Gaziantep Rumkale

Gaziantep’in Yavuzeli İlçesi’nin Kasaba köyü yakınında dik bir yamaçta kurulmuş olan Rumkale doğa ile uyumlu mimari yapısı ile dikkat çekmektedir. Şehir merkezinden kalkan toplu taşıma araçları ile kolay ve kısa bir yolculuk sonrası ulaşılan Rum Kale iki bölümden oluşmaktadır.

Rumkale’nin birinci bölümü batı ve kuzey yönündeki doğal kayaların yontulması sonucu oluşturulmuş doğal surlardan meydana gelmektedir. İkinci bölümünde ise bu doğal surların üzerine inşa edilen sert kesme taşlarla oluşturulan sur duvarları bulunmaktadır. Rum Kale dikdörtgen bir yapıya sahip 7 burçtan ve mazgal pencerelerden oluşmaktadır.

Rumkale Gezilecek Yerler

Rumkale doğu ve batı olarak iki ana kapıdan oluşmakta ayrıca doğu girişi Fırat nehri batı girişi Merzimen Çayı üzerinden kara ile bağlantı sağlamaktadır. Ayrıca bölge içerisinde bu gün görülebilen kalıntılar arasında Şair Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı bulunmaktadır.

Gaziantep Rumkale
Gaziantep Rumkale

Şair Aziz Nerses Kilisesi

Kale içerisinde güney yönünde bulunan kilise 1173 yılında Şair Aziz Nerses tarafından yaptırılmıştır. Gotik tarza yapılan kilise dikdötgen yapılı, üç nefli ve üç apsislidir. Kilisenin doğu cephesinde birbirine benzer kabartmalara sahip iki levha bulunmaktadır .

Barşavma Manastırı

13. Yüzyılda Yakubi azizi Barşavma tarafından kendi adına inşa edilmiş olan manastır kalenin kuzey bölümünde yer almaktadır. Birbirine bitişik iki bölümden oluşan manastırın bazı bölümleri günümüze kadar gelebilmiştir.

Gaziantep Rumkale 2

Bölge, Hristiyanlar için ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü rivayete göre Hz. İsa’nın havarilerinden Yuhanna burayı kendisine mesken edinmiş ve İncil’in nüshalarını çoğaltmıştır.

Şehirdeki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için Gaziantep Kalesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum