Çankırı Gezilecek Yerler Nereler?

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Çankırı gezilecek yerler bakımından zengin şehirlerimizden biridir. Çankırı’da termal turizm, doğa turizmi ve tarih turizmi konusunda gezilecek turistik yerler bulunmaktadır.

Çevresinde Karabük, Kastamonu, Çorum, Ankara ve Kırıkkale illeri bulunan Çankırı’nın deniz seviyesinden yüksekliği 730 metredir. 180.000 kişiyi aşan Çankırı nüfusu, 2015 yılı istatistiklerine göç vermektedir.

Çankırı Gezilecek Yerler

Tarihi M.Ö. 7000-5000 yıllarına kadar dayanan Çankırı’nın tarih turizminde Osmanlı Dönemi eserleri ön plana çıkmaktadır. Çankırı’nın bir kısmını kaplayan orman örtüsü turizm açısından birçok aktivite yapılmasına ortam sağlamaktadır. Çankırı, Kamp, karavan, yaya ve atlı yürüyüş, bisiklet, fotoğrafçılık ve avcılık gibi aktivitelerin yanında turizm çeşidine elverişli yaylaları, zengin termal kaynakları ve içmeleri ile öne çıkmaktadır. Alt kısımdaki maddelerden Çankırı gezilecek yerler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Çankırı Gezilecek Yerler
Çankırı Gezilecek Yerler

Tuz Mağarası

Çankırı’nın en turistik yeri olarak gösterilebilecek Tuz Mağarası, şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktadır. Hititler döneminden beri işletildiği düşünülen tuz yatakları, Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervini oluşturmaktadır.

100 hektara yakın bir alana sahip olan Çankırı Tuz Mağarası, tuz çıkarmanın yanında turizm için de önemli bir değerdir. Bölge, özellikle astım hastalarının tedavisi için tavsiye edilmektedir.

Detaylı bilgi için Çankırı Tuz Mağarası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Çankırı gezilecek yerler listesinde önemli bir yer tutan mağaranın tam konumu için Google Maps linkine bakabilirsiniz.

Çankırı Tuz Mağarası
Çankırı Tuz Mağarası

Ilgaz Kayak Merkezi

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Ilgaz Kayak Merkezi, Çankırı ve Kastamonu illerinin sınır noktasında yer almaktadır.

2850 metre yükseklikteki Ilgaz Dağları üzerinde yer alan kayak merkezi, aynı zamanda Ilgaz Milli Parkı ile iç içedir. Kayak merkezi, Çankırı gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarındandır.

Ilgaz Kayak Merkezi, daha çok Kastamonu ilçesinde gezilecek yerlerden biri olarak gösterilse de Çankırı’ya 70 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle Çankırı’dan da gidilerek görülebilir. Bölge hakkında daha detaylı bilgi almak için Ilgaz Kayak Merkezi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çankırı Ilgaz Kayak Merkezi
Çankırı Ilgaz Kayak Merkezi

Çankırı Müzesi

Çankırı gezilecek yerler listesindeki az sayıdaki müzeden biri olan Çankırı Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Toplam 116 parçadan oluşan eserlerin Çankırı Halkevi binasının alt katında 9 Haziran 1972 yılında sergilenmesiyle beraber Çankırı’da profesyonel anlamda müzecilik faaliyetleri başlamıştır. 4 yıl boyunca aynı yerde sergilenen eserler, binanın yıkılıp yerine 100. Yıl Kültür Merkezi yapılması sebebiyle geçici olarak Çankırı Lisesi’ne taşınmış ve bir sınıfta depoda bekletilmiştir.

23 Ağustos 1981 yılında 100. Yıl Kültür Merkezi’nde açılan Çankırı Müzesi, 495 m² kapalı ve 100 m² açık alana kurulmuştur. Müze içerisinde Çankırı ve çevresinde çıkartılan arkeolojik eserlerin yanında bölgenin kültürünü yansıtan etnografik eserler de sergilenmektedir. Yeni Müze hazırlıkları çerçevesinde  Müzenin teşhir salonları 4 Ocak 2016 tarihinde ziyarete kapatılmıştır. Yeni Çankırı Müzesi, Eski Hükümet Konağı Binası’nda hizmet vermektedir.

Çankırı Müzesi
Çankırı Müzesi

Cendere (Salman) Höyük

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinin güneydoğusunda yer alan Cendere Köyü’ndeki Cendere (Salman) Höyük, bölgede gezilecek yerlerden bir tanesidir. Tepesi düz bir yapıya sahip olan Höyük, yoğun olarak Roma ve Bizans yerleşimi olduğu düşünülmektedir.

Bölgede bulunan yapılar, Devrez Çayı’nın güney tarafında yüksek bir tepenin yamaçlarına yapılmıştır. İnsan eliyle oyulmuş mağaralar, kaya mezarları ve kaya kilisesi bulunmaktadır.

Çankırı Cendere (Salman) Höyük
Çankırı Cendere (Salman) Höyük

Sakaeli Kaya Mezarları

Çankırı’ya 72 kilometre uzaklıkta bulunan Sakaeli Kayak Mezarları, Orta ilçesi sınırları içerisindedir. Burada yer alan kaya mezarları, Roma ve Bizans döneminden günümüze kadar ulaşmıştır.

Ayrıca yine bu bölgeye yakın olan bir diğer Çankırı gezilecek yerler listesindeki nokta, Devrez Çayı’nın Gelin Kayası mevkiindedir. Bu bölgedeki peri bacası oluşumları ve aralarında bulunan kaya mezarları, oldukça ilgi çekicidir.

Çankırı Sakaeli Kaya Mezarları
Çankırı Sakaeli Kaya Mezarları

Çankırı Kalesi

Çankırı’nın kuzey tarafında yer alan Çankırı Kalesi, günümüze sağlam şekilde ulaşamamış bir tarihi yapıdır. İlkçağ ve Ortaçağ dönemlerinde kullanıldığı belirlenen Çankırı Kalesi, 150 metre yükseklikteki bir tepenin üzerindedir.

Tarih boyunca Emeviler, Danişmendliler, Bizanslılar ve Haçlılar tarafından kuşatmaya uğraşamış olan kale, Yeniçerilerin kaldırılmasından önce terkedilmiştir. Bugün kalenin Bey kapısı tarafındaki iki yüksek sur parçası görülebilmektedir. Duvarların Geç Ortaçağ’da yapıldığı malzemesinin devşirme, moloz taş, tuğla ve harç olmasından anlaşılmaktadır.

Çankırı Kalesi
Çankırı Kalesi

Alpsarı Göleti

Çankırı’nın Korgun ilçesinde yer alan Alpsarı Göleti’nin il merkezine uzaklığı 21 kilometredir.

227.000 metrekarelik bir alanı kaplayan Alpsarı Göleti, Çankırı halkının sıkça kullandığı mesire alanlarından bir tanesidir. Çevre düzenlemesi ve bakımı oldukça iyi durumda olan Alpsarı Göleti’nin etrafında restoran, banklar, bisiklet ve yürüyüş yolları, voleybol ve basketbol sahaları, tenis kortu, yapay çim saha, kondisyon aletleri, deniz bisikletleri ve tekneler bulunmaktadır.

Çankırı Alpsarı Göleti
Çankırı Alpsarı Göleti

Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

Çankırı’nın Bayramören ilçesinde yer alan ve ilçe merkezine 3 kilometre mesafede bulunan Tarihi Ahşap Köprü, Melan Çayı’nın üzerine inşa edilmiştir. Hem yayaların hem de hayvanların geçişi için vadinin iki yakasını birbirine bağlayan Tarihi Ahşap Köprü’nün yaklaşık 250 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.

Yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi olmasa da 19.yüzyıla ilçe halkının yaptırdığı tahmin edilen köprü, 3.90 metre genişliğinde ve 40.40 metre uzunluğundadır.

2002 yılında aslına uygun olarak yenilenen köprünün ayakları kesme taş, diğer kısımları kalasların bindirilmesi suretiyle tamamen ahşaptan yapılmıştır. Köprünün üzeri orjinalinde olduğu gibi kiremit çatılı bir örtü ile korumaya alınmıştır.

Çankırı Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü
Çankırı Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

Koca Meşe (Anıt Ağaç)

Çankırı il merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Yapraklı ilçesinin Karacaözü Köyü’nde bulunan Koca Meşe, Türkiye’deki Anıt Ağaç statüsündeki ağaçlardan biridir.

Koruma altında bulunan Koca Meşe’nin 500 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın en yaşlı meşelerinden biri olan Koca Meşe’nin gölge alanı 256 m2 olup çapı ise 12,20 m dir. 2006 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Çankırı Koca Meşe (Anıt Ağaç)
Çankırı Koca Meşe (Anıt Ağaç)

Ulu Camii (Sultan Süleyman Camii)

Çankırı Büyük Camii veya Sultan Süleyman Camii olarak bilinen tarihi ibadethane, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan’ın yetiştirdiği Sadık Kalfa tarafından yapılmıştır.

1522 yılında başlayan inşaatın 1558 yılında tamamlandığı bilinmekle birlikte neden bu kadar uzun sürdüğü konusunda bilgi bulunmamaktadır. Merkez İlçe Mimar Sinan Mahallesinde bulunan Cami 1992 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilmiştir. 2012 yılında tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafında restore çalışmaları başlamıştır halen restore edilmektedir.

Çankırı Ulu Camii (Sultan Süleyman Camii)
Çankırı Ulu Camii (Sultan Süleyman Camii)

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir