Nevşehir Karanlık Kilise Hakkında Bilgi

Nevşehir ili yaklaşık beş bin yıllık bir tarihi olan Karanlık Kilise gibi yerleri barındıran en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Civarında yeraltı şehirleri, peri bacaları ve yoğun yaşayan Hristiyan halkından dolayı, birçok kilise bulunmaktadır. Göreme’de Açık Hava Müzesi manastır olarak tasarlanmış, kayaların oyulması ile oluşturulmuş bir yerleşim yeridir. Bu müze içerisinde bulunan Karanlık Kilise ise mutlaka gezmeniz ve görmeniz gereken doğal güzelliklerden bir tanesidir.

Günümüzde Açık Hava Müzesi olarak hizmet veren bölgede Kiliseler, Şapeller, yemekhaneler ve oturma yerleri bulunmaktadır. Manastır sisteminin ilk başladığı yer olarak kabul edilen bölgede, kiliseler içerisinde çok eski tarihe dayanan resim ve süslemeler bulunuyor. Müze doğal ve kültürel bir varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Açık hava müzesi içerisinde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Barbara Kilisesi, Elmalı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise, Tokalı Kilise ve Aziz, Yılanlı Kilise gibi görülmesi gereken birçok tarihi alan vardır. Bunlardan en ilginci ve günümüze kadar yapısı bozulmadan kalabileni Karanlık Kilise’dir.

Kilise açık hava müzesinde görülmesi gereken en güzel ve en önemli yerlerden biridir. Kilise güvercinlik için kullanıldığı için içerisine dolmuş olan güvercin gübresi sayesinde uzun yıllar orijinalliğini korumuştur. Daha sonra yenileme çalışması ile temizlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Ayrıca kilisede çok küçük bir pencere olmasından dolayı kilise içerisine çok az miktarda ışık girmektedir. Bu sayede karanlık ortam içerde bulunan resimlerin renkleri tüm canlılığını korumuştur. Fakat biraz yıpranmış olan kilise dört milletten oluşan 12 kişilik bir ekip tarafından yenilenmiştir. Bu sebepten ötürü kiliseye Karanlık Kilise denmiştir.

Nevşehir Karanlık Kilise
Nevşehir Karanlık Kilise

Kilisenin daha önceki giriş yeri olan narteks şuan için kullanılmamaktadır. Hemen alt bölümünde bulunan tüneller yardımı ile ahşap bir merdiven ile yukarıya ulaşım sağlanmaktadır.

Kilisenin iç kısmı kubbeli ve sütunlardan oluşmuştur. Kilise duvarlarında Hristiyanlık için önemli olayların resmedildiğini görmek mümkün.

Hemen üstte bulunan kubbede baba, oğul, kutsal ruh üçlemesini sembolize eden Hz. İsa’nın resmi bulunur. Sütunlarda bulunan işaretler ise yine Hz İsa’nın isimlerini sembolize etmektedir.

Kilisede ayrıca, Tevrat’tan alınmış olayların da resmedildiği görülmektedir. Kilisede flaşlardan dolayı fresklerin tarihi yapısının zarar görmemesi için fotoğraf makinesi ile çekim yapmak yasaktır.

Nevşehir Karanlık Kilise
Nevşehir Karanlık Kilise

Karanlık Kilise Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Göreme Açık Hava Müzesi yaz döneminde 08.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kış döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arası, müze ziyaretçilerine açıktır. Müzeye Müze kart ile veya 30 TL karşılığında girmek mümkündür. Açık hava müzesindeki diğer kiliselerden farklı olarak Karanlık Kilise için daha az tahrip olmamasını sağlamak ve yoğunluğu azaltmak adına, 10 TL ayrı ücret alınmaktadır. Detaylı ziyaret bilgileri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Karanlık Kilise Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kilise, Göreme’ye 2 km mesafededir. Nevşehir’e 40 Km mesafede olan Göreme’ye aracınız ile 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Eğer isterseniz sabah 8’den akşam 7’ye kadar her saat başı kalkan Göreme otobüsleri ile de ulaşabilirsiniz. Bölgenin yakınındaki bir başka tarihi nokta için Nevşehir Zelve Açık Hava Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir