Karabük Yenice Gezilecek Yerler

Karabük ilinin mütevazı ilçelerinden biri olan Yenice, Karabük Yenice gezilecek yerler listesindeki ormanları ile ön plana çıkmaktadır. Bölgenin yaklaşık olarak %90’ı ormanlık alanlarla kaplıdır. Yenice ormanları farklı ağaç türlerini barındırması ile adeta açık hava ağaç müzesidir.

İlçe merkezinden Yenice Irmağı geçmektedir. Ayrıca Yenice düz ve ovalık bir alan değil aksine yüksek ve eğimlidir. Genel olarak Karadeniz iklimine sahip olan ilçede Yenice Irmağının geçtiği bölgede mikro klima iklimi hâkimdir. Bu yüzden bu bölge daha ılıman bir havaya sahiptir.

Karabük Yenice Gezilecek Yerler

Yenice ilçesinin neredeyse ormanlarla kaplı oluşu bölge ekonomisini de etkilemiştir. Bölge halkı geneli ormancılık ile uğraşmakta, bölgede mobilya başta olmak üzere birçok orman ürünleri tesisi bulunmaktadır.

Karadeniz mutfağının lezzetlerinin hâkim olduğu Yenice’de başlıca lezzet karalahana yemeğidir. Arıcılığın gelişmiş olduğu bölge yüksek kaliteli balı ile meşhurdu. Ayrıca bu yöreye ait önerebileceğimiz bir lezzet de ceviz helvasıdır. Yenice’yi ziyarete gelen gezginlerin bu lezzetleri denemeden ilçeden ayrılmamalarını tavsiye ederiz.

Yenice ilçesi tarihi özelliklere sahip olan bir bölge değildir. Yenice tarihi hakkında sahip olunan en eski bilgi 1461’li yıllara aittir. O dönem Osmanlı padişahı olan Fatih Sultan Mehmet tarafından Cenevizlilerin elinden alınan Yenice 1953 yılında Zonguldak iline bağlanmış daha sonra 1995 yılında Karabük’e bağlı bir ilçe olmuştur.

Karabük Yenice Gezilecek Yerler
Karabük Yenice Gezilecek Yerler

Trekking – Yürüyüş Parkurları

Yenice’de son dönemde belediye ve kaymakamlığın da katkıları ile orman içinde parkurlar oluşturulmuş ve haritalar basılıp dağıtılmıştır. Doğa yürüyüşü seven ziyaretçilerin keyifli saatler geçirdiği bu parkurları Yenice’yi ziyaret edecek olan gezginlere tavsiye etmekteyiz. Detaylı bilgi için Yenice Ormanları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Karabük Yenice Trekking - Yürüyüş Parkurları
Karabük Yenice Trekking – Yürüyüş Parkurları

Gökpınar Yaylası (Arboretum)

Yenice ilçe merkezine 9 km kadar uzaklıkta bulunan Gökpınar Yaylası 4 hektarlık alanda arboretum (açık hava orman müzesi) olarak belirlenmiştir. Arboretum olması nedeniyle bu alanda araştırma yapan bilim insanlarının sık sık ziyaret ettiği Gökpınar Yaylası 13 çeşit farklı ağaç türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Karabük Yenice gezilecek yerler listesindeki Gökpınar Yaylası Yenice halkının en çok tercih ettiği piknik alanıdır.

Karabük Yenice Gökpınar Yaylası (Arboretum)
Karabük Yenice Gökpınar Yaylası (Arboretum)

Acısu

Yenice ilçe merkezine 30 km uzaklıkta olan mesire yeri buradan çıkan kaynak suyunun şifalı olması ile ünlüdür. Böbrek taşı veya romatizması olan hasların bu şifalı su ile hastalıklarından kurtulduğu söylenmektedir.

Karabük Yenice Acısu
Karabük Yenice Acısu

Şeker Kanyonu

Yenice’yi görmeye gelen ziyaretçilerin mutlaka gidip görmesi gereken kanyonun uzunluğu 7 km iken yüksekliği ise 100-250 metre arasında değişmektedir. Kaya tırmanışı sporu için oldukça uygun olan kanyonun içinden geçen Şeker Çayı nedeniyle adı Şeker Kanyonudur. Karabük Yenice gezilecek yerler listesindeki kanyonun tam konumunu Google Maps bağlantısından görüntüleyebilirsiniz.

Karabük Yenice Şeker Kanyonu
Karabük Yenice Şeker Kanyonu

Süreyya Çamlığı

Piknik ve mesire yeri olarak kullanılan çamlığı Kayadibi bölgesindedir. Çamlığın adı ise İran Şahı Rıza Pehlevi’nin eşi Süreyya’nın yolculuğu sırasında burada dilenmesi ve kahvaltı yapması nedeniyle Süreyya Çamlığı olmuştur.

Karabük Yenice Süreyya Çamlığı
Karabük Yenice Süreyya Çamlığı

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir