Samsun Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları

Bafra ilçesinde yer alan Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları Samsun’da gezilmesi gereken tarihi yerlerden biridir. Karadeniz’in önemli turizm kentlerinden olan Samsun, şehir merkezindeki tarihi güzellikleri ve müzeleri kadar ilçelerindeki gezilecek yerlerle de ön plana çıkmaktadır. Samsun’un ilçeleri, genellikle doğa turizmi konusunda önemli bir konumdadır.

Bafra ilçesinin yaklaşık 30 kilometre kadar güneybatısında yer alan Asarkale Kaya Mezarları, Kızılırmak Vadisi’nde ve Altınkaya Barajı’na yakın bir konumdadır.

Helenistik Çağa ait olan Asarkale, savunma amacıyla yapılan bir bölgedir. Aynı bölgede yer alan 3 kayak mezarını ise bölgenin görülmesi gereken alanlarındadır. Bu kaya mezarlarının yine Helenistik Döneme ait olduğu düşünülmektedir.

Bafra Asarkale

Bafra Asarkale
Bafra Asarkale

Bafra’nın Asar Köyü sınırları içerisinde yer alan Asarkale, Helenistik Çağ’da inşa edilmesinin ardından Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de tadilattan geçirilerek kullanılmıştır.

Sur duvarlarının bazı yerlerde tamamen yok olduğu Asarkale’nin bir kısmı günümüzde halen ayaktadır. Kaleye asfalt yol üzerindeki bir tünel ile girilmektedir. İç kısımda kayanın düzeltilmesi ile oluşturulmuş basamaklar ile yukarıya çıkılmaktadır. Bu tünel (geçit) ile kalenin Kızılırmak’tan su ihtiyacının karşılandığı anlaşılmaktadır.

Bafra Kaya Mezarları

Bafra Kaya Mezarları
Bafra Kaya Mezarları

Bafra ilçesinde Asarkale’nin hemen yanında yer alan kayak mezarları, kayalar oyularak yapılmış mezarlardır. Paflagonya tipindeki bu üç kaya mezarının MÖ 3.yüzyıl Helenistik Çağ’a ait olduğu düşünülmektedir.

Birinci mezar, Asarkale’nin kuzeyindeki dik yamaç üzerinde ve yol seviyesinden oldukça yüksektedir. üçgen alınlığı ve beş sütunlu fasadı ile Pontos-Paphlagonia kaya mezarlarının tipik bir örneğidir. İkinci mezar, Kızılırmak’ın doğu kıyısındaki dik kayalık üzerinde olup, dört sütunlu ve üçgen alınlıklıdır. Dört sütunlu üçüncü mezar ise Asarkale’nin güneyindeki kayalık üzerindedir. Yol seviyesinden yine yüksekte olup, diğer iki mezar tipindedir.

Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları’na Nasıl Gidilir? Ulaşım

Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları
Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları

Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Kolay beldesinde bulunan Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları, ilçe merkezine yaklaşık 26 kilometre uzaklıktadır.

Asarkale ve Kaya Mezarları’na gitmek için öncelikle Kolay Bedesi’ne gitmelisiniz. Bafra İlçesinin 3.kilometresinden güneye ayrılan asfalt yolu takip ediyorsunuz ve 23 kilometre sonra Kolay Beldesi’ne varıyorsunuz. Samsun şehir merkezine 75 kilometre uzaklıktaki bu bölgenin Asarkale’ye uzaklığı 11 kilometredir.

Kolay Beldesi’nde Bafra-Kavak karayolunu kullanıp, Kızılırmak Nehri kenarından Asarkale’ye ve Kaya Mezarları’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Samsun Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir