Tallinn Old Town Gezilecek Yerler

Tallinn şehir merkezinde gezilecek yerler konusunda akla ilk gelen yer, Tallinn Old Town gezilecek yerleriyle öne çıkan şehrin eski merkezidir. Avrupa’da bulunan birçok başkentinin aksine, Tallinn Ortaçağ ve Hansa kökenli yapılarını tamamen korumayı başarmıştır. Burada Ortaçağ kiliseleri ve ihtişamlı tüccar evleri, ahırlar ve ambarlar bulunmaktadır. Sokakları orijinal Arnavut taşlarıyla döşenmiştir.

Bir zamanlar Almanya, Danimarka ve diğer ülkelerden gelen zengin tüccarlara ev sahipliği yapan Tallinn Old Town, bugün restoranları, barları, müzeleri ve galerileriyle tarihi şehir merkezine canlandırmakta ve hem yerli hem de yabancı turistler tarafından beğenilmektedir.

Otantik ortaçağ atmosferinde gün geçirerek, birçok ziyaretçinin neden Tallinn Old Town’ı mistik, büyüleyici ve hayranlık uyandırıcı olarak tanımladıklarını anlayabilirsiniz.

Tallinn Old Town Gezilecek Yerler ve UNESCO

13. ve 16 yüzyıllar arasında kurulan Tallinn, o zamanki bilinen adıyla Revel, Hansa Ticaret Birliği’nin gelişen bir üyesiydi.  Bu kapalı mahallede bulunan renkli, üçgen biçimli evler, yarı gizli avlular, görkemli kiliseler gerçekten de şehrin en turistik ve göz alıcı noktasıdır.

Tallinn Old Town, 1997 yılında “olağanüstü tamamlanmış ve iyi korunmuş bir Kuzey Avrupa Ortaçağ ticaret kenti örneği” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiştir. Alt kısımdaki listeden Tallinn Old Town gezilecek yerler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Tallinn Old Town Gezilecek Yerler
Tallinn Old Town Gezilecek Yerler

Toompea Tepesi

Toompea Hill, Tallinn Old Town’da harika bir manzara sunan yüksek bir tepedir. Efsaneye göre aslında bu toprak yığının Estonya’nın efsanevi kahramanı, Kalev’in mezarlığının üstünde yer almaktadır. Toompea Kalesi’ndeki Hermann Kulesi, Old Town’daki en yüksek noktadır. Tallinn Old Town gezilecek yerler listesindeki bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Tallinn Old Town Toompea Tepesi
Tallinn Old Town Toompea Tepesi

Belediye Meydanı

Tallin’de 1322 yılından beri Belediye Binası ve şehir meydanı bulunmaktadır. Burada bulunan dairesel bir taş, kentin beş Ortaçağ helezonlarının görebildiği tek yer olarak işaretlenmektedir.

Tallinn Old Town Belediye Meydanı
Tallinn Old Town Belediye Meydanı

Old Thomas

Belediye Binası’nın en üst noktasında yer alan Old Thomas Rüzgar gülü, Tallinn’in en ünlü sembollerinden biridir. Bu eski savaşçı figürü, 1530 yılında konulmuştur. Efsaneye göre, bu figür sevilen bir şehir muhafızı olan Thomas’tır. Bir köylü çocuğu olan Thomas, bahar aylarında, üst direkte boyalı ahşap bir papağanı okla vurma yarışmasında başarılı olmasına rağmen, alt tabakadan olduğu için ödüllendirilememiştir.

Tallinn Old Town Old Thomas
Tallinn Old Town Old Thomas

Kiliseler

20’den fazla kilise bulunan Tallinn’de, kiliselerin birçoğu Old Town bölgesinde bulunmaktadır. 13. yüzyılın başlarında Alman Haçlıları tarafından Hristiyanlaştıralan ülke, Katoliklerin, Lüteryanların, Rus Ortodoksların ibadet yerleri Tallinn’in kültürünü çeşitlendirmede çok önemli bir pozisyondadır. Özellikle Ortaçağ’da inşa edilen kiliseler, şehrin estetik yapısını gösteren görkemli yapılardır. Günümüzde, kiliselerin çoğu konserlere hizmet vermektedir.

Tallinn Old Town Kiliseler
Tallinn Old Town Kiliseler

Dominik Manastırı

Şehrin en eski yapısı olarak günümüzde de varlığı gösteren bu manastır 1246 yılında yapılmıştır. Tallinn Old Town gezilecek yerler listesindeki Dominik Manastırı, çeşitli kültürlerin harmanladığı bir yapı olmasıyla birlikte bugün mimari eserler arasında özgün bir yer olarak gösterilmektedir. Yaz sezonunda, manastırın avlusunu müze, konser ve tiyatro olarak hizmet vermektedir.

Tallinn Old Town Dominik Manastırı
Tallinn Old Town Dominik Manastırı

St. Catherine Pasajı

Tallinn’in en romantik yerlerinden biri olarak gösterilen pasaj, zanaatkar kadınların el yapımı cam, seramik, takı, yorgan, şapka ve deri malları sattığı Müürivahe ve Vene Caddeleri arasında yer almaktadır. Tallinn Old Town gezilecek yerler listesindeki bu binalar kompleksi, 1366 yıllarında gayrimenkul kayıtlarında yer almaktadır.

Tallinn Old Town St. Catherine Pasajı
Tallinn Old Town St. Catherine Pasajı

Tallinn Savunma Kuleleri

İlk kez 13.yüzyılın sonlarına doğru Ortaçağ şehirlerini geliştirmekte kullanılmıştır. Tallinn, Kuzey Avrupa’daki en güçlü ve sağlam savunma sistemleriyle övünmektedir. Ortaçağ’da bu kulelerin kapıları akşam 9’da kapatılmakta ve o saatten sonra dışarı çıkanlar hiçbir sebep aranmadan hapse atılmaktaydı.

Tallinn Old Town Savunma Kuleleri
Tallinn Old Town Savunma Kuleleri

Danimarka Bayrağı

Danimarka’nın ulusal bayrağının Tallinn’de yapıldığını biliyor muydunuz? Efsaneye göre, 1219 yılında, Toompea Tepesi’ni fethetmek için yapılan Danimarka Savaşları döneminde gökten yere inmiştir. Günümüzde Danimarka Kralı’nın Bahçesi diye adlandırılan bu nokta, Kral Valdemar II ve ordularının savaştan önce kamp kurdukları yerdir. Bahçeyle bitişik şehir duvarının bir kısımında yer alan Kız Kulesi; müze, sergi salonu ve kafe olarak kullanılmaktadır.

Tallinn Old Town Danimarka Bayrağı
Tallinn Old Town Danimarka Bayrağı

St. Olav Kilisesi

1549-1625 yılları arasında, 159 metre uzunluğundaki bu bina, dünyanın en yüksek yapısı olarak nitelendirmekteydi. İlk bilinen yazılı kaynaklara göre kilise, 1267 yılından önceye kadar varlığı sürdürmektedir. Tallinn Old Town gezilecek yerler listesindeki kiliseye şu ana kadar 10 kez yıldırım çarpmış ve üç kere yangından dolayı yıkılmıştır.

Tallinn Old Town St. Olav Kilisesi
Tallinn Old Town St. Olav Kilisesi

Raeapteek

Belediye Meydanı’nda bulunan Avrupa’nın en eski eczanesi Raeapteek 1422’den beri hizmet vermektedir. Ortaçağlarda, sıvı ile karıştırılmış mumya tozu, yanmış kirpi tozu, yılan derisi iksiri ve solucanlar gibi yararlı maddeler satılmaktaydı. Bununla birlikte, şekerler, kurabiyeler ve marzipan gibi iştah açıcı yiyecekler de bulunmaktaydı Bugün müze ve modern eczane olarak hizmet vermektedir.

Tallinn Old Town Raeapteek
Tallinn Old Town Raeapteek

Noel Ağacı ve Noel Marketi

Kışın birkaç hafta meydanda ziyaretçilerin noel hediyesi alabilecekleri, konser dinleyebilecekler, Noel Baba ile buluşabilecekleri ya da sıcak ve baharatlı şarap içebilecekleri bu Noel Marketleri özenli bir şekilde konumlandırılmaktadır. Kayıtlara göre 1441’de Siyah Kafalı Kardeşlik (Brotherhood of Black Heads) olarak adlandıran bir grubun Belediye Meydanı’na bir ladin ağacı getirmiştir ve bu da Avrupa’nın ilk kamusal noel ağacı olarak nitelendirilmektedir. CNN Tallinn Old Town gezilecek yerler listesindeki Noel Marketi’ni dünyanın en güzel marketi olarak isimlendirmiştir.

Tallinn Old Town Noel Ağacı ve Noel Marketi
Tallinn Old Town Noel Ağacı ve Noel Marketi

Kutsal Ruh Kilisesi

Belediye Meydanı’nın dışında kalan bu kilise, ortaçağ sanatının ve mimarisinin bir hazinesidir. En dikkat çekici özelliği ön cephesinde bulunan ince oyma saattir. 15. yüzyıldan Christian Ackermann tarafından yapılmış bu saat, Tallinn’in en beğenilen kent simgelerinden biridir.

Tallinn Old Town Kutsal Ruh Kilisesi
Tallinn Old Town Kutsal Ruh Kilisesi

Tallinn Old Town gezilecek yerler listesindeki yerlerle birlikte şehirdeki diğer turistik noktaları öğrenmek için Estonya Tallinn Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir