Hakkari Gezilecek Yerler

Hakkari gezilecek yerler listesi, çok sayıda doğal güzelliğin yanında tarihi turistik noktaları da barındırmaktadır. Bu yazımızdan Hakkari ile ilgili genel bilgiler alabilir ve Hakkari gezilecek yerler listesini öğrenebilirsiniz.

Güneydoğu topraklarını derin bir bıçak kesiği gibi yaran Zap Vadisi üzerinde yer alan Hakkari doğuda İran sınırı ve güneyde Irak sınırı ile komşu olup etrafı dağlarla çevrilidir. Bölgenin genelinde karasal iklim hakimdir. Bu yüzden kışları uzun, soğuk ve kar yağışlı çetin bir dönemdir. Yaz dönemi ise oldukça sıcak ve kısadır.

Hakkari bölgesinde yüksekliğe ve eğime bağlı olarak kısa mesafelerde değişiklik gösteren farklı klimatik alanlar bu bölgede çok sayıda farklı türden bitki türünün yetişmesine olanak sağlamıştır. Başta keçi kulağı, kuzu dili, yabani gonca olmak üzere çeşitli bitkilere ev sahipliği yapan Hakkari ayrıca turistik değeri olan bölgeye has bir tür olması ile önemli halk arasında Ağlayan Gelin adı ile bilinen Ters Lale çiçeğinin de evidir.

Hakkari’de temel ekonomik faaliyet hayvancılıktır. Verimli ova ve vadilerine rağmen iklimin çok sert oluşu ve derin vadilerden akan suyun sulama için uygun olmaması sebebi ile geniş çaplı tarla tarımı sadece Yüksekova bölgesinde yapılabilmektedir.

Hakkari Gezilecek Yerler
Hakkari Gezilecek Yerler

Hakkari coğrafi konum nedeni ile tarihin her döneminde önemli bir bölge olmuştur. İran Mezopotamya ve Anadolu üçgeninde yer alan bölge tarihin her döneminde toplumların ilgisini çekmiş ve pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Bölgeye M.Ö 6. Yüzyıl başlarına kadar Urartular hakim olmuş ve zorlu koşullara rağmen güçlü bir örgütlenme gerçekleştirebilmeyi başarmıştır. Bir kısmı günümüze kadar ulaşmış olan sivil ve askeri amaçlı kullanım için kurulmuş Ordu Yolu’nun yaratıcısı olan Urartular M.Ö 560 yılında gerçekleşmiş olan Med saldırısı ile tarihe karışmışlardır.

Pers istilasından Büyük İskender’in İran saldırısına kadar pek çok savaş gören bölgede yazılı olarak bulunan ilk kaynaklar Araplara ait tarih kaynaklarıdır.

Hakkari’de Konaklama ve Yemekler

Pek çok büyük kentten kara yolu ulaşımına sahip bölgeye batıdan kara yolu ile ulaşmak uzun ve yorucu olacağından hava yolu kullanmak isteyen gezginlerimiz öncelikle uçakla Van’a inecekler oradan yaklaşık üç saat süren otobüs yolculuğu ile Hakkari’ye ulaşabileceklerdir.

Hakkari merkezinde çok fazla otel seçeneği bulunmamaktadır. Merkezde birkaç otel bulunmakta bunlarda misafirlerine avantajlı konaklama imkanları sunmaktadır.

Hakkari Konaklama & Yemekler
Hakkari Konaklama & Yemekler

Karasal iklimin hakim olduğu bölgede hayvan yetiştiriciliğinin de yaygın olması ile bölge mutfağı baklagil ve et yemeklerine dayanmaktadır. Hakkari ziyaretiniz sırasında meşhur çorbası gululu denemeden şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca Hakkari’nin meşhur kilimleri ve örme çoraplarından kendinize ve sevdiklerinize gezi hatırası olarak alabilirsiniz

Hakkari Gezilecek Yerler

Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Hakkari, bu açından turistik tarihi yerlere de sahiptir. Kaya resimlerden kalelere ve saraylara kent Hakkari sınırları içerisinde birçok tarihi yer bulunmaktadır. Peri Bacaları, Seyithan Gölü ve Cennet Cehennem Vadisi gibi yerler ise Hakkari’nin doğa turizm noktalarıdır. Hakkari gezilecek yerler listesindeki lokasyonları alt kısımdan öğrenebilirsiniz.

Kaya Resimleri

Hakkari Kaya Resimleri
Hakkari Kaya Resimleri

Hakkari’nin eski bir yerleşim bölgesi olması önemli tarihi eserlerin bu bölgede bulunmasına sebep olmuştur. Bunlardan biri 1938 yılında Cilo-Sat dağlarının Gevarok vadisinde keşfedilen kaya resimleridir. 5000 yıldan daha eski dönemlere ait olduğu düşünülen kaya resimleri mağara turizmi açısından Hakkari gezilecek yerler listesinde önemli bir yerdir.

Dirheler (Dev Evleri)

Hakkari Dirheler (Dev Evleri)
Hakkari Dirheler (Dev Evleri)

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Tirşin Yaylası üzerinde bulunan Dev Evleri yol üzerinde birbirini koruyabilecek şekilde kayalara oyulmuş dev yapılardır. Bu dev tarihi eserlerin Dirheler tarafından Assur saldırılarından korunmak amacı ile ya da yaylaya çıkan sürüleri ve yayla güvenliğini sağlaması için yaptıkları düşünülmektedir.

Urartu Kaya Mezarlığı

Hakkari Urartu Kaya Mezarlığı
Hakkari Urartu Kaya Mezarlığı

2013 yılında keşfedilen Kaya Mezarlığı, Urartular Dönemi’nden kalma bir eser olarak şehrin tarihi yapılardan birini oluşturuyor. 35 metre yükseklikteki mezarlıklar, Hakkari-Van karayolu üzerinde bulunuyor. Urartu Kaya Mezarlığı, Hakkari gezilecek yerler listesinde turizme kazandırılmayı bekleyen yerlerden.+++

Bay Kalesi

Hakkari Bay Kalesi
Hakkari Bay Kalesi

Hakkari Merkeze 7 km kadar uzakta bulunan Bay Kalesi kayalık yüksek bir tepede yer almaktadır. Mimari dokusu zarar gören bu tarihi eserin üst kısmında horasan harcı ve moloz taşlar bulunmuştur. Kale etrafında yapılan çalışmalarda bulunan seramik parçaları, taş süslemeler gibi kalıntılar daha önce burada yerleşim olduğunu kanıtlamıştır. Yapılan çalışmalarda bu bölgede Demir Çağından Orta Çağ sonlarına kadar yerleşim olduğu anlaşılmıştır.

Kelat Sarayı

Hakkari Kelat Sarayı
Hakkari Kelat Sarayı

Şemdinli’ye 17 km uzaklıkta eski ilçe merkezine yakın bir bölgeye yapılmış olan saray günümüzde harabe halindedir. Büyük ölçüde yıkılmış olan saraydan günümüze kadar iki kemer ve bir duvar gelebilmiştir.

Kelat Sarayı’nın ne zaman kim tarafından yaptırıldığı belli değildir.

Koçanis Konak Kilisesi

Hakkari Koçanis Konak Kilisesi
Hakkari Koçanis Konak Kilisesi

Hakkari merkeze 18 km uzaklıktaki Konak Köyünde bulunan kilisenin iç mekanı iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümü dışarı ile doğrudan bağlantılı sahın bölümü ikincisi ise sahından iki kapı ile geçişi sağlanan bema bölümüdür.

Koçanis Konak Kilisesi’nin kuzey cephesi dışında tamamı kesme taştan inşa edilmiş ve kapısı renkli taşlar ile süslenmiştir.

Doğunun mistik dokusunu şehrin her köşesinde hissedeceğiniz Hakkari geziniz sırasında pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış bu toprakların tarihi sizi kendi dünyasına çekecektir.

Cennet Cehennem Vadisi

Hakkari Cennet Cehennem Vadisi
Hakkari Cennet Cehennem Vadisi

Hakkari şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Cilo Dağı’nın doğal güzelliklerinden biri, Cennet Cehennem Vadisi’dir. Vadi, Hakkari gezilecek yerler listesinin doğal güzelliklerinden biridir.

Dev buzullar ve rengarenk çiçeklerle kamplı bu vadi, bölgedeki doğa severler için bulunmaz bir yerdir. Vadinin içerisinden aynı ismi taşıyan bir dere de geçmektedir. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Cennet Cehennem Vadisi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Meydan Medresesi

Hakkari Meydan Medresesi
Hakkari Meydan Medresesi

1701 tarihinde inşa edilen Meydan Medresesi, Hakkari şehir merkezindeki gezilecek yerlerden biridir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1984 yılında restore edilen yapının Hakkari Hükümeti’nin yöneticisi olan İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Medrese, Hakkari gezilecek yerler listesinde şehir merkezindeki noktalardandır. Yapı hakkında detaylı bilgi almak için Meydan Medresesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Peri Bacaları

Hakkari Peri Bacaları
Hakkari Peri Bacaları

Hakkari’nin Kapadokyası olarak bilinen ve Yavuzlar Köyü’nde yer alan Peri Bacaları, aşınma sonucunda oluşmuş doğal yapılardır.

Van ili sınırları içerisinde yer alan bölge, Vanodokya olarak da adlandırılmaktadır.

Seyithan Gölü

Hakkari Seyithan Gölü
Hakkari Seyithan Gölü

Yüksekova ilçesinin Yazılı Köyü’nde bulunan Seyithan Gölü, Cilo Dağı’nın zirvesine yakın bir konumdadır. Hakkari gezilecek yerler listesindeki doğal güzelliklerden biridir.

Berçelan Yaylasıyla iç içe olan Seyithan Gölü, dağ sporları tutkunlarının tercih ettiği yerlerden biridir ve yaz-kış çadır kurulmaktadır. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Seyithan Gölü başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir