Ankara Beypazarı Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı

Ankara’nın Beypazarı ilçesine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Beypazarı Kelebekler Vadisi, 1 Nisan 2016 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Ankara’nın 9’uncu, Türkiye’nin ise 205’inci Tabiat Parkı olan Kelebekler Vadisi, içerisinde barındırdığı zengin ekosistem ile öne çıkmaktadır.

177 hektarlık bir alanı kaplayan Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, bilimsel açıdan örnek teşkil edebilecek alanlara sahiptir. Beypazarı ilçesinin coğrafi yapısı ve ekolojik koşullarının gözlenebildiği alanda Avrupa’da rastlanan dört akbaba türü (doğa çöpçüsü) yaşamaktadır. Bölgede ayrıca karaleylek ve bıyıklı doğan gibi nadir kuş türleri de bulunmaktadır. Fakat bölgenin asıl zenginliği, adından da anlaşılabileceği gibi kelebek türleri üzerinedir. Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı içerisinde çok çeşitli kelebek türü barınmaktadır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan Beypazarı Kelebekler Vadisi’nde doğa ve yaban hayatı fotoğrafçılığı, kuş gözlemleri ve trekking gibi aktiviteler gerçekleştirmek mümkündür. Henüz yeni koruma altına alınan bölge, Beypazarı’nın turistik değeri sayesinde adını yavaş yavaş duyurmaya başlamıştır.

Beypazarı Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı
Beypazarı Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı

Beypazarı Kelebekler Vadisi’ne Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kelebekler Vadisi, Ankara’nın Beypazarı ilçesindedir. Ankara şehir merkezine 110 kilometre, Beypazarı ilçe merkezine ise 5 kilometre uzaklıkta olan Kelebekler Vadisi’ne İnözü Vadisi yolu üzerinden ulaşılmaktadır. İnözü Vadisi Yolu, Beypazarı’nın girişinde, sağ taraftadır. Burada Beypazarı Doğal Maden Suyu Fabrikasını gösteren tabeladan sağ tarafa saparak Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

Ayrıca ilçede gezilecek yerleri öğrenmek için Beypazarı gezilecek yerler başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir