Kırşehir Gezilecek Yerler

Kırşehir gezilecek yerler listesiyle ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kırşehir iç Anadolu bölgesinde yer alan ve Türkler şehri fethettikten sonra şehir kocaman bir kırsal alanda geliştiği için ‘kır şehri’ adını alan mütevazı kentimizdir. Tarihi Hitit dönemine kadar uzanan Kırşehir pek çok devlete ev sahipliği yapmış dolu dolu bir geçmişe sahiptir.

Kırşehir’de coğrafi konumu bakımından kışları soğuk yazları ise sıcak ve kurak karasal iklim hâkimdir. Bu açıdan Kırşehir gezinizi yaz başına ayarlamanız gezginlerimize sıcaktan bunalmadan belki hafif yağmurlu bir gezi için tavsiyemiz olmaktadır.

Son yıllarda turist sayısındaki artış Kırşehir’de otel sayılarının da artmasına vesile olmuş ve ziyaretçilerin konaklama seçenekleri artmıştır.

Kırşehir’de Ne Yenir?

Kırşehir'de Ne Yenir?
Kırşehir’de Ne Yenir?

Kırşehir mutfağında bütün İç Anadolu şehirlerinde olduğu gibi toprağında yetişen bakliyat ve et kullanılır. Kırşehir’e yolunuz düştüğünde yöre mutfağından lezzetleri tatmanızı tavsiye ederiz. Özellikle et seven gezginlerin gözü, gönlü ve karnı doyacaktır. Kırşehir’de pek çok restoran bulunmaktadır. Çok meşhur balık restoranları da vardır. Fakat bizim size tavsiyemiz kentin damak tadı ve mutfağına paralel lezzetler sunan Hacı Usta Kebap ve Kaburga’dır. Özellikle kaburga kebabı çok meşhurdur.

Ahilik, Festivaller ve Kırşehir

Ahilik, Festivaller ve Kırşehir
Ahilik, Festivaller ve Kırşehir

Uzun yıllar Anadolu’nun ticari ilişkilerini düzenlemede önemli rol oynamış olan Ahilik teşkilatı 13. Yüzyılda Hacı Bektaşi Veli’nin tavsiyelerinden yola çıkılarak Kırşehir’de kurulmuştur. Esnaf teşkilatı olan Ahilik temelinde karşılıklı dürüstlük, yardımlaşma ve saygıya dayanmaktadır. Bu kültürü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla her yıl Ekim ayında Ahilik Kültürü Haftası organizasyonu düzenlenmektedir. Ahilik Haftası dışında da festivallere sahip olan Kırşehir’de önemli festivallerden biri de ünlü halk ozanımız Neşet Ertaş’ın memleketi olan topraklarda Halk Ozanları Şöleni’dir. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen şölen başta İç Anadolu yöreleri olmak üzere türkülerin yaşatılması için önemli bir etkinliktir. Diğer festivaller; Köme Şenlikleri (Ağustos), Yunus Emre’yi Anma Günü (Eylül), Kaman Ceviz Festivali (Ekim).

Kırşehir Gezilecek Yerler

Kırşehir gezilecek yerler listesinde başta türbe, cami ve medreseler olmak üzere birçok tarihi nokta bulunmaktadır. Bununla birlikte şehrin en önemli doğal güzelliklerinin başında Seyfe Gölü gelmektedir. Aşık Paşa Türbesi, Cacabey Medresesi, Seyfe Gölü ve Mucur Yeraltı Şehri gibi turistik yerleri kesinlikle görmelisiniz. Kırşehir gezilecek yerler listesindeki noktalara, alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Kırşehir Gezilecek Yerler
Kırşehir Gezilecek Yerler

Âşık Paşa Türbesi

Kırşehir Âşık Paşa Türbesi
Kırşehir Âşık Paşa Türbesi

Asıl adı Ali olan Aşık Paşa 10613 beyitlik ‘Garipname’ ile tanınmış olan mutasavvıf şairidir. Aşık Paşa Şeyh Süleyman Türkmani’den tasavvuf tasavvuf bilgileri almış ve Kırşehir’de bir zaviye kurmuştur.

Ankara-Kayseri Karayolu üzerinde bulunan türbe tek katlı ve iki bölümlüdür. Aşık Paşa’nın sandukasının bulunduğu oda kubbeli ve taç kapısı Selçuklu Süsleme Sanatının layığına uygun yapılmıştır. Kırşehir gezilecek yerler listesinde yer alan bu önemli yapı hakkında detaylı bilgi almak için Kırşehir Aşık Paşa Türbesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cacabey Medresesi

Kırşehir Cacabey Medresesi
Kırşehir Cacabey Medresesi

İlk önce gözlem evi ve medrese olarak inşa edilen Cacabey Medresesi yıldızları incelemek için olduğu düşünülen bir fener ve caminin alt katında Cacabey Türbesi bulunmaktadır. Medrese ve Cacabey hakkında detaylı bilgi almak için Kırşehir Cacabey Medresesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Kırşehir gezilecek yerler listesindeki medreseyi, şehir merkezini gezerken ziyaret edebilirsiniz.

Ahi Evran Camii

Kırşehir Ahi Evran Camii
Kırşehir Ahi Evran Camii

Ahilik Teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran adına yapılmış olan cami Kırşehir’in meşhur camilerinden biridir. Kırşehir’e yolunuz düştüğünde görmenizi tavsiye ettiğimiz camide Ahi Evran’ın türbesi de yer almaktadır.

Kırşehir Mucur Yeraltı Şehri

Kırşehir Mucur Yeraltı Şehri
Kırşehir Mucur Yeraltı Şehri

Milattan Sonra 2. Yüzyılda Hıristiyanlık bu bölgede hızla yayılmış Romalılar ve putperestler arasında büyük savaşlar yaşanmıştır. Benzerlerinin Kapadokya’da çokça görüldüğü 3. Ve 4. Yüzyıllardan kalma Hıristiyanların baskı ve zorlamalara karşı kurdukları yeraltı şehirlerinden biri olan Mucur Yeraltı Şehri Kırşehir’deki pek çok yeraltı şehrinden en önemlisi ve Kırşehir gezilecek yerler listesinde es geçmemeniz gereken yerlerden biridir.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

İç Anadolu Bölgesi’nin en eski şehirlerinden biri olan Kırşehir’in Kaman ilçesinde, tarihin en eski zamanlarından kalma tarihi eserlerin sergilendiği Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır.

Kırşehir gezilecek yerler listesinde yer alan müze, Japon Hükümeti’nin “Kültürel Mirası Koruma Projesi” kapsamında Türkiye’ye hediyesidir. Tepelerin ve tarlaların arasında yer alan müzenin en önemli özelliği ise, tarihi kalıntıların çıkarıldığı bölgelere yakın olmasıdır. Ayrıca aynı arsa üzerinde bulunan Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ile birlikte de çalışmalar yürütmektedir. Müze, 830 metrekaresi açık, 470 metrekaresi ise kapalı alan olmak üzere toplamda 1500 metrekarelik alandan oluşmaktadır.

Müze hakkında detaylı bilgi almak için Kırşehir Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Seyfe Gölü

Kırşehir Seyfe Gölü
Kırşehir Seyfe Gölü

Bir kapalı havza gölü olan Seyfe Gölü’nün suyu durdukça tuzlanır ve kış aylarında aldığı bol yağış nedeniyle bu dönemlerde etrafı bataklığa dönüşür.

Seyfe Gölü’nün en önemli özelliklerinden biri nesli tükenen flamingo kuşlarının konakladığı ve 600 binden fazla kuş türünün bulunduğu alan milli park alanı haline getirilmektedir.

Seyfe Gölü 50 ayrı kuş türünün kuluçkaya yattığı 102 kuş türünün barındığı ve yaklaşık 25 kuş türünün göç sırasında uğradığı bir ‘Kuş Cenneti’dir. Bölge zaman zaman kurumaktadır ve durum gölün geleceğini tehdit etmektedir. (Kaynak: NTV) Göl, Kırşehir gezilecek yerler listesindeki en önemli doğal güzelliktir.

Kapucu Camii

Kırşehir Kapucu Camii
Kırşehir Kapucu Camii

Osmanlı döneminde Kapucu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami kesme taştan inşa edilmiş ve Osmanlı mimarisinin özelliklerine sahiptir.

Kırşehir merkezde bulunan Kapucu Cami 1960 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir.

Aflak Baba Türbesi

Kırşehir Aflak Baba Türbesi
Kırşehir Aflak Baba Türbesi

Kırşehir’in Mucur ilçesine Altınyazı (Aflak) köyünde bulunan Aflak Baba Türbesi Selçuklu kümbet mimarisine uygun inşa edilmiştir.

Kare planlı ve taştan yapılmış olan Aflak Baba Türbesi yarısından itibaren sekizgen bir yapıya ve en üst katı külah şeklinde olan bir çatıya sahiptir.

Kesik Köprü

Kırşehir Kesik Köprü
Kırşehir Kesik Köprü

Anadolu Selçuklu döneminde Selçuklu mimari yapısına uygun olarak inşa edilmiş olan köprü Kızılırmak üzerindedir.

Kesikköprü on üç gözden oluşmuş ve kitabesinde yazan bilgiye göre 1248 yılında inşa edilmiştir. Kesik köprü adını yol üzerinde eşkıyaların kervanların yolunu kesmesinden almıştır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir