Bulgaristan Varna Gezilecek Yerler

Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında yer alan bir şehir olan Varna gezilecek yerler ile ilgili bilgilerini bu yazımızda bulabilirsiniz. Ekonomisi turizm ve limancılığa bağlı olan Varna şehri, yaz turizmi ile ön plana çıkmaktadır. Bulgaristan’da yaşayanlar, yazları yüzmek için Varna’da yer alan Zlatni Pjasǎci, Aziz Konstantin ve Elena gibi plajları tercih etmektedir.

Sadece yaz turizmiyle değil, aynı zamanda turistik tarihi yapıları ile de ön plana çıkan Varna’nın nüfusu 350 bin civarındadır. Şehirde bulunan 6 üniversite, Varna’nın öğrenci kenti olarak anılmasına da neden olmaktadır.

Bulgaristan Varna Gezilecek Yerler

1444 senesinde Varna Savaşı’nın ardından uzun yıllar boyunca Osmanlı himayesinde kalan şehir, 1908 yılında Osmanlı’dan ayrılmıştır. Uzun zaman hakimiyetinde kaldığı Osmanlı’dan izler taşıyan Varna, özellikle yaz sezonunda Bulgaristan’da gezebileceğiniz güzel şehirlerden biridir. Bulgaristan Varna gezilecek yerler listesindeki noktalara alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Bulgaristan Varna Gezilecek Yerler
Bulgaristan Varna Gezilecek Yerler

Varna Dormition Katedrali

Varna şehrinin simgelerinden biri olan Dormition of the Mother of God Cathedral, şehrin merkezinde yer almaktadır. Cyril and Methodius Meydanı’nda yer alan katedrale 133 basamaklı merdivenden çıkılmaktadır. Varna gezilecek yerler listesindeki katedralin ismi, Bulgaristan’a birçok kez yardımda bulunan Rus Kraliçesi Maria Alexanrovna’ya ithafen seçilmiştir. Katedralin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Varna Dormition Katedrali
Varna Dormition Katedrali

Varna Arkeoloji Müzesi

Varna’da gezilecek yerlerden biri olan Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında kurulmuştur. Bulgaristan’da yapılan kazılarda çıkartılan ve özellikle Bulgar tarihi açısından önemli olan eserlerin sergilendiği bir müzedir. Koleksiyonunda 100 binden fazla eser bulunan bu devasa müze, Varna ve Bulgar tarihi için yapılan çalışmaları da desteklemektedir. Açıldığı dönemde küçük bir binada hizmet veren Varna Arkeoloji Müzesi, 1983 yılında günümüzde kullanılan binasına taşınmıştır.

2150 metrekarelik sergi alanına sahip olan müze binası, Rönesans mimarinin özelliklerini taşımaktadır ve üç katlıdır. Varna gezilecek yerler listesindeki müze, Varna şehir merkezine 10 dakikalık yürüme mesafesindedir.

Varna Arkeoloji Müzesi
Varna Arkeoloji Müzesi

Evksinograd Sarayı

19. yüzyılda Viyanalı bir mimar tasarlanan Evksinograd Sarayı, Varna’nın önemli turistik yapılarındandır. ”Konuksever, deniz kıyısındaki kent” anlamına Evksinograd, sarayın Varna şehrine ithaf edildiğini göstermektedir. Rönesans mimarisinin bir örneği olan yapının girişindeki bahçe, oldukça güzel bir şekilde düzenlenmiştir.

Sarayın birinci katında devlet toplantılarının yapıldığı ”Aynalı Salon” bölümü vardır. Sarayın ”Kabul Odası” kısmında ise birbirinden ünlü Bulgar ressamların tabloları bulunmaktadır.

Varna Evksinograd Sarayı
Varna Evksinograd Sarayı

Sea Garden

Deniz Bahçesi olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz Sea Garden, Varna’nın mutlaka görülmesi gereken turistik yerlerinin başında gelmektedir. Halk kullanımına ayrılmış bu yeşil alanın bir yanı denize bakmaktadır. Varna gezilecek yerler listesindeki Sea Garden içerisinde Denizcilik Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi, Hayvanat Bahçesi, Astronomik Gözlemevi ve Dolphinarium gibi turistik yerler bulunmaktadır.

Süs havuzları ve yürüyüş yollarının arasında sağlı sollu dükkanlar, restoranlar, kafeler ve barlar bulunmaktadır. Denize paralel olarak uzanan bir ormanı anımsatan Sea Garden, yaklaşık 5 kilometrelik bir yol üzerinde bulunmaktadır. Park, aynı zamanda Primorski Parkı olarak adlandırılmaktadır.

Varna Sea Garden
Varna Sea Garden

Akvaryum ve Dolphinarium

Sea Garden içerisinde yer alan en ilgi çekici binalardan biri, Akvaryum’dur. 1932 yılında açılan Akvaryum, Bulgaristan’ın ilk deniz canlıları binasıdır. Varna gezilecek yerler listesindeki binanın bölümlerinde tropikal canlılar, deniz organizmaları ve memeli hayvanlar için ayrı kısımlar bulunmaktadır.

Yine buraya yakın bir konumda yer alan Dolphinarium ise yunus balıklarının gösterilerini izleyebileceğiniz yerdir. Gösteri, yaklaşık 40 dakika sürmektedir.

Varna Akvaryum ve Dolphinarium
Varna Akvaryum ve Dolphinarium

Ulusal Denizcilik Müzesi

Sea Garden içerisindeki ”Villa Diana” içerisinde bulunan Ulusal Denizcilik Müzesi, Bulgar denizcilik tarihini anlatmaktadır. 1879 yılına kadar uzanan Bulgar denizcilik tarihi içerisinde Rus denizciliği de bulunmaktadır. İlk olarak 1923 yılında kurulan müze, Deniz Harp Okulu içerisinde bulunurken, 1956 yılında bugünkü yerine taşınmıştır.

Varna gezilecek yerler listesindeki Ulusal Denizcilik Müzesi’nde deniz silahları koleksiyonu, ilk mayın tarama gemisi, Balkan Savaşı sırasında kullanılan deniz botları gibi eserler sergilenmektedir. Müze içerisinde 12 ayrı sergi salonu bulunmaktadır.

Varna Ulusal Denizcilik Müzesi
Varna Ulusal Denizcilik Müzesi

Varna Plajı

Varna şehir merkezine yakın bir konumda bulunan Varna Plajı, Sea Garden ormanlık alanının hemen bitişinde yer almaktadır. Hem Sea Garden’ın yeşilini hem de denizin mavisini görebileceğiniz Varna Plajı, beyaz ve yumuşak bir kum yapısına sahiptir. Yaz döneminde dalgasız bir denizin bulunduğu Varna Plajı’nda şezlong, şemsiye ve su sporları gibi hizmetler sunulmaktadır. Plaj çevresinde ve Sea Garden içerisinde çok sayıda kafe, restoran ve bar bulunmaktadır. Varna gece hayatı, özellikle plajda gerçekleştirilen partilerle ünlüdür.

Varna Plajı
Varna Plajı

Altın Kum Plajı (Golden Sands)

Golden Sands olarak bilinen Altınkum Plajı, Varna şehir merkezine 17 kilometre kadar uzaktadır. Altın renkteki kumları ile ünlü olan plaj, Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğa ve 100 metre genişliğe sahiptir. İnce bir kum yapısı bulunan plajın önemli özelliklerden biri, meltem rüzgarlarının etkisi altında olmasıdır. Bu durum, Temmuz ve Ağustos gibi aşırı sıcak dönemlerde nem olmamasını sağlamaktadır.

Varna gezilecek yerler listesindeki Golden Sands bölgesinde çok sayıda otel, restoran, kafe ve bar bulunmaktadır. Otellerin casinoları da turistler tarafından ilgi görmektedir.

Altın Kum Plajı’na ulaşmak için Varna şehir merkezinden kişi başı yaklaşık 3 Leva ödeyerek, 409 numaralı otobüs ile gidebilirsiniz.

Varna Altın Kum Plajı (Golden Sands)
Varna Altın Kum Plajı (Golden Sands)

Taş Ormanı (Pobiti Kamani)

İngiltere’de bulunan ünlü Stonehenge Anıtları’nın Bulgar versiyonu olarak kabul edilen Pobiti Kamani’deki taş sütunlar, oldukça etkileyicidir. Varna gezilecek yerler listesindeki Taş Orman olarak adlandırılan bu bölgede boyu 6 metreye kadar ulaşan ve çeşitli fosiller içeren taş sütunlar bulunmaktadır.

Bölgenin oluşumu hakkında farklı teoriler olsa da en çok kabul gören teoriye göre, 50 milyon yıl önce denizin dibinde yer alan bu bölgenin suların çekilmesiyle beraber ortaya çıkan kara parçasındaki erozyon ile oluşmuş olmasıdır. Kireç taşları kırılırken, yağmurun ve rüzgarın etkisiyle beraber bu kayalar ortaya çıkmıştır.

Varna otobüs terminalinden 43 numaralı otobüsü kullanıp, son uraktan indikten sonra kısa bir yürüyüşün ardından bölgeye ulaşabilirsiniz.

Varna Taş Ormanı (Pobiti Kamani)
Varna Taş Ormanı (Pobiti Kamani)

Varna Tarih Müzesi

Varna müzelerinden biri olan Tarih Müzesi, 1969 yılında kurulmuştır. 3 bölümden oluşan müzenin birinci bölümünde; Varna’nın kültüren, ekonomik ve endüstriyel açıdan gelişimini anlatan eserler bulunmaktadır. Varna gezilecek yerler listesindeki müzenin ikinci katındaki salonda Varna’nın uluslararası bir yerleşim bölgesine dönüşürken geçirdiği süreçler anlatılmaktadır. Son katta ise Varna’nın özgürlük mücadelesi konu edinmektedir.

Varna şehrinin tarihini detaylı bir şekilde öğrenebileceğiniz Varna Tarih Müzesi, 41 Maria Luisa Blvd adresinde yer almaktadır. Pazartesi günleri haricinde ziyaret edebileceğiniz müzenin giriş ücreti, 4 Levadır.

Varna Tarih Müzesi
Varna Tarih Müzesi

Varna Etnografya Müzesi

1860’lı yıllarda inşa edilen tarihi binada, Bulgaristan ve Varna tarihi hakkında bilgiler vermektedir. 1974 yılında açılan Etnografya Müzesi, şehrin geçim kaynaklarından olan balıkçılık, hayvancılık ve çiftçilik gibi uğraşların detaylı bilgilerinin sunulduğu bir yerdir.

Giriş ücreti 4 Leva olan müze, Pazar ve Pazartesi günleri haricinde ziyaret edilebilmektedir.

Varna Etnografya Müzesi
Varna Etnografya Müzesi

Aladja Manastırı

Varna şehir merkezinin 14 kilometre kadar kuzeyin yer alan Aladja Manastırı, Ortodoks Hıristiyanlar tarafından mağara taşlarının içerisine açılan oyuklar ile oluşturulmuştur. 12.yüzyılda yapıldığı düşünülen ve 18.yüzyıla kadar aktif olarak kullanılan Aladja Manastırı’nın Kutsal Üçlü olarak bilinen Holy Trinity’e ithaf edildiği düşünülmektedir.

Deniz seviyesinden 40 metre kadar yukarıda bulunan manastır içerisinde kilise, azizlerin mezarları, mutfak ve keşiş odaları bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca bu manastırın yakınlarında 5.yüzyılda yapıldığı düşünülen bir başka eski manastırın kalıntıları da bulunmaktadır.

Varna Aladja Manastırı
Varna Aladja Manastırı

Belogradchik Kalesi

Belogradchik Şatosu veya Belogradchik Kalesi olarak bilinen tarihi yapı, Bulgaristan’ın en iyi korunmuş Ortaçağ kalelerinden biridir. İlk olarak gözetleme kulesi olarak yüksek bir tepenin üzerine inşa edilen Belogradchik, 14.yüzyılda Bulgar Çarı Ivan Stratsimir tarafından savunma amaçlı bir kale olarak düzenlenmiştir.

Doğal bir koruma alanı olan bölgedeki Belogradchik Kalesi, Osmanlı Devleti tarafından ele geçirilmiş ve 19.yüzyıla kadar genişletilerek kullanılmaya devam etmiştir.

Varna Belogradchik Kalesi
Varna Belogradchik Kalesi

Vladislav Varnenchik Parkı ve Müzesi

10 Kasım 1444 tarihinde Varna Savaşı olarak bilinen Haçlı-Osmanlı savaşına ithafen hazırlanan Vladislav Varnenchik Parkı ve Müzesi, Kral Vladislav Varnenchik (III. Władysław) onuruna inşa edilmiştir. Müzede savaşa ilişkin çeşitli modeller ve park içerisinde de çeşitli anıtlar sergilenmektedir.

Macar, Leh, Eflak ve çeşitli Balkan milletlerinden oluşan Haçlı Ordusu, Vladislav Varnenchik önderliğinde Sultan II.Murat önderliğinde Osmanlı Ordusu ile Bulgaristan’ın Varna şehri yakınlarında savaşmışlardır. Savaş, Osmanlı Devleti’nin kazanmasıyla sonuçlanırken bunun sonucu olarak Mora ve Bulgaristan Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girmiştir. Varna Savaşı, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki otoritesinin artmaya başladığı savaş olarak da bilinmektedir. Park ve müze, Varna gezilecek yerler listesindeki görülmeye değer noktalardandır.

Varna Vladislav Varnenchik Parkı ve Müzesi
Varna Vladislav Varnenchik Parkı ve Müzesi

Varna gezilecek yerler listesi dışında Bulgaristan’ın başkentindeki turistik noktaları öğrenmek için Sofya Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir