Ankara Nallıhan Kuş Cenneti Hakkında Bilgi

Nallıhan Kuş Cenneti, hem Nallıhan ilçesinde hem de Ankara’da gezilmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

Tarihi İpek Yolu üzerinde ve Sakarya Nehri havzasında bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, 1994 yılında koruma altına alınan bir bölgedir.

425 hektarlık bir alana sahip olan Nallıhan Davutoğlan Kuş Cenneti, 179’dan fazla kuşa ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından gelen kuşların göç yolu üzerinde bu alan özellikle ilkbaharda ve sonbaharda göç halinde olan göçmen kuşlar için iyi bir barınak görevi görmektedir.

Nallıhan Kuş Cenneti’nin en dikkat çekici özelliklerinden birisi sarı, kahverengi ve kırmızı tabakalardan oluşan dağlarıdır. Bu renkli tepeler, bölgenin fotoğraflarında ilk dikkat çeken detaylardır. Jeolojik yapısı nedeniyle çökelme yaşanması ve farklı renklerdeki toprak tabakalarının üst üste gelmesi, bu güzel görüntünün oluşmasını sağlamaktadır.

Ankara Nallıhan Kuş Cenneti
Ankara Nallıhan Kuş Cenneti

Türkiye’de yaşayan 6 balıkçıl türünün 5’i bu bölgede bulunmaktadır. Kara Çaylak, Akkuyruklu Kartal, Gökdoğan, Kuzgun, Kırmızı Gagalı, Dar Karpası bu bölgede görülür. Bir yıl boyunca, burada 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, 80 tür ötücü Kuş görülür. Haziran´da 3 bin leylek, 150 kara leylek, kışın 3 bin angut kuşu yaşar.

Nallıhan Kuş Cennetinde Neler Yapılır? Ne Zaman Gidilir?

Nallıhan Kuş Cenneti, özellikle doğa ve fotoğraf meraklılarının ilgisini çekmektedir. Yıl içerisinde bölgedeki su oranı ve burada bulunan kuş türleri değişiklik göstermektedir. Bazı kuş türleri ise yıl boyunca burada bulunmaktadır.

Nallıhan’daki kuş cennetine gitmek için en uygun zaman, ilkbahar ve sonbahar dönemleridir. Yağışların bol olduğu dönemlerde su havzasının doluluk oranı artmakta ve daha güzel görüntü sunmaktadır. Ayrıca yine bu dönemlerde birçok göçmen kuş, bölgede misafir olmaktadır.

Nallıhan Davutoğlan Kuş Cenneti içerisinde bir adet merkez ve 3-4 adet gözlem yeri bulunmaktadır. Merkez binaya geldikten sonra burada sizi son derece ilgili bazı yetkililer karşılıyor ve kuş cenneti hakkında bilgiler veriyor. Daha sonra bu gözlem yerlerine doğru giderek kuşları gözleyebiliyorsunuz. Ayrıca 2016 yılı Ağustos ayı itibariyle burada ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmediğini de belirteyim.

Ayrıca bölgede her yıl düzenli olarak Nallıhan Foto Safari etkinliği düzenlenmektedir.

Ankara Kuş Cenneti
Ankara Kuş Cenneti

Nallıhan Kuş Cenneti Nerede? Nasıl Gidilir?

Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara şehir merkezine yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Eski İstanbul Yolu olarak da bilinen D140 karayolu üzerinden bölgeye ulaşmak mümkündür. Ankara-Ayaş-Beypazarı-Çayırhan rotasını izledikten sonra Davutoğlan’da bulunan Nallıhan Kuş Cenneti’ne ulaşıyorsunuz.

Özel araç ile gitmeyecekseniz, Ankara-Nallıhan dolmuşlarını kullanarak Kuş Cenneti’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden bakabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalara göz atmak için Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir