Batum Gezilecek Yerler Nereler?

Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında yer alan liman kenti Batum gezilecek yerleriyle ön plana çıkan bir şehirdir. Özellikle Türkiye’ye yakın olmasa ve Sarp Sınır Kapısı’nda geçişinden kolay-ucuz olması nedeniyle Türkiye’den çok sayıda turist Batum’a gitmektedir.

Yaklaşık 200.000 kişilik nüfusa sahip olan Batum, Gürcistan’ın özerk cumhuriyeti Acara’nın başkentidir. Önemli bir liman ve ticaret merkezi olan Batum’da bolca meyve ve çay yetişmektedir.

Yüksek gökdelenler, lüks oteller, modern binalarının yanında tarihi yapılarıyla da dikkat çeken Batum mimarisi, ziyaretçileri oldukça etkilemektedir. 2-3 günde Batum’da görülmesi gereken yerlerden bir çoğuna gidebiliyorsunuz. Bir hafta sonu planı için Batum rotası, gezginler için gayet ideal.

Batum Gezilecek Yerler

Batum gezilecek yerler listesi, turistler için oldukça fazla nokta içermektedir. Doğal güzellikler ve mimari yapılar başta olmak üzere Batum gezilecek yerler listesi için geniş bir seçenek mevcuttur. Aşk Heykeli, Botanik Bahçesi, kiliseler ve meydanlarla başlayan turistik noktaların sayısı bir hayli fazladır. Ayrıca Batum Gece Hayatı başlıklı yazımızdan şehirdeki mekanlarla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Batum Gezilecek Yerler
Batum Gezilecek Yerler

Botanik Bahçesi

Batum şehrinin kuzeyinde bulunan Batum Botanik Bahçesi, Dünyanın en büyük botanik parklarından birisidir. Batum’un en turistik yerlerden biri olan Botanik Bahçesi’nde 2 bini ağaç olmak üzere 5 binden fazla bitki türü bulunmaktadır. Batum gezilecek yerler listesinde önemli bir yeri olan Botanik Bahçesi’ni görmeden dönmemenizi öneririz.

Bölgenin ikliminden çok etkilenen Fransız asilzade Michael D’Alfons tarafından 1880’lerde özellikle Güney Fransa’dan bitkiler getirilip dikmeye başlamıştır. Bölgeye ilk bitkiler bu şekilde dikilirken Rus Botanikçi Andrey Nikolayevich Krasnov’un yürttüğü sistematik çalışmaların ardından bahçenin resmi açılışı 3 Kasım 1912 tarihinde bahçenin resmi açılışı gerçekleştirilmiştir.

Bahçede Kafkasya’ya özgü yarı tropik bitkilerin yanı sıra Uzak Asya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Himalayalar, Meksika, Avustralya ve Akdeniz bitkilerinin sergilendiği bölümler de bulunmaktadır. 1914’te hayatını kaybeden Krasnov’un evi ve mezarı da parkın içindedir.

Batum Botanik Bahçesi
Batum Botanik Bahçesi

Batum Bulvarı

Batum şehir merkezinde, sahil kısmında paralel bir şekilde uzanan Batum Bulvarı, 7 kilometre uzunluğundadır. Batum gezilecek yerler listesinde yer alan bulvar üzerinde birçok turistle karşılaşacaksınız.

Batum Bulvarı’nın çevresinde kafeler, heykeller ve parklar dikkat çekmektedir. 1881 yılında Alman bir çiftçi tarafından yapımına başlanan parklar, bugün bulvarın en güzel yerlerini oluşturmaktadır. Bu parklar arasında 6 May Park’ı veya Alexander’s Garden olarak bilinen parkın ortasında bulunan Nurigeli Gölü, oldukça güzeldir. Bu yapay gölet, ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yerlerdendir. Ayrıca parkın Sheraton Batumi Hotel’e yakın olan tarafında küçük bir hayvanat bahçesi yer almaktadır.

Batum Bulvarı
Batum Bulvarı

Piazza Meydanı (Piazza Square)

Batum’un ünlü meydanlarından biri olan Piazza Meydanı, şehrin turist çeken noktalarından bir tanesidir. 5,700 metrekarelik bir alanı kaplayan meydanda otel, restoran, bar ve kafeler bulunmaktadır. İşletmelerin tamamı Piazza kompleksi ile çevrilidir. Turistler, burada kendilerini bir Avrupa şehrinde gibi hissetmektedir. Mozik ve cam sanatının güzel örneklerini de barındıran Batum Piazza Meydanı’na gitmek için 10 ve 15 numaralı otobüsler kullanılmaktadır.

Batum Piazza Meydanı (Piazza Square)
Batum Piazza Meydanı (Piazza Square)

Tiyatro Meydanı

Batum’da görülmesi gereken yerlerden olan Tiyatro Meydanı, bu meydanda yer alan Poseidon ve Neptün Çeşmesiyle ünlüdür. Mitolojik Yunan Tanrıları Poseidon / Neptün Çeşmesi, Batum’un en reknli meydanlarından birini oluşturmaktadır. Bologna’nın Nettuno Meydanı’nda yer alan heykelin bir kopyası olan bu heykel, altın kaplamadır. Bu meydanın hemen yanında ise Batum Opera Binası bulunmaktadır.

Batum Tiyatro Meydanı
Batum Tiyatro Meydanı

Avrupa Meydanı (Europe Square)

Batum’un ana meydanı olarak bilinen Avrupa Meydanı, sıcak yaz akşamlarında turistlerin doldurduğu yerlerden bir tanesidir. Şehrin hemen hemen her yerinde olduğu gibi burada da fiskiyeli havuzlar bulunmaktadır.

Batum’un Avrupa Meydanı’nı farklı kılan en önemli özellik ise elinde altın postu bulunan Medea Heykeli’dir. 2007 yılında yapılan bu heykel, yaklaşık olarak 12 milyon Türk Lirası’na mal olmuştur.

Batum Avrupa Meydanı (Europe Square)
Batum Avrupa Meydanı (Europe Square)

Astronomik Saat

Benzerleri Prag‘da ve Venedik’te de bulunan astronomik saat, Batum’da görülmesi gereken yerler arasındadır. Medea Heykeli ile aynı yol üzerinde, Memed Abashidzade Bulvarı üzerindeki UNESCO tarafından koruma altında olan Eski Banka Binası’nın (National Bank of Georgia) üzerinde yer alan astronomik saat, her saat başı çan sesleri çıkartmakta, Güneş ve Ay’ın konumlarını göstermektedir.

Batum Astronomik Saat
Batum Astronomik Saat

Batum Fener Kulesi (Batumi Lighthouse)

Osmanlı döneminde, 1863 yılında inşa edilen Batum Fener Kulesi, Batum’da görülecek tarihi yapılardan biridir. Batum’un Rus işgaline uğramasıyla beraber 1878 yılında yeniden inşa edilen Batum Fener Kulesi’nin son hali, 1882 yılında Fransız mühendisler tarafından tasarlanmıştır. Ünlü Batum Limanı’nda yer alan Batum Fener Kulesi, önceleri beyaz ışıklarla aydınlanırken günümüzde bu ışıkların yerini kırmızı ışıklar almıştır.

Batum Limanı’nda bulunan Hotel Kempinski’ye yakın bir konumda yer alan Fener Kulesi’ni görmek için şehir içinde çalışan 10 ve 15 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz.

Batum Fener Kulesi (Batumi Lighthouse)
Batum Fener Kulesi (Batumi Lighthouse)

Chacha Tower

İzmir Saat Kulesi‘nin bir benzeri olan bu yapı, 25 metre yüksekliğindedir. 4 çeşme ile etrafı çevrelenmiş olan Chacha Kulesi, Batum Limanı’na yakın bir konumda bulunmaktadır. Kulenin ismi, Gürcistan’a özgü bir içki olan chacha’dan gelmektedir. Hatta her akşam saat 19:00’da buradaki çeşmelerden chacha akmakta ve 10 dakika boyunca bu içki ziyaretçilere sunulmaktadır.

Batum Limanı’nda yer alan Chacha Tower’a yürüyerek ulaşılabileceği gibi 10 ve 15 numaralı otobüslerle de ulaşım sağlanabilmektedir.

Batum Chacha Tower
Batum Chacha Tower

Aşk Heykeli

Batum Limanı’nın yakınında deniz kıyısında bulunan bu heykel, Aşk Heykeli veya Ali ve Nino Heykeli olarak bilinmektedir. Tamar Kvesitadze tarafından yapılan Batım Aşk Heykeli, biri Müslüman diğeri ise Katolik Hıristiyan olup kavuşamayan aşıkları anlatmaktadır. Metalden yapılan ve 7 metre uzunluğu bulunan heykel, Ali isimli Azeri genç ve Nino adındaki Gürcü kızın aşkını anlatırken ırklar arası hoşgörüyü de sembolize etmektedir.

Batum Ali ve Nino Heykeli’nin bir başka özelliği ise hareketli olmasıdır. Akşam saatlerinde kırmızı ve mavi ışıklarla renklendirilen heykel, her 10 dakikada bir farklı açılar almaktadır. Batum gezilecek yerler listesindeki en önemli yerlerden biri, bu heykeldir.

Batum Aşk Heykeli
Batum Aşk Heykeli

Dönme Dolap (Ferris Wheel)

Batum’un London Eye’ı olarak da bilinen Dönme Dolap, Ali Nino ve Alfabe Kulesi’nin hemen yakınında konumlanmıştır. Panoramik Dönme Dolap sayesinde Karadeniz’in Batum kıyılarını ve şehri güzel bir manzara ile izleyebiliyorsunuz. 55 metre yüksekliğindeki Batum Dönme Dolabı’nın bir turu yaklaşık 10 dakika kadar sürüyor. Dönme Dolabın kapasitesi ise 250 kişi.

Batum Dönme Dolap (Ferris Wheel)
Batum Dönme Dolap (Ferris Wheel)

Alfabe Kulesi

Batum’da görülmesi gereken yerlerden biri olan Alfabe Kulesi, 2012 yılında inşa edilmiştir. Batum Dönme Dolabı’nın hemen yanında yer alan 130 metre uzunluğundaki kule, DNA sarmallarıa benzeyen mimarisi ile dikkat çekmektedir. Gürcü Alfabesi’ne ithaf edilen Alfabe Kulesi’nde şehrin bir kısmı görülebilmektedir. Bu arada Gürcü Alfabesi’nin kökeni yaklaşık 5.yüzyıla kadar gitmekte ve dünyada yaşayan 12 alfabe türünden biri olduğu bilinmektedir. Alfabe Kulesi’nin tasarımcısı ise İspanyol mimar Alberto Domingo Cabo.

Batum Alfabe Kulesi
Batum Alfabe Kulesi

Bakire Mary Kilisesi

Virgin Mary Kilisesi, Batum’da gezilmesi gereken yerlerden biridir. Virgin Mary Katedrali olarak da bilinen yapı, 19.yüzyılda inşa edilmiştir. Neo-Gotik tarzda ve oldukça görkemli bir şekilde inşa edilmiş yapının 3 kubbesi vardır. Bu kubbelerin büyük vitray camlarında birçok dini sahne sergilenmektedir. Sovyet zamanlarda arşiv ve yüksek gerilim laboratuvarı olarak kullanılmış olan katedral, bugün Batum’un en büyük kilisesidir.

Batum Bakire Mary Kilisesi
Batum Bakire Mary Kilisesi

St. Nicholas Kilisesi

Piazza Meydanı’nın hemen yakınında bulunan ve Batum’un en güzel yapılarından biri olan St. Nicholas Kilisesi’nin ilginç bir tarihi var. Osmanlı Dönemi’nde burada yaşayan Rumlar, kiliseyi padişaha hediye olarak sunmuş. Dönemin Osmanlı padişahı ise çanlarının asla çalınmaması kaydıyla kilisenin kullanımına izin vermiş. Yapımına 1865 yılında başlanan kilisenin taşları, Trabzon’dan getirilmiş. Kilise çanları ise 1878 yılında yerleştirilmiş. Fakat Osmanlı’ya söz verildiği gibi çanlar hiç çalınmamış. Çanlar, Osmanlı’nın Batum toprakları üzerindeki egemenliğini kaybettiği güne kadar çalınmamış. St. Nicholas Kilisesi, bugün ibadete açık olan Batum’un ana kiliselerinden ve Batum gezilecek yerlerinden biridir.

Batum St. Nicholas Kilisesi
Batum St. Nicholas Kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi

Batum’daki tarihi kiliselerden biri olan Ermeni Apostolik Kilisesi, 1873 yılında inşa edilmiştir. Ahşaptan yapılma olan Ermeni Apostolik Kilisesi, büyük zarar gördükten sonra bölge halkının bağışlarıyla Avusturyalı mimarlar tarafından 1880’lerde yeniden inşa edilmiştir. Sovyet Rusya zamanında Güneş’in, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin izlemesinin ve incelenmesinin yapıldığı bir bilim merkezi olarak kullanılan kilise, 1992 yılında tekrar ibadethane olarak hizmet vermeye başlamıştır. Burada bulunan gökbilim merkezi ise Batum Devlet Üniversitesi’ne taşınmıştır.

Batum Ermeni Apostolik Kilisesi
Batum Ermeni Apostolik Kilisesi

Orta Camii

Gürcistan’da yaşayan varlıklı bir Müslüman tarafından 1886 yılında yaptırılan Orta Camii, Batum’da ayakta kalan tek camidir. Yapıldığı dönemde iki camii arasında kaldığı için Orta Camii olarak adlandırılan yapı, Sovyetler döneminde kapatılmıştır. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından camide restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Orta Camii, günümüzde Kuran kursu ve Mütfülük Binası olarak hizmet vermektedir. Orta Camii, Batum gezilecek yerler listesindeki tek camidir.

Batum Orta Camii
Batum Orta Camii

Batum Gezilecek Yerler Kaynak: Batum Görülecek Yerler

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir