Samsun 19 Mayıs Gezilecek Yerler

Samsun 19 Mayıs gezilecek yerler listesi, doğal güzellikler ve sahil kısmından oluşmaktadır. Samsun-Sinop karayolu üzerinde bulunan 19 Mayıs ilçesi, Samsun şehir merkezine 33 kilometre uzaklıktadır. Bafra Ovası’nın doğu tarafında bulunan 19 Mayıs, 25 binin üzerinde nüfusa sahiptir. Karadeniz ve Canik Dağları arasında yer alan ilçenin batısında Bafra ilçesi, doğusunda ise Samsun şehir merkezi bulunmaktadır.

19 Mayıs ilçesinin ekonomisi; tütün, buğday, fındık, mısır ve pirinç gibi tarım ürünlerine dayalıdır. Ballıca Sigara Fabrikası, ilçenin az sayıdaki fabrikasından biridir.

15.yüzyılda I.Mehmet (Çelebi Mehmet) tarafından Osmanlı topraklarına dahil edilen ilçenin tarihi, Cenevizlilere kadar dayanmaktadır. Orta Asya’dan gelen Türkmenler bölgeye yerleşmiş ve ardından 1878 yılında Kuzey Kafkasya’dan gelen muhacirler de 19 Mayıs’a yerleşmişlerdir.

Samsun’un deniz kıyısı ilçelerinden biri olan 19 Mayıs, 22 kilometre uzunluğunda sahil şeridine sahiptir. Yaz turizminde de canlılık gösteren ilçede bulunan yazlıklar, yaz aylarında dolu olmaktadır. İlçenin nüfusu, yaz döneminde 3-4 katına kadar çıkmaktadır.

Samsun 19 Mayıs Gezilecek Yerler
Samsun 19 Mayıs Gezilecek Yerler

Samsun 19 Mayıs Gezilecek Yerler

İlçenin kuzey kesiminde yer alan Kızılırmak Deltası ve bölgenin içindeki Balıklı Göller, 19 Mayıs’ın turizm değerini arttırmaktadır. Güney kısmında ise yemyeşil alanlar bulunmaktadır. Samsun gezilecek yerler listesindeki yerleri tamamladıysanız, 19 Mayıs ilçesinin gezilecek yerlerini de görmenizi öneririz.

19 Mayıs Saat Kulesi

Samsun 19 Mayis Saat Kulesi

19 Mayıs’ın sembollerinden olan Saat Kulesi, Hükümet Konağı’nın önünde bulunmaktadır. Bir zamanlar cami minaresi olarak kullanılan yapının burada bulunan Merkez Cami’nin yıkılmasıyla beraber sadece minaresi kalmıştır.

1952 yılında buraya yapılan Merkez Camii, 1988 yılındaki Samsun-Sinop karayolu genişletme çalışmaları kapsamında yıkılmıştır. Halkın bu caminin yıkılmasına karşı çıkması, en azından minarenin kalarak Saat Kulesi’ne çevrilmesiyle tatlıya bağlanmıştır.

Kumcağız Plajı

Samsun 19 Kumcagiz Plaji

19 Mayıs’ın sahil tarafında yer alan Kumcağız Mahallesi, ilçenin denize girmek için tercih edilen bölgesidir. Bölgede bulunan çok sayıda prefabrik ev, yaz döneminde tatilcilere eşyalarıyla birlikte kiralanmaktadır.

Kumcağız’da hem çam ormanı hem de güzel bir sahil şeridi bulunmaktadır. Yürüyüş ve yüzme için ilçenin bu şirin mahallesini ziyaret edebilirsiniz.

Galeriç Ormanı

Samsun 19 Galeric Subasar Ormani

Samsun’daki iki subasar ormanından biri olma özelliğine sahip Galeriç Ormanı, 19 Mayıs ilçesinin Yörükler mevkiinde bulunmaktadır. Samsun’daki diğer subasar ormanı ise Çakırlar Korusu‘dur.

Yörükler Beldesi’nin kuzey tarafında bulunan Galeriç Ormanı, ilkbahar mevsiminde tabanının su ile kaplanması özelliğine sahiptir. Yaban hayatı açısından da çeşitliliğe sahip olan Galeriç, ilçenin görülmeye değer yerlerinden biridir.

Nebiyan Dağı ve Yaylası

Samsun 19 Nebiyan

19 Mayıs ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Nebiyan Yaylası, kendisi ile aynı adı taşıyan Nebiyan Dağı’nda yer almaktadır. Tipik bir Karadeniz yaylası olan Nebiyan’da oto tırmanma, yayla turizmi, dağ sporları, yürüyüş-tırmanış, foto safari gibi etkinlikler yapılabilmektedir.

Nebiyan Tepesi olarak bilinen bölgenin en yüksek noktasında, eskiden yangın kulesi olarak kullanılan bir yapı bulunmaktadır. Bu zirveye çıkarak muhteşem doğanın görüntüsüne bakabilirsiniz.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Samsun 19 Kizilirmak Deltasi

Türkiye’nin en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak Deltası; Bafra, Alaçam ve 19 Mayıs ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kızılırmak Nehri’nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu delta, çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Deniz, göl, ırmak, mera, sazlık, kumul, çayır, orman, bataklık ve tarım alanı gibi çok zengin koşullara sahip olan Kızılırmak Deltası’nda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla turizm gelişmiştir. Bölgede kuş gözlem kuleleri ve yollar bulunmaktadır.

Balık Gölü

Samsun 19 Mayis Balik Golu

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti içerisinde yer alan Balık Gölü, kıyı set gölü özelliğine sahiptir. Balık Gölü’nün etrafında büyüklü küçüklü; Liman Gölü, Cernek Gölü, Gıcı Gölü, Tatlı Göl, Karaboğaz Gölü ve Uzun Göl gibi başka göller de yer almaktadır.

Denizle bağlantısı olan Balık Gölü, çevresindeki diğer göllere göre daha uzundur. Ortalama derinliği 1,5 metre olan göl, zaman zaman rüzgarların birikmesiyle denizden ayrılmaktadır.

Engiz Su Oyunları Parkı

Samsun 19 Engiz Aquapark

Engiz Aquapark olarak bilinen su havuzu, 600 kişi kapasitesine sahiptir. Samsun ve çevre illerden de buraya gelen ziyaretçiler olmaktadır ve hem su oyunları parkı hem de havuzları oldukça iddialıdır.

Kumcağız Mahallesi’ne oldukça yakın bir konumda yer alan aquapark, denize 300 metre mesafededir. Böglede bulunan Belediye Deniz Evleri Tesisi’nde 46 prafabrikten sonra evler bulunmaktadır ve eşyalarıyla birlikte kiralanarak konaklama yapılabilmektedir.

Samsun Kent Ormanı

Samsun Kent Ormani

Sarı Gazel Ormanı’nın bir parçası olan Samsun Kent Ormanı, 18 Haziran 2005 tarihinde halkın kullanımına açılmıştır. Samsun Kent Ormanı içerisinde 1.200 metrelik yürüyüş parkuru, 13 metre yüksekliğe sahip gözetleme kulesi, otopark, tanıtım merkezi, piknik alanları, oturma masaları, spor alanları, yağmur barınağı, eğlence ve oyun parkları ve tuvaletler bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum