Uşak Blaundus Antik Kenti

Uşak’ın Ulubey ilçesine bağlı Sülümenli Köyü’nde bulunan Uşak Blaundus Antik Kenti, şehrin gezilecek tarihi yerlerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Tarihi, Helenistik Çağ’a kadar uzanan Blaundus, derin vadilerin çevrelediği yarımada üzerine inşa edilmiştir.

Uşak Blaundus Antik Kenti

1. Derece Sit Alanı olarak tescil edilen Antik Kent, Uşak şehir merkezine 40 kilometre mesafededir. Büyük İskender’in Anadolu seferi yapmasının ardından Makedonya’dan gelenler tarafından kurulan şehir, Roma Dönemi’nde önemi arttırmıştır.

1840’lı yıllarda bölgede bulunan bir yazıt, kentin adının Blaundus olduğunu göstermiştir. Yazıtta, “Blaundeon Makedonon” ibaresi yer almakla birlikte kent ile ilgili bilgiler de verilmektedir.

Büyük İskender’in ölümünden sonra Deokodoslar olarak bilinen 8 generalden Antigonos’un payına düşen kent, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine de girmiştir. Roma Dönemi’nde önemini arttıran Blaundus, Sebaste Piskoposluğu’na bağlanmıştır.

Uşak Blaundus Antik Kenti
Uşak Blaundus Antik Kenti

Kentin kalıntılarından bazıları, günümüze kadar ulaşmıştır. Helenistik Dönem’den kalan kuzey surlarının giriş kapısı kemeri,  darphane bölümleri, idari binalar sur duvarlarının bazı bölümleri, İon tarzındaki mabet kentin ortasında yer alan ve Roma İmparatoru Claudius’un mabedi ve yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum günümüze ulaşan yapılardandır.

Antik kentin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Bölgedeki bir başka turistik nokta için Uşak Ulubey Kanyonu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir