Niğde Bor Gezilecek Yerler

Niğde şehir merkezinin 14 kilometre güneyinde yer alan Niğde Bor gezilecek yerlerle ilgili bilgilerini bu yazıda bulabilirsiniz. Deniz seviyesinde 1100 metre yükseklikteki Bor Ovası’nda bulunan Bor ilçesinin geçim kaynakları tarım, halıcılık ve dericiliktir.

Niğde Bor Gezilecek Yerler

60.000 civarında nüfusa sahip olan Bor ilçesinin tarihi, Hitit İmparatorluğu’na kadar dayanmaktadır. M.S. 395 senesinde Doğu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine giren bölge, Müslüman Araplar ve Roma İmparatorluğu arasında kısa süreli el değiştirmiştir.

1071 yılında Malazgirt Savaşı’nın ardından Anadolu’ya giren Türkler, Bor’da da hakimiyeti kısa sürede ele geçirmiştir. 1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nın ardından gerçekleşen mübadeleyle birlikte Arnavutluk, Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen Türklerin bir kısmı Bor ilçesine yerleştirilmiştir. Niğde Bor gezilecek yerler listesindeki bazı noktaları alt kısımdan görünüleyebilirsiniz.

Niğde Bor Gezilecek Yerler
Niğde Bor Gezilecek Yerler

Tyana Antik Kenti

Bor ilçesine 8 kilometre uzaklıktaki Kemerhisar bucağında yer alan antik kent, 1880’li yıllardaki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılmıştır. Bölgedeki ilk yerleşimin milattan öncesine dayandığı söylense de yazılı olarak kentin adı ilk defa Roma kaynaklarında geçmektedir.

Hititler döneminde Tuvanuva olarak adlandırılan antik kent, Roma dönemine kadar önemini yitirmişse de Roma döneminde inşa edilen yapılarla tekrar ihtişamlı bir görüntüye kavuşur. Antik kentte günümüze kadar ulaşan su kemerleri ve Roma havuzu ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Bölgenin tam konumuna Google Maps linkinden ulaşabilirsiniz.

Niğde Bor Tyana Antik Kenti
Niğde Bor Tyana Antik Kenti

Ulu Camii

Ulu Camii veya Alaaddin Camii olarak adlandırılan yapı, 1407 senesinde Karamanoğlu Ali Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen planlı cami, Bor’un önemli tarihi değerlerinden bir tanesidir.

Niğde Bor Ulu Camii
Niğde Bor Ulu Camii

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir