Çanakkale Aynalı Çarşı

Çanakkale’nin türkülerin konu olan Aynalı Çarşı 1890 yılında Çanakkale’nin önde gelen Musevilerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılmış kapalı çarşıdır.

Çarşı adını zannedilenin aksine içerisinde aynalar bulunmasından almamaktadır. Eskiden çarşı içerisinde atlar için süs ve koşum eşyalarının yapıldığı dükkanlar bulunmakta ve bu dükkanlarda adın ayna denilen at gözlükleri de çok fazla üretilmekteydi. Aynalı Çarşı adının bu ayna adı verilen at gözlüklerinden almaktadır.

Çarşı, 1915 yılında yapılan Gelibolu çıkartmasında büyük hasar görmüş ve 1918’den 1921 yılına kadar İngilizler tarafından ahır olarak kullanılmıştır. Uzun yıllar yıkık olarak beklemiş olan çarşı daha sonraları onarılmış ve içerisine 14 dükkan yapılmıştır.

Çarşı, bu günkü görünümünü 1967 yılında Sadi Fenercigil tarafından yürütülen temizleme ve onarım çalışması sonucu kazanmıştır.

Aynalı Çarşı
Aynalı Çarşı

Çarşının girişinde kapının üzerinde bir de kitaba bulunmaktadır. İbranice yazılmış kitabenin çevirisi:

Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi İkinci Abdülhamid Efendimiz Hazretleri’nin lütuf ve sahip çıkmalarıyla… Kendilerine bağlı Musevi uyruğundan Eliyau Hallio kullarının çabaları ile yaptırılmış ve gönülce yer tutacak çarşıdır. Yıl Hicri Muharrem 1307 (1889)

Çanakkale’ye yolu düşen herkesin mutlaka görüp tarih kokan havasını soluması gereken çarşının otantik ortamı ve dükkanları ile eski çarşı geleneğini hala yaşatan güzide yerlerden biridir. Çanakkale şehir merkezinde yer alan çarşı her gün sabah 8 buçuktan akşam 10’a kadar ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Aynalı Çarşı Sözleri

Çanakkkale içinde aynalı çarşı
Ana ben gidiyorum düşmana karşı… Ah gençliğim eyvah…

Çanakkale üstünü duman bürüdü
On üçüncü fırka harbe yürüdü… Ah gençliğim eyvah

Çanakkale içinde bir uzun selvi.
Kimimiz nişanlı, kimimiz evli… Ah gençliğim eyvah…

Çanakkale içinde bir dolu testi
Analar babalar mektubu kesti…Ah gençliğim eyvah

Bölgedeki bir başka turistik ve tarihi noktayla ilgili bilgi almak için Çanakkale Şehitliği Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir