Amasya Gezilecek Yerler

Amasya gezilecek yerler listesinde çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellik yer almaktadır. Orta Karadeniz Bölgesinin güzel şehirlerinin başında gelen Amasya Türkiye’nin ‘Şehzadeler Şehridir’. Yeşil Irmak vadisi üzerine kurulmuş olan Amasya 7000 bin yılı aşkın tarihi ve doğal güzellikleri ile gezginlerin her zaman ilgisini çeken şehirlerimizden biri olmuştur.

Toplam 7 ilçeye sahip Amasya Doğu Karadeniz Bölgesi kadar yağış almamaktadır. Karasal iklimin de hakim olduğu bölgede yazlar kurak geçmekte ve kışları da çok soğuk ya da yağışlı olamamaktadır. İklim şartları göz önünde bulundurulunca Amasya gezisi için en uygun dönemler bahar aylarıdır.

Amasya’nın toprakları verimli iklim koşulları ise tarıma uygundur. Bu yüzden bölge insanlarının büyük bir kısmı tarım ile uğraşmaktadır. Amasya denince herkesin ilk aklına gelen elması ile meşhur olmakla birlikte tütünü kaliteli ve şeker pancarı yetiştiriciliği yaygındır. Ayrıca  Amasya bölgesinde bamya, pamuk, mısır, kenevir ve baklagil yetiştirilmektedir. Tarıma elverişli verimli topraklarında büyük ve küçük baş hayvancılık da yaygın olarak yapılmaktadır.

Sanayi yatırımları da fazla olan Amasya’da şeker,tekstil, kiremit gibi alanlarda fabrikalar bulunmaktadır.

Amasya Gezilecek Yerler
Amasya Gezilecek Yerler

Amasya Tarihi

Amasya’nın tarihi M.Ö 4000 senesine kadar dayanmaktadır. Bu kadar eski bir tarihe sahip olan Amasya bölgesi tarihin her döneminde medeniyetlerin ilgisini çekmiş ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu bölgede egemenlik kurmuş olan medeniyetlerin başında Hititler, Persler ve Romalılar yer alır. M.S 355 yılında Bizans’ın eline geçmiş olan Amasya Malazgirt Savaşı sırasında Danişmentler tarafından işgal edilmesi ile Türklerin yönetime geçmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde pek çok olaya tanıklık etmiş olan Amasya Osmanlı İmparatorluğu döneminde çok önemli bir bölge olmuştur. Şehzadelerin sancağa çıkıp devlet yönetimi hakkında eğitim aldıkları ve idare tecrübelerini arttırdıkları şehir olan Amasya kültürel açıdan da gelişmiş bir bölgedir.

Türk milleti ve kurtuluş mücadelesi için önemli kararların alındığı Amasya Kongresi 1919 yılının Haziran ayında burada yapılmıştır.

Amasya Tarihi
Amasya Tarihi

Ulaşım ve Konaklama

Türkiye’nin her yerinden ulaşım sağlanabilen Amasya’ya karayolu ulaşımı Samsun, Çorum ve Tokat üzerinden sağlanmaktadır. Pek çok otobüs firmasının sefer düzenlediği Amasya’ya hava yolu ulaşımı da mümkündür. Pek çok şehirden kısa sürede Amasya Merzifon Havaalanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Amasya’nın yerel otobüs firması Mis Amasya Tur da Türkiye’nin birçok şehrinden Amasya’ya sefer düzenlemektedir.

Şehrin pek çok yerinde konaklama için farklı tarzda otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özellikle şehirdeki konakların restore edilmesi ile otel olarak kullanılması ziyaretçilere otantik bir ortamda kalma fırsatı sunmaktadır. Bunun dışında özellikle Amasya Ali Baba bölgesinde ve şehir merkezinde de her cebe uygun otel ve pansiyon bulunmaktadır.

Amasya Turizm Otobus
Ulaşım ve Konaklama

Amasya Mutfağı

Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Amasya’nın mutfağı da oldukça zengindir. Yöreye özgü yemeklerin başında gelen ve Amasya gezisi sırasında mutlaka tadılması gereken yemekler; helle çorbası, çatal çorba, bakla dolması, ayva gallesi ve tabi ki Amasya’nın meşhur elmasından elma tatlısıdır.

Amasya Yoresel Yemekleri
Amasya Mutfağı

Amasya Gezilecek Yerler

Şehzadeler Şehri Amasya, bu özelliği sayesinde bünyesinde çok sayıda medrese, konak ve cami bulundurmaktadır. Bunların bir kısmı günümüzde müze olarak kullanıldığı için, Amasya Müzeleri listesi de bir hayli geniştir. Amasya, tarih turizmi açısından oldukça gelişmiş olmakla beraber doğa turizmi için de son derece uygun ve güzel alanlar barındırmaktadır.

Amasya Müzeleri

Turizm açısından önemli yatırımların yapıldığı Amasya, müzeleriyle de ön plana çıkmaktadır. Amasya şehir merkezinde gezilecek yerler arasında birçok müze bulunmaktadır.

Şehzadeler Müzesi

Osmanlı şehzadelerinin balmumundan heykellerinin bulunduğu iki katlı bir konakta hizmet veren müze oldukça ilgi çekicidir. İlk katında padişah olmayıp valilik görevlerinde bulunmuş şehzadelerin balmumu heykelleri ikinci katında ise sultan olmuş şehzadelerin heykelleri bulunmaktadır. Ayrıca özel ışıklandırma sistemi ile hazırlanan şehzadelerin hayatlarının anlatıldığı gösterileri ile Şehzadeler Müzesi özellikle tarih sever gezginlerin ilgisini çekmektedir.

Müze hakkında detaylı bilgi için Amasya Şehzadeler Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Amasya Sehzadeler Muzesi
Şehzadeler Müzesi

Amasya Müzesi

Türkiye’nin zengin müzeleri arasında yer alan Amasya Müzesi ilk olarak 1925 yılında II. Beyazıt Külliyesi’nin medrese odalarının müze olarak kullanılması ile faaliyete başlamıştır. Bugün ki binasına 1977 yılında taşınan müze etnografik ve arkeolojik olarak yirmi dört binden fazla esere ev sahipliği yapmaktadır.

Amasya Müzesinde başta Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserleri olmak üzere pek çok farklı türde tarihi eser bulunmaktadır. Pazartesi hariç haftanın her günü hizmet veren müze zengin içeri ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Müze hakkında detaylı bilgi için Amasya Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Amasya Muzesi
Amasya Müzesi

Alpaslan Müzesi

Amasya’nın Taşova ilçesinde yer alan Alpaslan Müzesi, 1964 yılında toplanan arkeolojik ve etnografik eserlerle temeli atılmıştır. 1994 yılında ise Osmanlı Dönemi’nde kalan bir hamamın restore edilmesiyle birlikte 1994 yılında Alpaslan Müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.

Müzede eski çağlara ait bronz ve altın eserlerle birlikte fosiller de sergilenmektedir. Müzenin etnografya bölümünde ise yöreye ait eski eşyalar ve kıyafetler bulunmaktadır. Müze hakkında detaylı bilgi için Amasya Alpaslan Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi

Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi, tıp alanında Türkiye’nin nadide müzelerinden biridir. 1308 yılında inşa edilen Darüşiffa’nın içerisinde bulunan müze, 2011 yılında açılmıştır. Tarihi yapı içerisinde birçok tıp malzemesi ve heykeller bulunmaktadır.

Müze hakkında detaylı bilgi almak için Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Amasya Serefeddin Sabuncuoglu Tip Muzesi
Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi

Milli Mücadele Müzesi

Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi, şehir merkezinde yer alan gezilecek yerlerden biridir. Müzede Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı öncesinde Amasya’ya gelişlerini canlandıran balmumu heykelleri bulunmaktadır. Bununla birlikte Amasya Genelgesi’nin eski ve yeni nüshaları ile Milli Mücadele yıllarından kalma silah ve evraklar da sergilenenler arasındadır.

Müze hakkında detaylı bilgi almak için Amasya Milli Mücadele Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Amasya Milli Mucadele Muzesi
Milli Mücadele Müzesi

Hazeranlar Konağı

Hazeranlar Konağı, Amasya merkez Hatuniye Mahallesi’ndeki sur duvarlarının üzerine 1865 yılında, Amasya mutasarrafı olan Ziya Paşa’nın defterdarı Hasan Talat Efendi tarafınca yaptırılmıştır. Konağın ismi burada uzun yıllar Hazeran Hanımın yaşamasından dolayıdır ki ‘’Hazeranlar’’ adını almıştır.

Amasya Hazeranlar Konagi
Hazeranlar Konağı

İlk olarak 1984 yılında Müze Ev statüsünde hizmet vermeye başlayan yapı, 1998 yılında restorasyon çalışmalarına alınmış ve 12 Haziran 2001 tarihinde tekrar müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Yapı hakkında detaylı bilgi edinmek için Amasya Hazeranlar Konağı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Amasya Tarihi Yerleri

Amasya Kalesi

Amasya’nın Harşena Dağında yer alan kalenin bir diğer adı Harşena Kalesidir. Yapılan tarihi araştırmalar kalenin bölgeye yerleşimin başladığı ilk dönemde yapıldığını ortaya çıkarmıştır. Savunma amaçlı yapıldığı düşünülen Amasya Kalesi önemini her dönemde kormuştur. Şehrin manzarasını doyasıya izleyebileceğiniz Amasya kalesi hem şehrin tarihine tanıklık edebileceğiniz hem de doğal güzelliklerinin tadına varabileceğiniz Amasya’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir.

Amasya Kalesi
Amasya Kalesi

Kral Kaya Mezarları

Pontus Krallığına ait olan bu mezarlar Helenistik Dönemde yapılmıştır. Amasya’nın en yüksek tepesinde yer alan mezarların 21 tane olduğu bilinmektedir. Günümüze kadar sadece birkaç tanesi ulaşabilmiş Kral kaya Mezarlarının içinde oyuk geçitler bulunmaktadır. Amasya merkeze 3 km uzaklıkta bulunan bu anıt mezarların en ilgi çekeni Aynalı Mağara olarak bilinen kaya mezarıdır. Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaretçileri kabul eden Kral Kaya Mezarları turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Kral Kaya Mezarları
Kral Kaya Mezarları

Aynalı Mağara

Amasya Vadisi’nin en önemli ve ünlü mağarası olan Aynalı Mağara, 10-15 metre yüksekliğindedir. Mağaranın dış cephesinde usta işi bir taş süslemesi bulunmaktadır. Mağaranın eski zamanlarda yerleşim yeri ve ibadethane olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Mağaranın adı, Güneş ışınları vurduğu zaman mağaranın cephesinin ayna gibi parlamasından gelmektedir. Mağara ile ilgili detaylı bilgi almak için Amasya Aynalı Mağara başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Amasya Aynali Magara
Aynalı Mağara

Amasya Doğal Güzellikleri

Borabay Gölü

Borabay veya Boraboy olarak adlandırılan göl, Amasya’nın Taşova ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Şehrin doğal güzelliklerinden biri olan göl, doğal heyelan gölü olarak oluşmuştur.

Bakanlar Kurulu tarafından ”Turizm Merkezi” ilan edilen gölün en derin noktası, 30 metredir. Boyu 900 metre ve genişliği 250 metre olan gölün deniz seviyesinden yüksekliği ise 1050 metre olarak kayıtlara geçmiştir. Göl hakkında detaylı bilgi almak için Amasya Borabay Gölü başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Amasya Borabay Golu
Borabay Gölü

Amasya Cami ve Medreseleri

Şehirde gezilmesi gereken önemli tarihi yapılardan olan camiler mimarisi ile dikkat çekmektedir. Özellikle Selçuklu döneminde üç nefli olarak inşa edilen taş cami Gökmedrese Camisi Amasya’da görülmesi gereken camilerin başında yer alır. Bunun dışında yine benzer mimariye sahip camilerin bulunduğu şehirde gezilmesi gereken diğer camiler; Burmalı Cami, Saraçhane Cami ve Fethiye Cami’dir.

Amasya şehzadelerin sancağa çıktığı şehir olduğu için pek çok medreseye sahiptir. Bu medreseler Osmanlı mimarisine uygun şekilde inşa edilmiş ve hemen hemen hepsinin birbirine benzediği medreselerdir. Amasya gezisi sırasında mutlaka gezilmesi gereken medreselerin başında Haliliye Medresesi ve Gök Medrese yer almaktadır.

Amasya Camiler Medreseler
Amasya Cami ve Medreseleri

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir