Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon gezilecek yerler listesiyle ilgili tüm bilgiler bu yazıda sizlerle. Doğal güzellikleri ve tarihi ile ünlü olan Trabzon Türkiye’nin en büyük dokuzuncu şehridir. Doğu Karadeniz’de yer alan Trabzon doğusunda Rize, batısında ise Giresun ile komşudur.

Ekonomisinin %75’i tarıma dayanan Trabzon’da balıkçılık ve hayvancılık da gelişmiştir. İklim koşulları dolayısıyla sanayi bitkilerin yetiştiriciliğine elverişli bir bölge olan Trabzon’da en çok fındık ve çay üretilmektedir. Yine iklim şartları hayvancılık için de uygun olan bölgede koyun, keçi ve kümes hayvancılığının yanında günümüzde arıcılık da gelişme göstermektedir.

Trabzon’da yetiştirilen fındık ve çay ürünlerinden dolayı sanayisi de daha çok bu yönde gelişmiştir. Çay ve fındık işleme fabrikalarının yanında çimento, süt ürünleri tekstil gibi pek çok farklı alanda fabrikanın bulunduğu Trabzon sanayileşme açısından gelişmiş bir bölgedir.

Trabzon Ulaşım ve Konaklama

Trabzon Ulaşım ve Konaklama
Trabzon Ulaşım ve Konaklama

Karadeniz ikliminin hakim olduğu Trabzon ziyareti için en uygun dönem yaz mevsimidir. Yaz döneminde hareketlenen bölgede yayla festivalleri ile de kültürel etkinlikler artış göstermektedir. Hava limanına sahip Trabzon’a ulaşım Türkiye’nin hemen her yerinden kolayca sağlanmaktadır. Kara ulaşımı içinde pek çok firmada otobüs seferleri düzenlenen Trabzon’da konaklamak için pek çok otel bulunmaktadır. Özellikle şehir merkezinde beş yıldızlı otelinden apartına kadar her cebe uygun konaklama imkanları mevcuttur.

Trabzon Mutfağı

Trabzon Mutfağı
Trabzon Mutfağı

Hamsinin her türlü yemeğini yiyebileceğiniz Trabzon’da Karadeniz mutfağına has tatlar ön plandadır. Bunların başında yer alan karalahana dolması ve mıhlama Trabzon geziniz sırasında mutlaka tatmanız gereken yemeklerden biridir. Yine bu bölgeye has bir lezzet olan turşu kavurma ve hamsili pilav en çok bilinen Trabzon tatlarıdır. Trabzon’a gelen gezginlerin mutlaka denemesi gereken bir diğer lezzet ise Laz Böreğidir. Adı börek olsa da kendisi tatlı olan bu lezzetin eminiz ki tadı damağınızda kalacaktır.

Trabzon Tarihi 

Tarih boyunca önemli bir bölge olmuş Trabzon hem Müslümanların hem Hristiyanların hakimiyet mücadelesi verdiği merkezlerden biridir.

M.Ö 9. Yüzyılda Sinop’tan gelen Yunan Kolonistler tarafından kurulmuş olan kent tarihin her döneminde Roma ve Bizans için önemli bir bölge olmuştur. Uzun yıllar Trabzon Rum İmparatorluğuna başkentlik yapmış olan Trabzon’da yıllarca Yunan kültürü ve Hristiyanlık hakim olmuştur.

Trabzon Tarihi 
Trabzon Tarihi

Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında kenti işgal etmesi ile Osmanlı Devletine katılan Trabzon’da 1478 yılında Yavuz Sultan Selim’in bölgeye vali olarak atanması ile önemli gelişmeler ve yatırımlar sağlanmıştır. Bu dönemde bölgedeki pek çok kilise camiye çevrilmiş Hristiyan kültürünün yanında İslam kültürünün de yükselmesi için bölgede çalışmalar yapılmıştır.

Hem Türkler hem de Hristiyanlar için önemli olan Trabzon bu iki kültürün harmanlanıp bir arada yaşadığı bölge olma özelliğini tarihin her döneminde korumuştur.

Trabzon Gezilecek Yerler

Doğu Karadeniz’in doğa harikalarından nasibini alan şehirlerden biri de Trabzon’dur. Yaylaları, gölleri ve şelaleleriyle doğa turizmi konusunda ön plana çıkan Trabzon, bölgedeki tarihsel geçmişten gelen tarihi eserlere de sahiptir. Tarih boyunca birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan Trabzon’da çok sayıda kilise ve manastır bulunmaktadır. Trabzon gezilecek yerler listesindeki turistik yerlere alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Trabzon Gezilecek Yerler
Trabzon Gezilecek Yerler

Sümela Manastırı

Trabzon dendiği zaman hiç kuşkusuz hepimizin aklına ilk gelen yer olan Sümela Manastırı Trabzon’un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisinde sarp kayalıklara kurulmuş deniz seviyesinden 1.50 m yükseklikteki tarihi Rum Ortodoks manastırıdır.

Sümela Manastırı’nın Bizans İmparatorluğu döneminde 375-395 yılları arasında Barnabas ve Sophronios adında iki rahip tarafından kurulduğu düşünülmektedir. 1923 yılına kadar işlevini sürdüren Sümela Manstırı’ndan günümüze ulaşan ana kilise kalıntıları III. Alexios dönemine aittir.

Sümela Manastırı
Sümela Manastırı

Ana kilisenin sağlam yapısı çeşme, keşiş odaları, küçük şapeller ve hücrelerden oluşmaktadır. Ana kilisenin çok fazla tahrip olan fresklerinden birkaç parça eksiktir. Osmanlı döneminde padişahlar tarafından kiliseye maddi yardımlarda bulunulmuştur.

Hristiyan dünyası için önemli bir tarihi yapı olan Sümela Manastırı pek çok yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Trabzon gezilecek yerler listesindeki bu tarihi mabedi ziyaret etmeyi unutmamanızı tavsiye ederiz. Manastırın güncel giriş ücretleri ve ziyaret saatleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Trabzon Kalesi

Trabzon’un Araklı ilçesinde küçük bir yarım ada üzerine kurulmuş olan Trabzon Kalesi yaklaşık 40 metre yüksekliğe sahip ve hafif meyilli yapısı ile Karadeniz sularını seyretmektedir.

Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi

Sarp kayalıklar üzerine kurulmuş olan kale bölgede yaklaşık bir dönümlük arazide kıyı şeridi boyunca uzanmaktadır. Trabzon Kalesi mimari yapısı itibari ile tipik bir Bizans kalesi özelliği taşımaktadır. Kale, Trabzon gezilecek yerler listesindeki birçok tarihi noktadan biridir.

Vazelon Manastırı

Trabzon’un Maçka ilçesine 14 km uzaklıkta olan Kiremitli Köyü ormanında bulunan Vazelon Manastırı adını bulunduğu Zabulan Dağından almış ve kutsal mağaranın önüne kurulmuştur.

Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı’nın  XI. Yüzyılda yapıldığı sonraki dönemlerde ise genişletildiği düşünülmektedir. Eğimli bir arazide bulunan manastıra merdivenle çıkılmaktadır. Kule şeklindeki girişinden sonra odalara geçiş yapılan koridor karşımıza çıkmaktadır. Koridorda toplan altı oda bulunmakta ve tahrip olmadan önce bu odaların bulunduğu kısmın üç katlı olduğu düşünülmektedir. Odaların olduğu bölümden merdivenle avluya geçilmektedir. Avlu bölümünde ise kutsal mağaranın önünde bir kilise bulunmaktadır. Avlunun güne köşesinde fırın, yemek salonu ve mutfak bulunmakta ve kuzey köşesinde ise kemerli kalıntılar yer almaktadır.

Vazelon Manastırı 1923 yılında işlevini yitirmiş ve boşaltılmıştır. Bu tarihten sonra tahribata uğramış olan manastırın günümüze kadar ulaşmış bölümleri gezilebilmekte ve turistlerin ilgisini çekmektedir.

Uzungöl

Uzungöl
Uzungöl

Tarihi değerlerinin yanında doğal güzellikleri ile de ön planda olan Trabzon’da kuşkusuz Trabzon gezilecek yerler listesinde ilk akla gelen yerlerden biri Uzungöl’dür. Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan köyün Rumca ismi Saraho’dur. Günümüzdeki adını köy kıyısı boyunca akan gölden almış olan Uzungöl doğa turizmi seven gezginlerin huzur bulduğu ve çok tercih ettikleri yerlerden biridir.

Atatürk Köşkü Müzesi

1890 yılında Trabzonlu Banker Kostantin Kbayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılın köşk Barok dönemi mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Mustafa Kemal 1924 yılında Trabzon’a yaptığı gezisinde bu köşkü beğendiğini dile getirmiş daha sonra 1930 yılında ise ziyaret etmiştir.

Atatürk Köşkü Müzesi
Atatürk Köşkü Müzesi

Cumhuriyet’in ilanından sonra Trabzon Özel İdaresince satın alınan köşk Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiştir. 1937 yılında Trabzon’a geldiğinde bu köşke kalan Atatürk ayrıca köşkte toplantılar da yapmıştır. Atatürkün ölümünden sonra vasiyeti üzerine bütün mal varlığı devlet hazinesine bağışlanmış ve köşk de 6 Nisan 1943 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Ayasofya Manastır Kilisesi

Komnensos ailesinden Kral I. Manuel tarafından 1250- 1260 yılları arasında yaptırılmış olan kilise Trabzon Rum İmparatorluğu 1584 yılında Osmanlı Devleti himayesi altına girene kadar kilise olarak kullanılmış daha sonra camiye dönüştürülmüştür. Yapının Trabzon gezilecek yerler listesinde önemli bir yeri vardır.

Ayasofya Manastır Kilisesi
Ayasofya Manastır Kilisesi

Kilise I. Dünya Savaşı sırasında Trabzon’un Ruslar tarafından işgalinden sonra askeri hastane ve depo olarak kullanılmıştır.

1964 yılında restore edildikten sonra müzeye dönüştürülen kilise 2013 yılında tekrar İslam İbadethanesine dönüştürülmüştür. Yapı ile ilgili detaylı bilgi için Trabzon Ayasofya Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Boztepe

Boztepe
Boztepe

Eşsiz bir şehir manzarası sunan Boztepe Trabzon’un tamamını kuşbakışı görme imkanı sunmaktadır. Özellikle fotoğraf çekimi için çok fazla tercih edilen Boztepe çay bahçeleri ve oturma alanları ile manzaranın tadını çıkarabileceğiniz güzel bir ortam sunmaktadır. Trabzon gezilecek yerler listesinin bir kısmını Boztepe’den görmeniz mümkündür.

Zağnos Vadisi Parkı

Zağnos Vadisi Parkı
Zağnos Vadisi Parkı

Trabzon şehir merkezindeki Yavuz Selim Bulvarı üzerinde yer alan Zağnos Vadisi Parkı, kentsel dönüşüm kapsamında restore edilmiştir. Zağnos Vadisi içerisinde yapay havuzlar, ağaç ve bitki peyzajları, rekreasyon alanları, piknik alanları ve çay bahçesi bulunmaktadır. Zağnos, Trabzon gezilecek yerler listesinde şehir parklarından biridir.

St. Michael Kilisesi

St. Michael Kilisesi
St. Michael Kilisesi

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yer alan tarihi kilise olan St. Michael Kilisesi tek nefli bir yapı olma özelliğine sahiptir. Kilisenin doğu apsisi dıştan beş cepheye sahip olup içten ise yarım dairedir. Mimari yapısı ile tipik Bizans dönemi kilisesi olma özelliğine sahip kilisenin günümüze kalan kalıntıları ziyaretçilere açıktır.

Peristera Manastırı

Trabzon’un Maçka ilçesinin Şimşirli Köyü’nde yer alan Peristera Manastırı,bölge halkı tarafından Hızır İlyas Manastırı olarak adlandırılmaktadır.

Peristera Manastırı
Peristera Manastırı

8.yüzyılın ortalarında inşa edilen Peristera Manastırı, yaklaşık 300 metre yüksekliğindeki bir kayanın tepesine inşa edilmiştir. Bu özellik, Yunanistan’daki Meteora Manastırı’nı anımsatmaktadır.

Çal Mağarası

Düzköy ilçesindeki Çay Beldesi’nde yer alan Çal Mağarası, Trabzon’un doğa güzelliklerinden bir tanesidir. 2003 yılında Trabzon İl Özel İdaresi tarafından yürüyüş yolu ve ışıklandırma çalışmaları yapılarak ziyarete açılan mağara içerisinde göl ve çağlayan da bulunmaktadır.

Çal Mağarası
Çal Mağarası

Trabzon’daki Çal Mağarası’nın astım ve sinüzit hastalarına iyi geldiği iddia edilmektedir. Yaklaşık 8 milyon yıllık bir oluşum sürecine sahip olan mağaranın 1 kilometrelik kısmı turistlerin ziyaretine açıktır.

Yaylalar

Trabzon Yaylaları
Trabzon Yaylaları

Doğa güzellikleri ile oldukça meşhur olan Trabzon’da hem turistlerin hem bölge halkının yaz aylarında oldukça ilgi gösterdiği yayla kültürü yeşilin ağırlıklı olduğu tamamen doğayla iç içe olma imkanı sağlamakta ve huzur dolu bir ortam sunmaktadır.

Trabzon gezilecek yerler listenizi tamamlarken bölgedeki yaylalardan birini ziyaret etmenizi ve orada doğanın huzuruna kendinizi bırakmanızı tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir