir ve giriş ücreti 10 TL’dir. Eğer ki müze kart’ a sahipseniz indirimlerden yararlanma imkânınız da bulunmaktadır. Kilisenin güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Çavuşin Kilisesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kapadokya ya 2,5 km uzaklıkta ve Göreme – Avanos yolu kenarında bulunmaktadır. Ulaşım genellikle tur şirketleri ve göreme otobüsleri ile olmaktadır. Gezmek için yabancı turistlerin ilgi odağı olmuştur.

Bölgedeki bir başka turistik yapı için Nevşehir Karanlık Kilise başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir