Sakarya Sapanca Soğucak Yaylası

İstanbul’a yakın yayla gezilerini takip edenler için Sakarya’nın Sapanca ilçesinde bulunan Sapanca Soğucak Yaylası, güzel bir alternatiftir. Sapanca’nın yüksek kesimlerinde bulunan ormanların arasında kalmış bir doğa güzelliği olan Soğucak Yaylası, ziyaretçilerine her mevsim ayrı güzellikler sunmaktadır.

Sakarya Sapanca Soğucak Yaylası

Sapanca’nın Soğucak Yaylası, bölgedeki diğer yaylalarda olduğu gibi yaylacılık faaliyetlerin az görüldüğü yerlerden. Yöre insanının farklı ekonomik arayışlara yönelmesiyle birlikte yaylacılıktan vazgeçilmiş. Fakat buna rağmen henüz beton evlere yenik düşmeyen bölgede yayla evleri görmek, bol oksijen almak, gökyüzünün ve yemyeşil yeryüzünün keyfini çıkartmak mümkün. Ayrıca bölgede gürül gürül akan çok sayıda dere ve su kaynağı olması, her yanını keşfetme isteği uyandırıyor ziyaretçilerde.

Sapanca merkeze yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta olan yaylaya trekking yaparak da ulaşmak mümkün. Fakat ziyaretçiler genellikle yaylaya kadar araç ile gidip, bölgeye kamp kuruyorlar. Ardından etraftaki bir çok yürüyüş yolundan birine atıyorlar kendilerini.

Soğucak Yaylası’na giderken en dikkat çekici şeylerden biri, yol üzerinde çok sayıda arı kovanı olması. Bölgede yaygın olarak arıcılık yapılıyor. Ayrıca su kaynaklarından ve derelerden akan sular, bazı bölgelerde şelaleler oluşturuyor ve çok güzel manzaralar sunuyor. Özellikle yaz mevsiminde gidiyorsanız, yanınıza şort ve deniz ayakkabı almakta fayda var.

Sakarya Sapanca Soğucak Yaylası
Sakarya Sapanca Soğucak Yaylası

Soğucak Yaylası’nda Kamp

Soğucak Yaylası, İstanbul’a yakın kamp alanı arayanlar için ideal bir nokta. Henüz çok insan eli değmediği için ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılamalısınız. Bölgeye çadırınız ile gelip, buraya yerleşebilirsiniz. Su kaynakları bol olduğu için bu konuda bir sıkıntınız bulunmuyor. Kamp kurduktan sonra orman içerisinde yer alan onlarca yürüyüş rotasından birini seçip, kendinizi doğaya bırakabilirsiniz. Fakat yanınızda bölgeyi bilen birisi yoksa, kaybol ihtimaliniz fazla olduğu için GPS bulundurmanızda fayda var.

Kamp yapacaklar için, bölgede bir kamp alanı bulunmuyor. Otel, kafe ve restoran işletmesi bulunmuyor. Tuvalet var ama buna çok güvenmemeniz gerek. Aynı şekilde çeşmeler de bulunuyor fakat her ihtimale karşı suyunuzu yanınıza almalısınız. Bölgede kamp ateşi yakmanız mümkün.

Sapanca Soğucak Yaylası'nda Kamp
Sapanca Soğucak Yaylası’nda Kamp

Soğucak Yayla Şenlikleri

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde Soğucak Yaylası, aynı zamanda şenlikleriyle öne çıkan turistik bir bölgedir. Yayla, en yoğun dönemini temmuz ayının ikinci haftasında yaşamaktadır. Her yıl temmuzun ikinci haftasında düzenlenen Soğucak Yayla Şenlikleri’ne yöre halkı ve çevre illerden gelen vatandaşlar katılmaktadır.

Bir panayır havasında geçen şenlikler, bir gün boyunca sürmektedir. Fakat şenliklere bir hafta kalınca, bölgede ziyaretçilerle dolmaya başlamaktadır. Soğucak Yayla Şenlikleri kapsamında bisiklet ve at yarışları, karakuşak güreş müsabakaları, folklor gösterileri ve sanatçıların katılımıyla halk konserleri düzenlenmektedir.

Sapanca Soğucak Yayla Şenlikleri
Sapanca Soğucak Yayla Şenlikleri

Sapanca Soğucak Yaylası’na Nasıl Gidilir? Ulaşım

İstanbul’dan Sapanca’ya gitmek için TEM üzerinden yaklaşık 100 kilometre yol yapmanız gerekiyor. Sapanca tabelasını takip edip gişelerden çıktıktan hemen sonra karşınıza gelen göbekten sağ tarafa dönüyorsunuz. Sapanca Meydana geldiğiniz zaman, İstanbuldere tabelasını takip ediyorsunuz. Bu üzerinde yaklaşık 5 kilometre gittikten sonra yayla tabelası karşınıza çıkıyor ve sağ taraftan tabelayı takip ederek yaylaya ulaşıyorsunuz. Yaylanın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki diğer yaylaları Sakarya Yaylaları başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir