Giresun Kalesi

Giresun şehir merkezinde bulunan Giresun Kalesi, kenti ortadan ikiye bölen bir yarımadanın üzerinde bulunmaktadır. Yarımadanın en üzerindeki kaleye çıkmak için 500 metrelik parke ve betondan oluşan bir yol kullanılmaktadır.

Giresun Kalesi

Kale Mahallesi’nde yer alan yapı, şehrin en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri olmakla beraber, oldukça güzel bir manzaraya da sahiptir.

Kalenin kim tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmemekle birlikte, M.Ö. 2.yüzyılda Pontus Kralı 1. Farnakes tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Kalenin sur ve saray kalıntıları günümüze ulaşmıştır. Kalenin içinde oyulmuş taş mağaralar ve tapınak yerleri bulunmaktadır.

Şehri çevreleyerek kuzeydoğu yönünde uzanan kalenin duvarları, büyük kaba taşlardan örülmüştür. Bir kısmı Kültür Bakanlığı’nca restore edilen surlar, güzel bir manzara sunmaktadır.

Giresun Kalesi
Giresun Kalesi

Kalenin en önemli özelliklerinden biri ise Kurtuluş Savaşında büyük yararlılıklar gösteren ve Atatürk’ün koruma komutanlığını yapan Gazi Osman Ağa’nın (Topal Osman Ağa) mezarının burada bulunmasıdır. Giresun’daki bir başka turistik nokta için Giresun Adası başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir