Madagaskar Gezilecek Yerler

Dünyanın en büyük dördüncü adası olan Madagaskar, Afrika katısına bağlı bir ülkedir. Hint Okyanusu’nun batı tarafında yer alan Madagaskar, Mozambik Kanalı ile Afrika ana kıtasından ayrılmaktadır. Bu yazımızda Madagaskar gezilecek yerler listesinden genel özelliklerine kadar bilgiler derledik.

Marco Polo’nun anılarında Madagaskar’dan ”Afrika’da tarifsiz zenginliğe sahip bir ada” şeklinde bahsedilmektedir. Karışıklık sonucunda ülkeye, Somali’deki Modagişu şehrinin farklı bir okunuşu olan Madageiscar denilmiştir. Marca Polo tarafından bu isim, yıllar boyu kullanılınca ada bu şekilde anılmaya devam etmiştir.

Keşfedilmesinden önce sık ormanlarla kaplı olan ülke, nüfusun artmasıyla beraber bu ormanların birçoğunu kaybetmiştir. 2014 yılı istatistiklerine göre adanın nüfusu 23 milyon civarındadır. Bununla beraber ülkenin resmi dili Malgaşça ve Fransızca’dır. Madagaskar nüfusunun yarısı, animizm ve atalara tapınma gibi yerel dinlere inanmaktadır. Yerel dinlerin ardından %41 oranında Hıristiyanlık gelmektedir.

Malgaşça dilinde ”Binlerin Şehri” anlamına gelen Antananarivo, Madagaskar’ın başkenti ve en büyük şehridir. Kısaca Tana olarak da söylenen Antananarivo, ülkenin politika, ekonomi, eğitim ve kültür alanlarında merkezidir.

Madagaskar’a Ne Zaman Gidilir?

Madagaskar Gezilecek Yerler
Madagaskar Gezilecek Yerler

Ülke genelinde coğrafi konumdan kaynaklı olarak farklı iklimler yaşanmaktadır. Ülke, genel olarak Kasım ve Nisan aylarında sıcak ve yağışlı olmaktadır. Mayıs ve Ekim dönemi ise kurak ve soğuk bir hava hakim olmaktadır. Ülke genelinde yıllık sıcaklık ortalaması 25 derecedir. Hava durumu konusunda ülkenin doğu sahillerinin belli dönemlerde tropikal fırtınalara yakalandığının unutulmaması gerekir. İstanbul’dan Madagaskar’a zaman zaman Türk Hava Yolları tarafından direkt uçuşlar düzenlenmektedir.

Madagaskar Gezilecek Yerler

Madagaskar gezilecek yerler listesi, doğal güzelliklerden oluşmaktadır. Ufak adaları, sahilleri, küçük yerleşim yerleri ve yemyeşil ormanlarıyla farklı bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler, Madagaskar gezilecek yerler listesini deneyebilir.

Nosy Be Adası

Nosy Be Adasi Madagaskar

Madagaskar’ın kuzeybatısında bulunan Nosy Be Adası, ülkenin en turistik bölgesidir. 320 kilometrelik bir alana sahip olan Nosy Be Adası’nın nüfusu, 80 bin civarındadır. Malgaşça dilinde ”büyük ada” anlamına gelen Nosy Be, Fransız sömürgesi döneminde Assada olarak bilinmekteydi.

Mozambik Kanalı’nda bulunan Nosy Be Adası’nın etrafında Nosy Komba, Nosy Mitsio, Nosy Sakatia, and Nosy Tanikely adında küçük adalar bulunmaktadır. Adada kurbağa ve bukalemun türlerinin ender görülen cinsleri yaşamaktadır. Ayrıca adanun çevresinde oldukça ender rastlanan bir balık türü olan Omura Balinaları yaşamaktadır.

Tropik bir iklima sahip olan Nosy Be Adası, Aralık-Ocak-Şubat döneminde sıcak ve nemlidir. Madagaskar’da her şey dahil konseptinde hizmet veren tatil yerleri, sadece bu adada bulunmaktadır. Bu nedenle ülke turizminin ön planda olduğu yer, burasıdır.

Nosy Be Adası’nda bulunan Fascene Havaalanı’na Avrupa’dan Corsairfly, Air Madagascar ve Air Italy firmalarının direkt uçuşları bulunmaktadır.

Île Sainte-Marie Adası

Nosy Boraha Adasi Madagaskar

Madagaskar’ın doğu tarafında bulunan Île Sainte-Marie, Nosy Boraha Adası olarak da bilinmektedir. Kambur Balinaların geçiş güzergahında olan adanın idari bölgesi, Analanjirofo’dur. 30 bin civarında bir nüfusa sahip olan ada, korsan efsaneleri ve köpekbalıklarının bölgesine yapılan dalışlar ile ünlüdür.

Antsiranana

Antsiranana Madagaskar

Madagaskar Adası’nın en kuzeyindeki Diana Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Antsiranana şehri, yaklaşık 120 binlik bir nüfusa sahiptir. Ülkenin en önemli limanlarından biri, bu şehirde yer almaktadır. 1974 yılına kadar Fransız Silahlı Kuvvetleri’nin askeri üssü olarak kullanılan şehir, günümüzde ülkenin gezilecek yerlerinden biri haline gelmiştir.

Mahajanga

Mahajanga Madagaskar

Madagaskar’ın kuzeybatısında yer alan Boeny Bölgesi’ndeki Mahajanga şehrinde 250 bin civarında kişi yaşamaktadır. Malgaşça dilinde ”Çiçekler Şehri” anlamına gelen Mahajanga, ülkenin en büyük ikinci limanına sahiptir.

Toamasina

Toamasina Madagaskar

Madagaskar’ın doğu tarafında yer alan Toamasina Bölgesi’nin aynı adı taşıyan şehri Toamasina, 280 bin civarında bir nüfusa sahiptir. Başkent Antananarivo’ya 215 kilometre uzaklıkta yer alan şehir, coğrafi olarak doğal bir liman görevi görmektedir. 1927 ve 1986 yıllarında yaşanan şiddetli fırtınalar ile hemen hemen tamamen yok olan şehir, yeniden kurulmuştur.

Isalo Ulusal Parkı (Ranohira)

Isalo Ulusal Parki Madagaskar

Madagaskar’ın güneybatısındaki Ihorombe bölgesinde bulunan Isalo Ulusal Parkı’na en yakın şehirler Ranohira, Toliara ve Ihosy’dir. Kumtaşı oluşumları, derin kanyonlar, otlaklar ve palmiye ağaçlarıyla çevrili vahalarla öne çıkan Isalo Ulusal Parkı, 1962 yılında kurulmuştur.

Ranohira şehrinden rehber ve eşyalarınızı taşıyacak hamalları kiralayabilirsiniz. Park içerisindeki trekking alanları; birkaç saatten bir haftaya kadar değişebilmektedir. Park içerisinde doğal yüzme havuzları, turistlerin ilgisini en çok çeken yerlerin başında gelmektedir.

Ranomafana Ulusal Parkı (Fianarantsoa)

RanomafanaUlusalParki Madagaskar

Fianarantsoa şehrine yakın bir konumda bulunan Ranomafana Ulusal Parkı, Madagaskar’da gezilmesi gereken turistik yerlerden bir tanesidir. Bazı ender bitki ve hayvan türlerine de ev sahipliği yapan Ulusal Park, 41.600 hektardan oluşan tropikal yağmur ormanını kapsamaktadır. Madagaskar’ın biyolojik çeşitliliğini korumak için 1991 yılında kurulan Ranomafana Ulusal Parkı, Yağmur Ormanları Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır. Parkın bitişinde, 2003 yılında kurulan ve Stony Brook Üniversitesi tarafından yönetilen biyolojik araştırma merkezi Centre Val Bio bulunmaktadır.

Park içerisinde yaşayan lemur türlerinin bazıları, son derece ender görünmektedir ve koruma altındadır. Parka yakın bir konumda bulunan Ranomafana Köyü’nde turistler için oteller bulunmaktadır. Ayrıca parka giden ana yolun kenarında kamp kurabilir veya biyolojik araştırma merkezi Center Val Bio’da konaklama yapmanız mümkündür.

Tsingy de Bemeraha Ulusal Parkı (Melaky)

Tsingy de Bemaraha Milli Parki Madagaskar

Madagaskar’ın Melaky Bölgesi’nde yer alan Tsingy de Bemeraha Milli Parkı, Taş Ormanları olarak da bilinmektedir ve ülkenin turistik olarak en popüler yerlerinin başında gelmektedir. Büyük Tsingy ve Küçük Tsingy olarak iki jeolojik oluşumun bulunduğu Milli Park, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Yeraltı sularının yüksek yaylaları aşındırmasıyla birlikte oluşan karstik platolar, görülmeye değerdir. Türkçe’deki anlamı ”çıplak ayakla yürünemez topraklar” olan bölge, çok sayıda ender bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Masoala Ulusal Parkı

Masoala Ulusal Parki Madagaskar

Madagaskar’ın kuzeyindeki Masoala Milli Parkı, ülkenin en büyük koruma alanıdır. Büyük bir kısmı Sava Bölgesi’nde bulunan parkın bir kısmı da Analanjirofo Bölgesi’ndedir. 2.300 metrekarelik yağmur ormanı ve 100 metrekarelik deniz parkının oluşturduğu Masoala Ulusal Parkı, 1997 yılında kurulmuştur.

Farklı bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan Masoala Ulusal Parkı’nda Tampolo, Ambodilaitry ve Ifaho isimlerini taşıyan üç adet deniz parkı bulunmaktadır. Madagaskar’ın en ilgi çekici sualtı ortamlarına sahip olan bu bölgeler, şnorkelle dalış ve sörf için uygun bölgelerdir. Ayrıca her yıl Temmuz-Eylül arası göç döneminde Kambur Balinalar buradan geçmekte ve üreme alanı kullanmaktadır.

Masoala Ulusal Parkı’na Maroantsetra ve Antalaha kasabalarından ulaşım sağlamak mümkündür.

Andasibe-Mantadia Milli Parkı (Moramanga)

Andasibe Mantadia Milli Parki Madagaskar

Madagaskar’ın doğusunda Alaotra-Mangoro Bölgesi’nde bulunan Andasibe-Mantadia Milli Parkı, başkent Antananarivo’ya 150 kilometre uzaklıktadır. Yüksekliği 800 ile 1260 metre arasında değişen bölge, genel olarak nemli bir iklime sahiptir. Yılın büyük bir bölümünü yağışlı olarak geçiren Andasibe-Mantadia Milli Parkı’nda lemur türleri başta olmak üzere çok sayıda endemik türde canlı bulunmaktadır.

Milli Parkı oluşturan yağmur ormanları, 2007 yılında Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilmiştir.

Andringitra Milli Parkı

Andringitra Milli Parki Madagaskar

Madagaskar’ın Haute Matsiatra Bölgesi’nde yer alan Andringitra Milli Parkı, 1969 yılında kurulmuştur. Atsinanana Yağmur Ormanları’nın bir parçası olan park, 2007 yılında Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

1927 yılında park içerisinde dağlık alan, Önemli Doğa Koruma Bölgesi ilan edilmiştir. Ovanın üzerinde yükselen Andringitra Dağları’nın büyük bir yer kapladığı Andringitra Milli Parkı içerisinde hayvancılık yapan Bara Halkı, pirinç yetiştiren Bara Hraonga Halkı ve Betsileo Halkı yaşamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum