Kocaeli Yuvacık Serindere Kanyonu

Kocaeli’de bulunan Yuvacık Barajı’nı besleyen önemli su kaynaklarından olan Serindere Kanyonu, bu özelliğinin yanı sıra doğa turizmi için de bölgede öne çıkan yerlerden biridir.

Bölgedeki su kaynaklarının oluşturduğu şelaleler ve dar kanyonlar, görülmeye değer güzelliklerdir. Serindere’de yükseklikleri 10-20 metre arasında değişen 6 şelalenin yanı sıra ilkbaharda karların erimesiyle beraber irili ufaklı farklı şelaleler de ortaya çıkmaktadır.

İstanbul’a yakın olmasının avantajıyla birlikte bölgede bulunan trekking rotaları gözde yerler haline gelmiştir. Serindere Kanyonu, özellikle orta ve iyi seviyedeki eğitimci yürüyüşçüler için idealdir. Doğa yürüyüşünü serin sularla buluşturmak isteyenler, İzmit şehir merkezine yaklaşık 27 kilometre uzaklıktaki Serindere’yi tercih edebilirler. Bölgede her mevsim kamp ve trekking yapan ziyaretçiler görmeniz mümkündür.

Kocaeli Serindere Kanyonu
Kocaeli Serindere Kanyonu

Kocaeli Serindere Yürüyüş Parkuları

Kocaeli’nin Serindere Kanyonu, trekking rotaları ile ön plana çıkmaktadır. Bölgede genel olarak kullanılan 3 yürüyüş rotası bulunmaktadır. Fakat bunların haricinde farklı noktalardan da gitmek mümkündür.

Serindere Birinci Parkur: Bölgedeki birinci trekking rotasını kullanmak için Örnek Köyünden kanyona giriş yapılıyor. Bazı noktalarda dere kenarından uzanan patikalarla da kanyona giriş mümkün olsa da bu seçenek biraz daha tehlikeli görünüyor. Serindere Köyündeki Kız Kulesi Alabalık Tesisleri’nin yanından başlanan yürüyüşte, sol taraftaki dere takip edilerek yaklaşık 2 saatlik yürüyüşün ardından beton köprüye ulaşıyorsunuz. Mola için genellikle bu köprü tercih ediliyor. Molanın ardından ise orman içi patika parkurunu takip ederek 1 saatlik yürüyüş başlıyor. Ardından dere yatağına tekrar geliniyor ve Kocaeli’ye içme suyu taşıyan 1 metre çapındaki borunun bulunduğu 150 metrelik tünel karşımıza çıkıyor. Tünelin sonunda, Serindere’nin birinci yürüyüş parkuru sona eriyor.

Kocaeli Serindere Trekking
Kocaeli Serindere Trekking

Serindere İkinci Parkur: Serindere Kanyonu’ndaki ikinci parkur, yine Kız Kulesi Alabalık Tesisleri’nin bulunduğu yerden başlamaktadır. Bu defa derenin sağ tarafındaki yolu takip ederek kanyona girilmektedir. Serindere’nin doğduğu yer olan İnönü Yaylası‘na kadar uzanan bu yolda şelalelerin ve göletlerin arasından ilerlerken belinize kadar suyun içerisine giriyorsunuz. Bu nedenle yürüyüş öncesinde yanınızda yedek kıyafet ve ayakkabı getirmelisiniz. Orta-Zor seviye bir parkur olduğu için çocuklarla katılmanız tavsiye edilmiyor. 3-4 saat ile 5-6 saat arası sürebilen rotada kanyonun bir ucundan girip, diğer ucundan çıkmanız mümkündür.

Serindere Üçüncü Parkur: Serindere Baraj parkuru olarak bilinen üçüncü rota, Yuvacık Barajı’nın kıyısındaki patika yoldan yapılıyor. Diğer rotalara göre daha kolay olan bu yürüyüşte Yuvacık Barajı’nın bütün güzelliklerini görebileceğiniz tepeler arasında yürüyorsunuz. Ayrıca bu yürüyüşe Yuvacık tarafından ya da alabalık çiftliklerinin olduğu taraftan da başlanabilir.

Kocaeli Serindere
Kocaeli Serindere

Serindere Kanyonuna Nasıl Gidilir? Ulaşım

İstanbul’dan Serindere’ye gitmek için TEM otoyolunu kullanabilirsiniz. TEM üzerinden İzmit’e geldikten sonra Bursa çıkışından sapıyorsunuz. İzmit içerisinde bir süre ilerledikten sonra Bursa tabelasından sapıyorsunuz. Bundan sonra;

1-) Bursa yoluna giriş yapıp 1-2 kilometre gittikten sonra sol taraftan Kullar Kasabasına giriyorsunuz. Burada yöre halkından Serindere’nin yol tarifini alabilir ve Tepecik Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Tepecik Köyü’nde caminin yanından kanyonun bir girişi bulunmaktadır. Tepecik’ten sağa saparak dere içine, sola saparsanız ise kanyonun tepelerine ulaşabilirsiniz.

2-) Bursa yoluna girdikten sonra Kullar yoluna dönmeyip biraz daha ilerliyorsunuz. Sol tarafta Yuvacık girişini görüş, giriyorsunuz. Yuvacık’a vardıktan sonra Yuvacık Barajı tabelalarının takip ederek baraj gölü kıyısna ulaşıyorsunuz. Baraj gölünün etrafının dolaştıktan sonra yol sizi tepelerin arasına doğru götürüyor.

Kanyonun tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz. Şehirdeki bütün turistik noktalar için Kocaeli Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum