Afyon Sandıklı Gezilecek Yerler

Afyon’un Sandıklı ilçesi, Sandıklı gezilecek yerler listesiyle ön plana çıkmaktadır. İlçe, Antalya-Ankara karayolu üzerinde yer almaktadır. Afyon il merkezine ortalama 60 kilometre uzaklıkta olan Sandıklı, gezilecek yerleriyle beraber termal turizm ile ün kazanmış bir bölgedir. Sandıklı gezilecek yerler listesine bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Sandıklı Gezilecek Yerler

Kaplıca turizmiyle öne çıkan Sandıklı’daki en meşhur yer, Hüdai Kaplıcaları’dır. İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıktaki bu bölgede çok sayıda termal otel bulunmaktadır. Bölgeye gelen turistler; çamur banyosu, termal havuz, Türk hamamı, sauna ve masaj salonları gibi hizmetlerden yararlanmaktadır.

Dağlarla çevrili ilçe, Sandıklı Ovası olarak adlandırılan ovanın üzerine kurulmuştur. Bu ovanın etrafında Ahır Dağı, Bulkaz Dağı, Akdağ ve Kumalar Dağı bulunmaktadır. İlçenin tarihi de oldukça köklüdür. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Afyon Sandıklı’nın bilinen en eski tarihi; bakır, tunç ve demir devri dönemlerine kadar gitmektedir. Sandıklı gezilecek yerler listesinde yer alan diğer yer ise aşağıdaki gibidir:

Afyon Sandıklı Gezilecek Yerler
Afyon Sandıklı Gezilecek Yerler

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Sandikli Hudai Kaplicalari

Afyon Sandıklı denildiği zaman akla ilk olarak kaplıcalar, çamur banyosu ve termal turizm gelmektedir. Friglerden bugüne kadar yüzlerce yıldır şifa kaynağı olarak görülen Hüdai Kaplıcaları, Bizans döneminde de oldukça ilgi görmüştür ve o dönemde yapılan hamam, günümüzde hala görülebilmektedir.

Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan Hüdai Kaplıcaları’nın suyu, 60 derecelik sıcaklığın üzerindedir ve birçok hastalığa iyi geldiği kabul edilmektedir. Bölgede hem Sandıklı Beledyesi’nin tesisleri hem de özel termal oteller bulunmaktadır.

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları’na gitmek için Sandıklı Otogar’dan saat başı kalkan dolmuşları kullanabilirsiniz.

Sandıklı Kültür ve Sanat Evi

Sandikli Kultur Sanat Evi

Sandıklı’daki gezilecek yerlerden biri olan Kültür ve Sanat Evi, 1932 yılında inşa edilmiştir. Erken Cumhuriyet Dönemi mimari özelliklerini yansıtan bina, 2006 yılında Karagöz’ler ailesinden Sandıklı Kültür Derneği tarafından 70 bin TL’ye satın alınmıştır.

Afyon Sandıklı’nın meşhur ”Yaren Geceleri” bu binada yapılmaktadır. Binanın giriş ve  orta katları, kıraathane olarak hizmet vermektedir.

Sandıklı Ulu Camii

Sandikli Ulu Camii

Sandıklı’daki önemli tarihi yerlerden biri olan Ulu Camii, 1379 yılında Germiyanoğulları’ndan Bahaddin Ömer Bin Alaaddin tarafından Mimar Aydemir’e yaptırılmıştır. İlk inşa edildiğince sadece mescitten ibaret olan yapı, sonradan camiye dönüştürülmüştür.

Kare bir plana ve tek kubbeye sahip olan Sandıklı Ulu Cami’ye son olarak cemaat yeri eklenmiştir. Yapı, Osmanlı Salnamelerinde ”Cami-i Kebir” adıyla geçmektedir.

Sandıklı Kurtini Mağarası

Sandikli Kurtini Magarasi

Sandıklı’da görülecek yerlerden biri olan Kurtini Mağarası, ilçe merkezine yaklaşık 34 kilometre uzaklıktadır. Bökenin Yurdu olarak adlandırılan bölgede bulunan Kurtini Mağarası, yeşilliklerle çevrilidir. Akdağ-Kocayayla’ya 6 kilometre uzaklıktaki Kurtini ile aynı bölgede Oktur (Menteş) Mağarası da bulunmaktadır.

Sandıklı Yunus Emre Türbesi

Sandikli Yunus Emre Turbesi

Türk Coğrafyası’nın önemli karakterlerinden biri olan Yunus Emre’yi Türkiye’de birçok şehir sahiplenmektedir. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 15’e yakın türbesi bulunan Yunus Emre’nin türbelerinden biri de Afyon Sandıklı’dadır. Afyon’un Döğer Kasabası’nda da Yunus Emre’ye ait olduğu iddia edilen bir adet mezar bulunmaktadır.

Sandıklı ilçesinin Yeniçay Köyü’nde bulunan Yunus Emre Türbesi’nin bulunduğu bölge, 1985 yılında Sandıklı Belediye Meclisi kararıyla ”Yunus Emre Mahallesi” olarak adlandırılmıştır. Yunus Emre’nin mezarının karşısında Yunus Emre’nin hocası olan Taptuk Emre’nin mezarı bulunmaktadır. Ayrıca Çay Köy’de (Mahalle) dünyaya gelen çocukların büyük çoğunluğuna “Yunus” ya da “Emre” adı verilmektedir.

Akdağ Tokalı Kanyonu

Sandikli Akdag Tokali Kanyonu

Sandıklı’ya 35 kilometre uzaklıkta Kocayayla ve Akdağ civarındaki Tokalı Kanyonu, Sandıklı’nın doğal güzelliklerinden biridir. Ankara-Antalya karayolunun sağ tarafında kalan Hocalar ilçesi yolundan Sorkun Kasabası’na kadar gittikten sonra orman yoluyla 1.600 metre yükseklikteki bölgeye ulaşılmaktadır.

20 kilometrelik bir parkura sahip olan Tokalı Kanyonu’nda trekking, dağcılık, rafting, mağara turizmi ve yayla turizmi faaliyetleri yapılabilmektedir. Bölge, ”Yaban Hayatını Koruma Alanı” statüsündedir.

Sandıklı gezilecek yerler dışında şehirdeki diğer turistik yerleri öğrenmek için Afyon Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir