İzmir Çeşme Gezilecek Yerler

Çeşme Gezilecek Yerler hakkında detaylı bilgi bu yazıda sizlerle. İzmir’in ilçelerinden biri olan Çeşme doğal güzellikleri, festivalleri ve ünlü isimlerin tatil yeri tercihlerinden olması ile bir hayli popüler tatil beldelerimizdendir. Bir rivayete göre adını sahip olduğu fazla sayıdaki çeşmelerden almıştır ve aynı adı taşıyan Çeşme Yarımada’sının sınırları içinde Akdeniz iklimine sahip tatil gölgesidir.

Ege Denizi, Urla ve Karaburun ilçeleriyle çevrili olan Çeşme’nin nüfusu, 2014 yılı itibariyle 40.000 civarındadır. İzmir’e 1 saat mesafede bulunan Çeşme’ye ulaşım oldukça kolaydır. İzmir’den Çeşme’ye sık aralıklarla otobüs kalkmaktadır. Şehirdeki bütün turistik noktalar için İzmir Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İzmir Çeşme Gezilecek Yerler

Çeşme özellikle yaz turizminin yoğun olarak yaşandığı bölgelerden biridir. Çeşme’nin birbirinden güzel plajları, yaz boyunca turistlerin akınına uğramaktadır. Bununla birlikte festivaller de bölgeye gelen turist sayısını olumlu yönde etkilemektedir. İzmir Çeşme gezilecek yerler listesine alt kısımdan göz atabilirsiniz:

İzmir Çeşme Gezilecek Yerler
İzmir Çeşme Gezilecek Yerler

Çeşme Kalesi

Tarih meraklılarının büyük ilgisini çeken Çeşme Kalesi Osmanlı Padişahı II. Bayezid döneminde 1508 yılında yapılmıştır. Kale, Çeşme gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardandır.

Kalenin önünde bütün ihtişamıyla Kaptan-ı Derya heykeli bulunmaktır. Osmanlı mimarisini yansıtan Tarihi Çeşme Kalesi’nin içinde Çeşme Müzesi yer almaktadır. 1965 yılında Topkapı Sarayı’ndaki silahların getirilmesi ile silah müzesi olarak açılan Çeşme Müzesi’nde Ildırı Antik Kenti kazısında çıkan tarihi eserler sergilenmektedir. Topkapı Sarayı’ndan getirilmiş olan silahlar kalenin içindeki nemden dolayı zarar göremeye başladığı için başka bir müzeye aktarılmıştır. Müzede kazılardan çıkartılmış tanrı ve tanrıça heykelleri turistlerin özellikle ilgisini çekmektedir.

Müzeye giriş 20 TL’dir.

Çeşme Kalesi
Çeşme Kalesi

Şifne Kaplıcaları

Çeşme’de gitmişken uğramadan geri dönülmemesi gereken yerlerden biri de Çeşme’nin kuzeyinde yer alan Şifne Körfezindeki yarımadanın içinde bulunan Şifalı Şifne Kaplıcalarıdır. Romatizma, idrar yolu enfeksiyonları ve egzama ya da sedef gibi alerjen cilt hastalıklarına iyi gelmesi sebebiyle daha çok sağlık turizmini tercih edenlerin ilgisini çekmektedir.

Çeşme’nin kışında ziyaretçi çekmesini sağlayan bu şifalı sulardan faydalanabilmeniz için çok sayıda tesis ve konaklama imkânları bulunmaktadır. Bu tesislerin ücretlendirmeleri farklılık göstermektedir. Eğer körfezde konaklamayacak Çeşme Merkezden ziyarete gidecekseniz ulaşım kesinlikle çok kolay; merkezden Ildırı’ya giden dolmuşlar ya da taksilerle rahatlıkla şifalı sulardan faydalanabilirsiniz.

Şifne Kaplıcaları
Şifne Kaplıcaları

Kanuni Kervansarayı

Şimdilerde otel olarak kullanılan bu Osmanlı mimarisi 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. O dönemde daha çok yabancı tüccarların konakladığı Kervansaray Çeşme’de ilgi çekici mekânlardan biridir. Tarihin içinde konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için oldukça uygun bir oteldir. Çeşme gezilecek yerler listesindeki kervansarayın içinde alışveriş yapılabilecek hediyelik eşya dükkânları yer almaktadır.

Kanuni Kervansarayı
Kanuni Kervansarayı

Çiftlikköy ve Pırlanta Plajı

Çeşme’nin birçok plajının yanında en ünlü iki plajıdır. Çeşme merkeze 10 dakika mesafede olan bu plajlardan Pırlanta Plajı Mavi Bayraklı güzelliği tescillenmiş suyu sığ ve pırılpırıl çocuklar için de oldukça uygun bir plajdır. Diğer ucunda Altınkum halk plajı vardır ve iki plajı Çiftlikköy birbirine bağlar bu plajların etrafında çok sayıda otel yer almaktadır ve bu bölgeler kamp yapmayı seven tatilciler için oldukça uygundur.

Çiftlikköy ve Pırlanta Plajı
Çiftlikköy ve Pırlanta Plajı

Aya Yorgi Koyu

Çeşme merkeze 1 km uzaklıktaki gündüz doğal güzelliğine gece cluplarının eğlencesine doyamayacağınız koy eğlenceyi seven tatilciler için harika bir seçimdir. Beach ve cluplarıyla hizmet veren pek çok tesise sahiptir. Çeşme’yi gezerken kesinlikle unutulmaması yerlerden olan Ayayorgi Koyu dingin suyu ve eğlencesiyle popülerliğini sürekli arttırmaktadır. Aya Yorgi Koyu, Çeşme gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardandır.

Aya Yorgi Koyu
Aya Yorgi Koyu

Alaçatı

Birçok insanın Eda Taşpınar’dan tanıdığı Alaçatı, Çeşme denince akla ilk gelen yerlerden olmayı başarmış şöhretli tatil bölgelerinden biridir. Denizinin dalgası ve rüzgârı sörf yapmayı seven tatilciler için Alaçatı’yı oldukça uygun bir adres yapmakta. Çeşme gezilecek yerler listesindeki Alaçatı Dünya çapında sörf merkezine gelmiş ve ‘Dünya Avrupa ve Türkiye Wind Surf Şampiyonaları’na ev sahipliği yapmaktadır.

Alaçatı taş evleri ve dar sokakları ile masal diyarını anımsatan renklere sahip ayrıca gece hayatı oldukça hareketli bir tatil bölgesidir. Özellikle rakı-balık restoranlarına ve Rum evlerinin restore edilmesi ile pansiyona çevrilmiş konaklama yerlerine kesinlikle uğramalısınız. Cumartesi günü kurulan Alaçatı pazarına yolunuz düşerse etraflıca gezmeyi ihmal etmeyin.

Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Çeşme Alaçatı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Alaçatı
Alaçatı

Tanay Tabiat Parkı

Ilıca Plajının yanı başında yer alan yeşilin ve mavinin birleştiği doğal şölenlerden biri olup doğa yürüyüşleri, piknik ve foto safari için oldukça uygun bir alandır.

Çeşme gezilecek yerler listesindeki Tanay Tabiat Parkı Çeşme ve Alaçatı’ya oldukça yakın bir mesafededir. Denizin ve yeşilin içinde aynı anda bulunmak isteyen tatilcilerin vazgeçilmez uğrak yeridir.

Tanay Tabiat Parkı
Tanay Tabiat Parkı

Ayios Haralambos Kilisesi

Adını Kutsal Şehit Aziz Harlambos’tan alan kilise 1830 yılında Çeşme’de Rumların yoğunluklu olduğu bölgede inşa edilmiş ve o yıllardan ayakta kalmayı başarmış Çeşme’nin tek kilisesidir. Kilise, Çeşme gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardandır.

Ayios Haralambos Kilisesi
Ayios Haralambos Kilisesi

Çeşme’de Kalınacak Yerler

Yaz sezonunda hayli kalabalık olan Çeşme’de konaklamak için çok sayıda otel, pansiyon ve butik otel mevcuttur. Fakat önceden rezervasyon yaptırmak yer bulamama ihtimaline karşı çok önemlidir. Rezervasyon yaptırma fırsatınız olmadıysa ve Çeşme merkezde kalacak yer bulamadıysanız Çeşmeye çok yakın mesafede olan Alaçatı rengarenk taş evleri ve butik otelleriyle turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Masal yeri gibi bir dinlenme keyfi sunan Alaçatı’nın aksine tatilcilerin bütçesine daha uygun konaklama imkânı sunan Ilıca’da Çeşme merkeze yakınlığı ile tercih edilmektedir.

Bütçeye Uygun Birkaç öneri: Akpınar Otel, Marigold Hostel, Ilıca Family Hostel. Çeşme Otelleri veya Alaçatı Otelleri konaklama için farklı bütçelerle fırsatlar sunmaktadır.

Çeşme'de Kalınacak Yerler
Çeşme’de Kalınacak Yerler

Çeşme’de Ne Yenir?

Sağlıklı ve lezzetli olmayı bir arada başaran Ege Mutfağı kekikli zeytinyağlı tabi ki bol zeytinli kahvaltılarına ve zeytinyağı ile yapılmış Türk mutfağı lezzetlerine sahiptir.

Çeşme’de de tipik Ege mutfağı kültürü hakimdir. Çeşit çeşit mezeleri ve farklı kültürlerin izlerini taşıyan lezzetleri ile tadı ziyaretçilerinin damaklarında kalmayı başaran bir özelliğe sahiptir Çeşme sofraları. Çeşme gezilecek yerler listesini tamamlarken yöresel yiyecekler konusunda birçok seçeneğiniz bulunmaktadır.

İzmir’in meşhur bayozu ve kumrusu Çeşme’de es geçilmeyecek tatların başında yer alır.

Çeşme deniz kenarı balık restoranları ile yürüyüşlerinizde iştahınızı açacak kokuları sokaklara taşımaktadır.

Çeşme’ye gidince alsa ıskalanmaması gereken lezzetlerden biri de tabi ki sakızlı dondurmadır. Çeşme merkezde Rumeli ve Alaçatı’da İmren sakızlı dondurmalarıyla meşhur yerlerdir.

Çeşme’de özellikle de merkezinde hamur işleri yaygın lezzetlerdendir. Özellikle merkez fırında satılan tahinli çörek sabah kahvaltısında denenmesi gereken lezzetlerden olup yine merkezde gözleme ve lokma satan yerlere rastlamak da mümkündür.

Lezzet önerileri: Fava Restoran, Ferdi Baba Restaurant, Pla’ce, Zeytinaltı

Çeşme'de Ne Yenir?
Çeşme’de Ne Yenir?

Çeşme Gece Hayatı 

Çeşme barları, diskoları ve sabaha kadar susmayan müziği ile oldukça canlı bir gece hayatına sahiptir.

Her zevke hitap eden eğlenceleri Çeşme’nin sevilen bir gece hayatına sahip olmasında büyük etkili olmuştur. Çeşme gezilecek yerler listesini tamamlarken akşamları eğlenebileceğiniz birçok seçeneğiniz vardır.

Pahalıdan ucuza her türlü bütçeye hitap eden gece hayatının en güzel detayları şüphesiz meydandaki seyyar buzbadem ve midye satıcılarıdır. Buzbadem ve midye akşam çarşıda gezerken mutlaka denenmesi gereken sokak lezzetleridir.

Çeşme Gece Hayatı 
Çeşme Gece Hayatı

Çeşme Festivalleri

Çeşme gezilecek yerler listesiyle olduğu kadar hem ulusal hem de uluslararası ölçekte düzenlediği festivallerle adını duyurmaktadır. Uluslararası Deniz Şenliği ve Müzik Festivali ile birlikte Alaçatı Ot Festivali de bir hayli ilgi görmektedir.

Uluslararası Çeşme Müzik Festivali, her yıl kalenin içerisinde yapılmaktadır.

Çeşme Müzik Festivali için çok renkli ve sanata doyuran sadece müzikle sınırlı olmayan iki hafta süren şenlik diyebiliriz. Bu iki haftalık sürede çeşitli ülkelerden katılım sağlayan sanatçıların konserleri yanında resim sergileri ve yöresel tatların tanıtıldığı stantlarda sanatseverlerin ilgisini çekmektedir.

Her yıl Temmuz ayında gerçekleşen bu festivali eğer yolunuz Çeşmeye düştüyse kaçırmamalı açık havada müziğin keyfini çıkarmalısınız.

Uluslararası Deniz Şenliği ve Müzik Yarışması: Temmuz
Çeşme Festivali: 2-7 Temmuz
Alaçatı Ot Festivali: Nisan
Kurtuluş Şenliği: Eylül

Çeşme Festivalleri
Çeşme Festivalleri

Çeşme’ye Nasıl Gidilir? Ulaşım

Çeşme gezilecek yerler listesinin bazı büyük şehirlere uzaklığı, şu şekildedir:

İzmir-Çeşme: 88 Kilometre
İstanbul-Çeşme: 650 Kilometre
Ankara-Çeşme: 670 Kilometre
Antalya-Çeşme: 540 Kilometre

İstanbul’dan Çeşme’ye en hızlı ulaşım aracı, deniz uçağıdır. Yakın zamanda üretilen bu alternatif ulaşım şekli, Seabird Havayolları tarafından verilmektedir. İstanbul’dan Çeşme’nin Alçatı beldesine 1 saat 40 dakikada varmanız mümkündür. Bu yolculuğun fiyatı, 750 TL ile 2.000 TL arasında değişmektedir.

Seabird Havayolları: 0 212 310 23 30

Otobüsle Çeşme’ye gitmek için özellikle yaz aylarında bolca alternatif olmaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden Çeşme’ye direkt otobüs bulabilirsiniz. İzmir’den ise yaz döneminde 20 dakikada bir, kış döneminde 45 dakikada bir Çeşme’ye otobüs kalkmaktadır. Çeşme’den Ilıca, Alaçatı, Dalyan, Çiftlikköy, Şifne gibi beldelere gitmek için ilçe merkezinden kalkan dolmuşları kullanabilirsiniz. Çeşme ilçesinin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Çeşme’ye uçakla gitmek için en yakın yer, İzmir’dir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na ulaştıktan sonra otobüslerle çeşmeye kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çeşme'ye Nasıl Gidilir? Ulaşım
Çeşme’ye Nasıl Gidilir? Ulaşım

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum