Almanya Berlin Müzeler Adası Hakkında Bilgi

Almanya’nın başkenti Berlin’in bir ilçesi olan Mitte’de bulunan Berlin Müzeler Adası, Almanya’da gezilecek yerlerin başında gelen önemli bir noktadır.

Berlin’in Mitte ilçesinden geçen Spree Nehri üzerinde bulunan küçük bir adanın kuzey tarafında yer alan müzeler bölgesi, Müzeler Adası olarak adlandırılmaktadır. 1 kilometrekarelik alana yayılan Müzeler Adası, 1990 yılında Batı Almanya ve Doğu Almanya’nın birleşmesinin ardından her iki bölgede yer alan koleksiyonun bir araya getirilmesiyle önemli müze koleksiyonuna sahip olmuştur. Almanya Müzeler Adası bölgesi, 1999 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne dahil edilmiştir.

Berlin Müzeler Adası

Yılda yaklaşık 3 milyon ziyaretçi ağırlayan Müzeler Adası’nda bulunan en önemli müzeler: Altes Museum (Eski Müze), Neues Museum (Yeni Müze), Alte Nationalgalerie (Eski Ulusal Galeri), Bode Müzesi ve Pergamon Museum’dur. Bu müzeler ile ilgili bilgileri, yazının devamında bulabilirsiniz.

Almanya Berlin Müzeler Adası
Almanya Berlin Müzeler Adası

Alte Nationalgalerie (Eski Ulusal Galeri)

Eski Ulusal Galeri olarak adlandırılan bu müze, 1876 yılında açılmıştır. Tasarımı Friedrich August Stüler’e ait olan bina, 1944 yılında II.Dünya Savaşı’nda bombalar nedeniyle ciddi hasarlar almıştır. 1949 yılında yenilenen Eski Ulusal Galeri’nin koleksiyonu, savaş sırasında sürekli yer değiştirmiştir. Ayrıca Berlin Duvarı nedeniyle ülkenin ikiye bölünmesiyle koleksiyonun parçaları bir araya getirilmekte zorlanılmıştır.

Almanya Eski Ulusal Galeri içerisinde Adolph Menzel, Carl Blechen, Caspar David Friedrich, Anselm Feuerbach gibi ünlü Alman ressamların eserlerinin yanında Manet, Monet, Renoir, Courbet ve Cezanne gibi isimlerin eserleri de bulunmaktadır. Türkler açısından ilgi çekecek bir not ise Osman Hamdi Bey’e ait Halı Tüccarı ve Ab-ı Hayat Çeşmesi isimli eserlerin burada bulunmasıdır. Eskihisar Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi başlıklı yazımızda ressam ile ilgili daha geniş bilgiler bulabilirsiniz.

Alte Nationalgalerie (Eski Ulusal Galeri)
Alte Nationalgalerie (Eski Ulusal Galeri)

Altes Museum (Eski Müze)

Berlin Müzeler Adası’nda bulunan Altes Museum, Eski Müze olarak adlandırılıyor. Karl Friedrich Schinkel tarafından tasarlanan Eski Müze, 1830 yılında inşa edilmiş. Müze koleksiyonunda ağırlıklı olarak arkeolojik eserler bulunuyor.

Altes Museum (Eski Müze)
Altes Museum (Eski Müze)

Pergamon Museum (Bergama Müzesi)

Adaya gelen Türk ziyaretçilerin mutlaka görmeleri gereken yerlerden bir tanesi Pergamon Museum yani Bergama Müzesi’dir. Alfred Messel tarafından tasarlanan müze binasının yapımına 1910 yılında başlanmıştır ve 1930 yılında tamamlanmıştır.

Bergama Zeus Sunağı, Milet’in Market Kapısı, İştar Kapısı ve Mshatta Alınlığı gibi yapılar ve bu yapılara ait eserler, bu müze içerisinde birleştirilerek ziyarete açılmıştır. Bergama Athena Tapınağının Girişi, Bergama’dan Athena Heykeli, Halep Odası gibi eserler, müzenin en ilgi çekici parçalarıdır.

Türkiye’nin Bergama ve Milet bölgelerinden getirilen müzedeki eserler hakkında hukuki tartışmalara devam etmektedir. Bu eserlerin yasal yollardan getirilip getirilmediği tartışılmaktadır. Didim’de bulunan Milet turistik bölgesiyle ilgili Didim Milet Antik Kenti ve Didim Milet Müzesi başlıklı yazılarımızı da okuyabilirsiniz. Günümüzde Almanya’nın en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden olan Bergama Müzesi, yılda ortalama 1 milyona yakın kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Pergamon Museum (Bergama Müzesi)
Pergamon Museum (Bergama Müzesi)

Bode Museum (Bode Müzesi)

Müzeler Adası’nda bulunan tarihi yapılardan bir tanesi de Bode Müzesi’dir. 1904 yılında Kaiser Friedrich Müzesi olarak inşa edilen yapının adı, Wilhelm von Belde’nin onuruna değiştirilerek Bode Müzesi yapılmıştır.

Müze içerisinde heykeller, Bizans sanatı, madeni paralar ve madalyalar sergilenmektedir. 1997 yılında bakıma alınan Bode Müzesi, 2006 yılında tekrar ziyarete açılmıştır.

Bode Museum (Bode Müzesi)
Bode Museum (Bode Müzesi)

Deutsches Historisches Museum (Alman Tarihi Müzesi)

Deutsches Historisches Museum, Alman Tarihi Müzesi olarak ülkenin tarihini anlatan bir müze. Palace Bridge’i geçtikten sonra ulaşılan müze, 1987 yılında açılan müze, tarihi bir binaya sahip olmasına rağmen müze olarak yakın bir tarihte hizmet vermeye başlamıştır.

Deutsches Historisches Museum (Alman Tarihi Müzesi)
Deutsches Historisches Museum (Alman Tarihi Müzesi)

Almanya Berlin Müzeler Adası Ziyaret Günleri ve Saatleri

Alman Berlin Müzeler Adası’ndaki ziyaret günleri ve saatleri, hemen hemen aynıdır. Alman Tarihi Müzesi, haftanın her günü açıktır ve 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Bode Müzesi, Bergama Müzesi, Eski Ulusal Galeri ve Eski Müze ise pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Pazartesi günleri haricinde 10:00-18:00 saatleri arasında bu müzeler ziyaret edilebilmektedir. Ayrıca Perşembe günleri bu müzelerin kapanış saati 20:00’ye alınmaktadır.

Almanya Berlin Müzeler Adası Giriş Ücretleri Ne Kadar?

Burada yer alan ziyaretçi giriş ücreti bilgileri, güncellenmiş olabilir. Bu nedenle müzeler ile iletişime geçerek en güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Alman Tarihi Müzesi: 10 EURO
Bode Müzesi: 10 EURO
Eski Müze: 12 EURO
Bergama Müzesi: 14 EURO
Eski Ulusal Galeri: 14 EURO

Welcome Card uygulaması ile yaklaşık 41 EURO’ya 3 günlük kart satın alabilirsiniz. Bu kart ile müze girişleri, otobüs ve metro kullanımları için ekstra ücret ödemiyorsunuz. Güncel giriş ücretleri ve online rezervasyon için visitberlin.de adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir