Ankara Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Hakkında Bilgi

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan Soğuksu Milli Parkı, Ankara şehir merkezine yakınlığı sebebiyle bölgede trekking, piknik, doğa fotoğrafçılığı ve kampçılık gibi aktiviteler için tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.

1959 yılında Milli Park statüsüne kavuşan Kızılcahamam Soğuksu, Ankara şehir merkezine 80 kilometre mesafedir. Bölge, volkanik bir sahada bulunduğu için içerisinde çok sayıda sıcak ve soğuk su kaynakları yer almaktadır. Bu durum Kızılcahamam’da termal turizmin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

Kızılcahamam Milli Parkı içerisinde ağırlıklı olarak sarıçam (%65), karaçam (%24), köknar (%6) ve meşe (%5) ağaç türleri bulunmaktadır. Park içerisinde görülen hayvan türleri ise boz ayı, altın çakal ve çakaldır. Kızılcahamam, pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır. 35’in üzerinde kuş türünün yanı sıra nesli tükenme tehlikesi altında olan kara akbaba da bu parkın sakinlerindendir. Parka bağlı olarak kurulmuş üretme çiftliğinde ise kınalı keklik, çim keklik, şahin, sülün, bıldırcın ve güvercin bulunmaktadır.

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı
Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkında Neler Yapılır?

Yılda ortalama 500 bin ziyaretçiyi ağırlayan bu bu ortalamayı her geçen sene yükselten Kızılcahamam Milli Parkı’nda yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır. Bölgede bulunan piknik masaları, piknik ocakları, çöp bidonları, çeşmeler ve tuvaletler piknikçilerin kullanımına sunulmuştur. Ayrıca Milli Park içerisinde Ziyaretçi Tanıtım Merkezi, büfe ve restaurantlar bulunmaktadır. Bu nedenlerle Soğuksu’da piknik yaparken ve yemek yerken hiçbir zorlukla karşılaşmıyorsunuz.

Kızılcahamam Piknik ve Mangal
Kızılcahamam Piknik ve Mangal

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi, bölgeye gittiğiniz zaman görmeniz gereken yerlerden biridir. Kızılcahamam Milli Parkı Müzesi olarak da hizmet veren bu bina, 2015 yılında ziyaretçilere kapılarını açmıştır. Milli Park hakkında ziyaretçilere tanıtım ve bilgilendirme yapmak üzere 450 metrekarelik bir alana inşa edilen ziyaretçi merkezi içerisinde müze, toplantı salonları ve idari bina bulunmaktadır. Ziyaretçi merkezinin müze bölümünde Türkiye’de ilk defa uygulanan lale, fosilağaç ve milli park temalı 3 boyutlu canlandırma alanları bulunmaktadır. Bu alanlarda sergilenen görseller ile Ankara ili ve çevresindeki flora ve faunanın tanıtımı ile biyolojik zenginlik anlatılmaktadır. Ayrıca müzeye kurulan 7 adet dokunmatik bilgi ekranı ile milli parkın kaynak değerleri sergilenmekte ve milli park alanı 360 derece sanal tur ile gezilmektedir.

Kızılcahamam Ziyaretçi Merkezi
Kızılcahamam Ziyaretçi Merkezi

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Kızılcahamam’a yaptığı ziyaret nedeniyle, parkın bir bölgesi ”Atatürk Çamı” mevkii olarak adlandırılıyor. Atatürk’ün bütün gününü burada geçirerek, dinlendiği yere Kızılcahamam ile ilgili söylediği ”Bu yurt köşesinde mutlusunuz, Kızılcahamamlılar” sözü tahta üzerine yazılmıştır.

Bu alanda her yıl 16 Temmuz tarihlerinde Kızılcahamam Belediyesi ve Kızılcahamam Kaymakamlığı tarafından organize edilen ”Atatürk Günü” düzenlenmektedir.

Kızılcahamam Atatürk
Kızılcahamam Atatürk

Nesli tükenmekte olan kara akbaba türü, Soğuksu Milli Parkı’nda bulunmaktadır. Ayrıca park içerisinde Kara Akbaba Gözetleme ve Besleme İstasyonu bulunmaktadır. Eğer şansınız varsa, kara akbabayı görebilir ve fotoğrafını çekebilirsiniz. Ayrıca bölgedeki Fosil Ağaç bölgesi de ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği alanlardandır. Fosil ağaç bölgesi, yerli bitki örtüsünün tarihi anıtı olan fosil ağacı barındırmaktadır.

Kızılcahamam Akbaba & Fosil Ağaç
Kızılcahamam Akbaba & Fosil Ağaç

Her yıl nisan ayında açan ve yaklaşık bir ay boyunca doğada bulunan Dağ Lalesi, Soğuksu Milli Parkı’nda görülmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Kızılcahamam Lalesi olarak bilinen bu ender bitki, ilkbaharda bölgenin güzelliğine güzellik katmaktadır.

Kızılcahamam Milli Parkı Gölü civarında çiçeklenen bu bitkiler, Türkiye’nin Endemik Bitki Türleri Listesi’nde yer almaktadır.

Kızılcahamam Dağ Lalesi
Kızılcahamam Dağ Lalesi

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Konaklama

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı çevresinde konaklamak için çok fazla alternatif bulunmaktadır. İlçe merkezi ile Milli Park iç içe bulunduğu için ilçe merkezindeki otellerden ve pansiyonlardan konaklamak için yararlanabilirsiniz. Ayrıca Soğuksu Milli Parkı içerisinde 4 yıldızlı ve 300 yatak kapasiteli Patalya Oteli, 600 yatak kapasiteli Çam Oteli ve Doğa Koruma ve Milli Park Mühendisliğine ait 1 Adet Bungalow (kütük ev) mevcuttur. Kızılcahamam ilçe merkezinde ise 10’dan fazla otel bulunmaktadır.

Milli Park içerisindeki otellerin gecelik fiyatları, ilçe merkezindekileri göre fazladır. İlçe merkezinde bir pansiyonda konaklamak için kişi başı 250 TL – 500 TL arası bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Milli Park içerisinde çadırlı geceleme yapmak için Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan izin almak gerekebilmektedir. Güvenlik görevlileri, orman yangını ihtimalinin düşük olduğu ve az ziyaretçinin geldiği kış aylarında izin almadan geceleme yapmanızı dikkate almayabilir. Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkında kamp yapmak için kış mevsimini seçmeniz, izin açısından daha kolay olacaktır.

Kızılcahamam Konaklama
Kızılcahamam Konaklama

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Trekking

Soğuksu Milli Parkı, Ankara’da doğa yürüyüş yapmak için ideal yerler arasındadır. Soğuksu Milli Parkı içerisinde bulunan 16 kilometrelik yol, Ankara trekking grupları tarafından tercih edilmektedir. Bu yolda hem yaz hem de kış mevsiminde doğa yürüyüşleri düzenlenmektedir.

Kızılcahamam Trekking
Kızılcahamam Trekking

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Giriş Ücreti

2016 itibariyle Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkına giriş için ziyaretçilerin ücret ödemesine gerek yoktur. Kızılcahamam Milli Parkı’na ücretsiz olarak giriş yapılabilmektedir.

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkına Nasıl Gidilir?

Ankara şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta olan Soğuksu Milli Parkına araba ile gitmek için Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinden Ankara-Bolu yolunu takip ederek Kızılcahamam ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Bu yol üzerinde Saray – Kazan – Kurtboğazı mevkileri bulunuyor.

Toplu taşıma aracı ile Ankara’dan Kızılcahamam’a gitmek için 527 numaralı Kızılcahamam-Ulus EGO otobüsünü kullanabilirsiniz. EGO 527 numara başlığına tıklayarak sefer bilgilerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca Etlik Eski Garaj’dan ve 19 Mayıs Stadyumu önünden kalkan Kızılcahamam ilçe otobüslerini kullanarak Soğuksu Milli Parkı’na ulaşabilirsiniz. Bu otobüslerin ücreti ortalama 30-50 TL’dir.

Kızılcahamam Milli Parkı’nın tam konumu için Google Maps linkine bakabilirsiniz. Ayrıca şehirdeki tüm turistik noktaları Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir