Aydın Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi

Ege Bölgesi’nde İzmir ve Manisa’dan sonra nüfus bakımından en büyük üçüncü şehir olan Aydın, gezilecek yerleriyle öne çıkmaktadır. Turizm ve tarım açısından gelişmiş bir şehir olan Aydın’da gezilecek çok fazla turistik nokta bulunmaktadır.

Tarih boyunca çeşitli uygarlıkların yaşadığı Aydın; Antik Çağ’da Afrodisias, Milet, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia gibi önemli antik kentlere ev sahipliği yapmıştır. Hititler zamanında Lydia ile en parlak dönemini yaşayan bölge, Anadolu Beylikleri Dönemi’nde Aydınoğulları’nın hakimiyetine girmiştir.

Eski isimleri Tralleis ve Güzelhisar olan il, 14.yüzyılda Aydınoğulları Beyliği döneminde Aydın ismini almıştır. Tarihçi Herodot, Aydın ile ilgili şunları söylemiştir: “Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer.” Ünlü gezgin Evliya Çelebi ise Seyahatname eserinden Aydın’ın bahsederken şu cümleleri kullanmıştır: “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar.”

17 ilçesi bulunan Aydın’da 3 ilçenin Ege Denizi’ne kıyısı bulunmaktadır. Bu ilçeler; Kuşadası, Söke ve Didim’dir. Kuşadası, İzmir’e çok yakın olmasının yanı sıra barındırdığı tarihi ve doğal güzellikler nedeniyle Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir. Aydın’ın Didim ilçesi de turizm açısından son derece gelişmiş ve popüler bir ilçedir.

Aydın Gezilecek Yerler

Aydın ilinde gezilecek yerlerle ilgili aşağıdaki listede bulunan turistik noktalar hakkında bilgi almak için Aydın Gezilecek Yerler rehberini kullanabilirsiniz.

Aydın Gezilecek Yerler
Aydın Gezilecek Yerler

Aydın Tarihi Yerleri

Aydın bölgesi tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı ve köklü bir geçmişe sahip olduğu için tarihi yerler açısından oldukça zengindir. Antik dönemden Anadolu Beylikleri dönemine kadar bölgeye çok sayıda tarihi eser inşa edilmiştir.

Ramazan Paşa Camii

Aydın şehir merkezinde gezilecek yerler arayanlar için alternatiflerden biri, Ramazan Paşa Cami’dir. Tarihi bir yapı bu camii, şehirde görülecek yerler arasında yer alıyor. Aydın ilinde, çarşı içerisinde ki Ramazan Paşa Mahallesinde yer alan Ramazan Paşa Camii Üveys Paşanın kardeşi olan Ramazan Paşa tarafından 1595 yılında yapılmıştır. Detaylı bilgi için Aydın Ramazan Paşa Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

aydin ramazan pasa camii
Ramazan Paşa Camii

Aydın Müzeleri

Aydın’da gezilecek yerler genellikle deniz kenarı, doğal güzellikler ve tarihi yerlerden oluşuyor olsa da listede müzeler de bulunmaktadır. Aydın ve çevresinden çıkartılan tarihi eserler, Aydın merkez ve çevre ilçelerdeki çeşitli müzelerde sergilenmektedir.

Aydın Arkeoloji Müzesi

Aydın Müzesi 1959 yılında Aydın’ın Ilıcabaşı Mahallesin’de Zafer İlkokulu’nun bir odasında kurulmuştur. Uzun süre müzecilik hizmetleri bu okulda yürütülmüştür. 23 Nisan 1973 tarihinden sonra ise müze yeni inşa edilen kendi binasına taşınmıştır ve hizmetine burada devam etmiştir. Aydın Arkeoloji Müzesi, Aydın merkezden ve ilçelerinden gelen yeni eserlerle zengin koleksiyonlara sahip olmaya devam etmiştir. Detaylı bilgi için Aydın Arkeoloji Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

aydin arkeoloji muzesi
Aydın Arkeoloji Müzesi

Çine Kuva-i Milliye Müzesi

Aydın’ın Çine ilçesinde bulunan Kuva-yi Milliye Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek Kuva-yi Milliye Müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Sultan 2.Abdulhamid döneminde yaptırılan bina, Kurtuluş Savaşı sırasında karargah olarak kullanılmıştır. Bu bakımdan bina, sadece bir müze değil aynı zamanda tarihi içinde barındıran bir yerdir. Detaylı bilgi için Çine Kuvayi Milliye Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

cine kuvayi milliye muzesi
Çine Kuva-i Milliye Müzesi

Aydın Doğal Güzellikleri

Aydın gezilecek yerler listesi, tarihi yerleriyle olduğu kadar doğal güzellikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Ege Bölgesi’nin yemyeşil doğası, Aydın’da gezilecek çok sayıda doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Dilek Yarımadası Milli Parkı

Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın ilinde Dilek Dağı’nın Ege Denizi’ne uzandığı son kısımda bulunan, neredeyse 22 km uzunluk ve 8 km genişlikte bir yarımada olarak bilinmektedir. 27680 hektarlık bir genişliğe sahip olan parkın, 10990 hektarı 19.05.1966 senesinde milli park olan Dilek Yarımadasına, 16690 hektarı ise 1994 senesinde milli park olan Büyük Menderes Deltasına ayrılmıştır. Detaylı bilgi için Dilek Yarımadası Milli Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

dilek yarimadasi milli parki
Dilek Yarımadası Milli Parkı

Bafa Gölü

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü, Aydın ve Muğla illerinin topraklarında yer almaktadır. Bafa Gölü, hem doğası hem de tarihi ile turistleri çeken bir bölge konumundadır. Bafa Gölü’nün geçmişinin yaklaşık 2.000 yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Antik Yunan felsefesinin öncülerinden olan filazof Heraklit’in bu bölgede yaşadığı tahmin edilmektedir. Göl, Geç Antik Dönem itibariyle Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar ile dolmaktadır. Bafa, Ortaçağ’ın sonlarına doğru denizle bağlantısının kesilmesi sonucunda bir göl haline gelmiştir. Bafa Gölü başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

bafa golu
Bafa Gölü

Didim Gezilecek Yerler

Aydın’ın Didim ilçesi, Ege’nin en popüler tatil yerlerinden bir tanesidir. Didim’de gezilecek görülecek yerlerin sayısı, oldukça fazladır. Ege’nin bu güzel yerleşim yeri, özellikle yaz döneminde binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Didim Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan ilçedeki popüler turizm noktalarını keşfedebilirsiniz.

Didim Apollon Tapınağı

Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan Apollon Tapınağı, antik dünyanın en büyük 3.tapınağı olma unvanına sahiptir. Didim ilçesinin Yenihisar Köyü mevkiinde yer alan Apollon Tapınağı, Didim’de gezilecek yerler sıralamasında en üst sıralarda yer almaktadır. Detaylı bilgi için Didim Apollon Tapınağı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Didim Apollon Tapinagi
Didim Apollon Tapınağı

Didim Faustina  Hamamı

Faustina Hamamı, Aydının Didim ilçesinde bulunmaktadır  ve tarihi öneme sahip yapılardan biridir. Didim’in sembolü haline gelmiş olan bu hamam oldukça fazla ziyaretçi akınına uğramaktadır. Milet tiyatrosuna yalnızca 150m uzaklıkta olup Roma imparatoru Marcus Avrelius tarafından yaptırılmıştır. İmparatorun eşi Faustina adına yaptırılan bu hamam belli dönemlerde onarımdan geçirilmiştir. Detaylı bilgi için Didim Faustina Hamamı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

didim faustina hamami
Didim Faustina  Hamamı

Didim İlyas Bey Camii ve Külliyesi

Anadolu Beylikleri dönemine ait olan İlyas Bey Camii ve yanındaki medresesi ile hamam yapıları, Miletin arkeolojik bölgesi içinde yer alan ve eşi benzeri olmayan bir külliyedir. Külliyenin bulunduğu yerde son aylarda gün ışığına çıkarılan ve Bizans dönemine tarihlendirilen hamamlı villa ile çeşitli bina kalıntıları da bulunmaktadır. Didim İlyas Bey Camii ve Külliyesi başlıklı yazımızdan bölge ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

didim ilyas bey kulliyesi
Didim İlyas Bey Camii ve Külliyesi

Didim Milet Antik Kenti

Eski devirlerde konum olarak Milet’te olan ve o zamanın bir antik tiyatronun kalıntıları olan Milet Antik Kenti, Ege Bölgesinde Büyük Menderes Nehri’nin hemen kıyısında deniz kenarında bulunan antik bir liman şehridir. Fakat günümüzde Aydın / Didim’ de Akköyün’ün 5 kilometre kuzeyinde ve Balat köyü yakınında bir harabe durumunda olduğu için ve liman Büyük Menderes’le doldurulduğundan yaklaşık 15 kilometre denizden içeride bir bölgededir. Daha detaylı bilgi için Didim Milet Antik Kenti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

didim milet antik kenti
Didim Milet Antik Kenti

Didim Milet Müzesi

Milet Müzesi, Aydın ilinin Didim ilçesindeki Balat köyünün yakınlarında bulunan, Milet Antik Kenti içerisinde yer almaktadır. 1973 yılında hizmet vermeye başlayan müze binasının, zaman içerisinde statik yapısı bozulmuştur. Bu durumun insanların can güvenliğini tehlikeye atacağı düşünüldüğü için müze ziyarete kapatılmıştır. Eski müze binası kapatılınca yeni bir bina yapımı için çalışmalar başlatılmıştır. 1200 metrekare kullanım alanına sahip olan yeni müze binası 2011 yılının Mayıs ayında açılmıştır. Detaylı bilgi için Didim Milet Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

didim milet muzesi
Didim Milet Müzesi

Kuşadası Gezilecek Yerler

Türkiye’nin turizm açısından en gelişmiş ilçelerinden olan Kuşadası, İzmir’e yakın olması nedeniyle sık tercih edilen tatil yerlerindendir. İlçe yaz sezonunda yerli ve yabancı turistlerin turistlerle dolmaktadır. Hem güzel deniz yapısı hem de tarihi yerler, Kuşadası’nda gezilecek yerler listesinde önemli bir yer tutmaktadır.

Güvercinada

Güvercinada Kalesi, Kuşadası körfezin de limanı koruma altında tutan alanda konumlandırılmıştır. Bir diğer anlatımla deniz kenarında dalgakıranlar ile oluşturulmuş bir liman ile Kuşadası’na bağlanmış ve Kuşadası’na adını veren ada ünvanına sahip olmuştur. Güvercin Adası olarak anılan adada geçmişi Bizanslılara dayanan bir kale mevcuttur.

kusadasi guvercin ada
Güvercinada

Kurşunlu Manastırı

Türkiye’nin kapsamlı tarih ve kültüründe Dilek Yarımadası üzerinde deniz seviyesinden yaklaşık 910 m yüksekte, Aydın / Kuşadası’nda bulunan Kurşunlu Manastırı; kuzey tarafı Efes Antik Kenti, batı tarafı Prien, altı ise Davutlar olan orman içerisinde günümüzde hala güzelliğini koruyan bir manastırdır. Detaylı bilgi için Kuşadası Kurşunlu Manastırı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

kusadasi kursunlu manastiri
Kurşunlu Manastırı

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir