İstanbul Çilingoz Tabiat Parkı Hakkında Bilgi

İstanbul’daki tabiat parklarından biri olan Çilingoz Tabiat Parkı , Çatalca’da yer almaktadır. İstanbul’da kamp yapacak yerlerden biri olan ve 2011 yılında tabiat parkı ilan edilen Çilingoz, 17.75 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

80 metre genişliğinde, ince kumlu bir plaja sahip olan Çilingoz’un hemen yanından Çilingoz Deresi geçmektedir. Bu kısımda oluşan gölet alanının etrafında sazlıklar bulunmaktadır. Çilingoz’a gidildiği zaman deniz, orman, göl ve sazlık manzarasını bir arada görmek mümkündür.

2005 yılında Bakanlar Kurulu tarafından Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilen bölgede zengin bitki ve hayvan çeşitliliği bulunmaktadır. Koruma Sahası olduğu için sürekli av yasağı uygulanmaktadır. Kayın, kızılağaç, gürgen ve saçlı meşe gibi ağaç türleri, bölgedeki ormanların çoğunluğunu oluşturmaktadır. Bıldırcın, karabatak, ulluk, atmaca, ağaçkakan, leylek ve saksağan gibi kuş türlerinin yanı sıra geyik, karaca, tilki sansar, kurt, çakal, sincap gibi türler de alanda koruma altında bulunan canlılardandır.

İstanbul Çilingoz Tabiat Parkı
İstanbul Çilingoz Tabiat Parkı

Çilingoz Tabiat Parkında Neler Yapılır? Aktiviteler

Bölge genellikle yaz aylarında İstanbul’da yüzmek için tercih edilen alanlar arasındadır. Bölgenin kuzeyinde yer alan gölde balık tutmak mümkündür. Amatör olta balıkçıları, burada alabalık, sazan, tatlı su kefali ve yılan balığı gibi balıkları avlamaktadır.

Çilingoz’da yer alan ormanda trekking için yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Bölgedeki ihtiyaçları karşılamak için ise kır lokantası ve büfe hizmet vermektedir.

İstanbul Çilingoz Plajı
İstanbul Çilingoz Plajı

Çilingoz Tabiat Parkı Konaklama / Camping

Çatalca Çilingoz, kamp yapmaya uygun bir yerdir. Yaz döneminde hem denizin hem de ormanın tadını çıkartabileceğiniz bu bölgede büfe ve lokanta hizmeti de olduğu kamp sırasındaki ihtiyaçlarınızı da kolayca giderebilirsiniz. 2020 yılı için belirlenen kamp ve konaklama ücretleri, şu şekildedir:

4 Kişiye Kadar Araç Konaklama: 40 TL
4 Kişiye Kadar Çadırda Konaklama: 40 TL
İlave Kişi (4 Kişiye Kadar): 40 TL

Çilingoz Kamp Alanı
Çilingoz Kamp Alanı

Çilingoz Tabiat Parkı Giriş Ücreti Ne Kadar?

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Çilingoz’a giriş ücreti olarak belirlediği fiyatlar, 2020 yılı için şu şekildedir:

Çilingoz Giriş Ücreti 2020

Şahıs: 17 TL
Bisiklet: 17 TL
Motosiklet ve ATV +Ortak Kullanım: 25 TL
Otomobil +Ortak Kullanım: 33 TL
Minibüs +Ortak Kullanım: 81 TL
Midibüs +Ortak Kullanım: 137 TL
Otobüs +Ortak Kullanım: 225 TL
Ortak Kullanım: 9 TL

*Günübirlik fiyat tarifyesi, akşam saat 21:00’a kadar geçerlidir.

İstanbul Çilingoz
İstanbul Çilingoz

Çilingoz Tabiat Parkına Nasıl Gidilir? Nerede

Tabiat Parkı, İstanbul’a 120 kilometre ve Çatalca ilçesine 60 kilometre uzaklıktadır. Çatalca-Saray yolu üzerinde Binkılıç Beldesi çıkışından sağa dönülerek karşınıza çıkan orman yolundan ya da Tem Otoyolu Çatalca gişelerinden Çatalca’ya, oradan Binkılıç’a ve oradan Çilingoza özel araçla seyahat edebilirsiniz. Toplu taşıma ile ulaşım için Yenibosna’dan Binkılıç Beldesi’ne otobüs ile gidip daha sonrasında taksi ile alana ulaşabilirsiniz. Bölgenin tam konumu için Google Maps linkine bakabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktaları İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

57 yorum